spot_img
spot_img

Σε τεντωμένο σχοινί ο παραγωγικός τομέας!

Στα ύψη είναι οι τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα καύσιμα και σε όλα τα εφόδια που είναι απαραίτητα στον παραγωγό για να καλλιεργήσει. Κοντά σε αυτό το κύμα της ακρίβειας πρέπει να προσθέσουμε ακόμα και την έλλειψη εργατών γης, η οποία ολοκληρώνει το σκηνικό τρόμου το οποίο βιώνει σήμερα ο παραγωγός!

Δύο σημαντικά γεγονότα συνέβησαν τον μήνα που μας πέρασε και αυτά είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, και η έκδοση Υπουργικής απόφασης, με την οποία υποχρεούνται πλέον οι διακινητές να εξοφλούν τα τιμολόγια αγοράς αναλωσίμων προϊόντων εντός 30 ημερών. Είναι δύο σημαντικά νομοσχέδια τα οποία επηρεάζουν σημαντικά τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όμως αυτά ελάχιστα απασχόλησαν τον κλάδο, καθώς το κύμα της ακρίβειας και η έλλειψη εργατών γης είναι τα φλέγοντα θέματα που συζητούνται σήμερα σε όλα τα παραγωγικά κέντρα και σε όλες τις αγορές. Αυτά τα θέματα θα σχολιάσουμε και εμείς σήμερα, που είναι πράγματι μια βόμβα στα θεμέλια του αγροτικού τομέα.

Οι εργάτες

Σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας είναι εμφανής η έλλειψη εργατών γης, με αποτέλεσμα να γίνεται με δυσκολία η συγκομιδή των προϊόντων, ενώ πολλές αγροτικές εργασίες γίνονται πλέον με βραδείς ρυθμούς. Δεν είναι όμως μόνο οι αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την έλλειψη εργατών, αλλά και τα συσκευαστήρια και γενικά όλες οι μονάδες μεταποίησης έχουν το ίδιο πρόβλημα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αναπόφευκτο να αυξηθεί το μεροκάματο, όμως όπως φαίνεται αυτό δεν αρκεί για να λυθεί το θέμα, καθώς αυτή την ώρα, δεν υπάρχει το απαραίτητο εργατικό δυναμικό στην χώρα μας. Οι αλλοδαποί εργάτες που υπήρχαν έως τώρα, έχουν φύγει για άλλες χώρες της Ευρώπης αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, ενώ οι Έλληνες προτιμάνε να δουλέψουν στον τουρισμό, παρά στα χωράφια.

Για το θέμα «αλλοδαποί εργάτες γης» έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας ότι είναι τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα πριν βρεθούμε προ εκπλήξεων. Τίποτα δεν έγινε, και οι «εκπλήξεις» ήρθαν.

Η ακρίβεια

«Ενός κακού μύρια έπονται» και αυτό συμβαίνει αυτή την ώρα στον παραγωγικό τομέα, καθώς εκτός από την έλλειψη εργατών γης, οι τιμές στα λιπάσματα, τα καύσιμα και κατά συνέπεια και στο νερό να έχουν πάει στα ύψη! Το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ τη ίδια ώρα οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα παραμένουν στα ίδια περσινά επίπεδα. Η «εξίσωση» όμως δεν βγαίνει έτσι και, όπως φαίνεται, ο κλάδος μας μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ο παραγωγός δεν μπορεί πλέον να προβεί ούτε στις απαραίτητες και άμεσες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως είναι π.χ. η βασική λίπανση των δένδρων τον χειμώνα. Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την ποιότητα των καρπών και έτσι θα μπούμε σε ένα σπιράλ θανάτου. Η μόνη λύση είναι η αύξηση των τιμών διάθεσης των προϊόντων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η άλλη λύση είναι η ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών ώστε έτσι να μειωθεί το κόστος των εφοδίων και να αξιοποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα μέσω των οποίων μπορεί να δημιουργηθούν, μεταξύ των άλλων, και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για στους εργάτες γης. Και αυτό πολύ δύσκολο, για την κουλτούρα του Έλληνα παραγωγού.

Το αποτέλεσμα

Ο παραγωγικός κόσμος όταν έχει προβλήματα, συνηθίζει να απευθύνεται στην Πολιτεία για να του βρει μια λύση και αυτό εκτιμούμε ότι θα κάνει και αυτή την ώρα. Όμως, ως συνήθως, η Πολιτεία δεν μπορεί να λύσει σε αυτά τα προβλήματα και το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει υποσχέσεις.

Έτσι λύση δεν θα βρεθεί και σε αυτά τα προβλήματα και κάτω από το αβάσταχτο κόστος της καλλιέργειας και από την έλλειψη εργατών, πολλοί παραγωγοί τα επόμενα χρόνια θα αρχίσουν να πουλάνε τα κτήματα τους.

Όλα αυτά, αλλά και πολλές ακόμα ενέργειες που βλέπουμε να συντελούνται στον αγροτικό τομέα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στην αγροτική παραγωγή. Περισσότερα όμως για την «επόμενη μέρα» θα πούμε στο επόμενο τεύχος μας και ας κλείσουμε το σημερινό μας άρθρο με τις καλύτερες ευχές μας για… ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

                                                                                                                                                takis@froutonea.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img