spot_img
spot_img

ΓΕΩΤΕΕ: Έξι μήνες παράταση ζητά για τα σχέδια βελτίωσης

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητά την παράταση κατά έξι (6) μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη της Δράσης και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Επιμελητήριο έγινε αποδέκτης αιτημάτων από πολλούς Γεωπόνους μελετητές-μέλη μας, για χορήγηση παράτασης στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Π.Α.Α. 2014-2022, η οποία λήγει στις 15/1/2024.

Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν εξαιρετικά προβληματική την τήρηση της παραπάνω προθεσμίας. Ο βασικότερος είναι η δυσλειτουργία, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, που παρουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε πολλές περιοχές της χώρας, αιτία που προκαλεί καθυστέρηση στην έκδοση πολλών απαιτούμενων δικαιολογητικών και δεν επιτρέπει την έγκαιρη, εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, κατάθεση ολοκληρωμένων φακέλων υποψηφιότητας από πλευράς των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Επιπρόσθετοι λόγοι που επιβάλλουν τη χορήγηση παράτασης στην εν λόγω Δράση είναι ότι οι διαδικασίες που αφορούν την αδειοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων (αρχιτεκτονικά σχέδια, θεωρήσεις από τις ΔΑΟΚ κ.α.) είναι χρονοβόρες, ενώ παρουσιάζει δυσκολίες και η σύναψη των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών μισθωτηρίων συμβολαίων, λόγω φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλακείων και, επιπλέον, την αμέσως προηγούμενη περίοδο είχαμε τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, οι οποίες επιβάρυναν περαιτέρω την ομαλή λειτουργία των κατά τόπους δημοσίων υπηρεσιών.

Στα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί και ο αυξημένος φόρτος εργασίας των γεωτεχνικών μελετητών με το νέο σύστημα του ΟΣΔΕ και τα οικολογικά σχήματα, τα προγράμματα των οποίων βρίσκονται επίσης σε πλήρη εξέλιξη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πιστεύουμε επιβεβλημένη η παράταση κατά έξι (6) μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη της Δράσης και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Ευελπιστώντας στις άμεσες ενέργειές σας στην κατεύθυνση αυτή, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία και συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης»

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img