spot_img
spot_img

Φλώρινα: Δυο χρόνια αναμονή για αποζημιώσεις προανθικού

Στην αναμονή βρίσκονται αγρότες της Φλώρινας, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση για την ολοκληρωτική ζημία της παραγωγής τους από τους ακραίους κι επαναλαμβανόμενους παγετούς της άνοιξης του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Παπαπούλια, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Φλώρινας, οι καλλιέργειες μήλων, μύρτιλων, φουντουκιών και ιπποφαούς της περιοχής επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο, με τη ζημία να αγγίζει το 100% της παραγωγής.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής, παρά τις έγγραφες αιτήσεις προς τον ΕΛΓΑ για να δοθούν εγγράφως τα πορίσματα ζημίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων στους παραγωγούς, εδώ κι 8 μήνες δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση, παρά προφορικά τους έχει ειπωθεί ότι η ζημία στις παραγωγές τους σύμφωνα με τα πορίσματα που συντάχθηκαν είναι καθολική (100%).

Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες καλλιέργειες (κεράσια, καρύδια κτλ) έχουν πληρωθεί για τις ζημίες που υπέστησαν στο προανθικό στάδιο.

Επίσης, παράδοξο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαπούλιας είναι το γεγονός ότι τα αμύγδαλα που υπέστησαν ζημιά στο ανθικό στάδιο, εντάχθηκαν με τις καλλιέργειες που είχαν ζημιές στο προανθικό στάδιο.

Αυτά τα δύο χρόνια, εστάλησαν επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οποίες ενημέρωναν οι αγρότες της Φλώρινας για την αδικία που έχει συντελεστεί αναφορικά με τις αποζημιώσεις. Υπήρξαν συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά τόσο στην Αθήνα όσο και στην επίσκεψη του τελευταίου στην Φλώρινα τον Φεβρουάριο 2023, όπου τους διαβεβαίωσε πως οι αποζημιώσεις τους θα καταβάλλονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν, αναφέρουν για πληρωμές de minimis, κάτι που πρακτικά σημαίνει για τους ίδιους ότι θα αποζημιωθούν με μικρότερα ποσά, απ΄ ότι αναλογούν για τόσο μεγάλο ποσοστό ζημίας.

Αυτό που ζητούν, σύμφωνα με τον κ. Παπαπούλια Πέτρο, είναι να δοθούν οι αποζημιώσεις το συντομότερο, καθώς η ολοκληρωτική ζημιά που υπέστησαν το 2021, δημιούργησε προβλήματα σε αρκετούς, ειδικά αν λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη λόγω της γενικότερης ακρίβειας.

Οι αγροτικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο κ. Παπαπούλιας, προσφέρουν θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας, η οποία πλήττεται από την απολιγνιτοποίηση και την μεγάλη ανεργία.

H επιστολή

Αναλυτικά, στην επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Φλώρινας αναφέρονται τα εξής:

“Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις (προανθικού σταδίου) από τον παγετό της άνοιξης του 2021 οι αγρότες της Φλώρινας.

Μετά από δύο χρόνια αναμονής οι αγρότες της Φλώρινας δεν έχουμε λάβει καμία αποζημίωση για την ολοκληρωτική ζημιά της παραγωγής μας από τους ακραίους και επαναλαμβανόμενους παγετούς της άνοιξης του 2021. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε με την μεγαλύτερη σφοδρότητα στην Φλώρινα, ωστόσο οι καλλιέργειες μήλων, μύρτιλων, φουντουκιών και ιπποφαούς της περιοχής, οι οποίες επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο καθώς και των αμυγδάλων, που λανθασμένα εντάχθηκαν σε προανθικό στάδιο, δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι και σήμερα σε αντίθεση με όλες τις άλλες καλλιέργειες της περιοχής (κεράσια, καρύδια κτλ) οι οποίες αν και επλήγησαν και αυτές στο προανθικό στάδιο αποζημιώθηκαν σύμφωνα με τα πορίσματα ζημίας του ΕΛΓΑ.

Αιτηθήκαμε εγγράφως να λάβουμε τα πορίσματα ζημίας από τον ΕΛΓΑ όμως όχι μόνο δεν λάβαμε τα πορίσματα αλλά και καμία απάντηση στις αιτήσεις μας. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον ΕΛΓΑ απλά ενημερωθήκαμε προφορικά ότι οι ζημιές στην παραγωγή μας σύμφωνα με τα πορίσματα που συντάχθηκαν είναι στο 100%.

Με επιστολές στον βουλευτή Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Ι. και στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεωργαντά Γ. τους ενημερώσαμε για την αδικία που συντελείται εις βάρος των αγροτών της περιοχής, καθώς δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες μας όπως οι υπόλοιπες καλλιέργειες της περιοχής οι οποίες επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο.

Μετά από σειρά συναντήσεων που έγιναν με τον υπουργό κ. Γεωργαντά Γ. και με τον βουλευτή Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Ι. παρουσία φορέων και αγροτών λάβαμε προφορικά την διαβεβαίωση ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο και ότι θα αποζημιωθούμε και εμείς για την ολοκληρωτική ζημιά στην παραγωγή μας. Στην τελευταία μάλιστα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά Γ. τον Φεβρουάριο του 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφέρειας Φλώρινας ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ενώπιο όλων ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα δίνονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σήμερα 16/05/23 μετά από δύο χρόνια αναμονής, πληθώρα συναντήσεων, διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις και δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση από τους αρμοδίους.

ΖΗΤΟΥΜΕ να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες μήλων, μύρτιλων, φουντουκιών, αμύγδαλων και ιπποφαούς επλήγησαν από τους παγετούς της άνοιξης του 2021 κατά το προανθικό στάδιο και να αποζημιωθούμε σύμφωνα με τα πορίσματα ζημίας που έχει συντάξει ο ΕΛΓΑ, τα οποία θα πρέπει να μας κοινοποιηθούν άμεσα. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν θέση και να μας ενημερώσουν επίσημα για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Μια επιχείρηση που έχει υποστεί ολοκληρωτική ζημιά στη παραγωγή της, σε μια εποχή που η ακρίβεια πλήττει με σφοδρότητα όλες τις επιχειρήσεις κατανοούμε όλοι πόσο σημαντικές και ζωτικής σημασίας είναι οι αποζημιώσεις αυτές. Στην Φλώρινα της απολιγνιτοποίησης και της μεγάλης ανεργίας, οι αγροτικές επιχειρήσεις αποτελούν πυρήνες ανάπτυξης και προσφέρουν θέσεις εργασίας. Η στήριξη των αγροτών θα έπρεπε να είναι άμεση και όχι μετά από δύο χρόνια αναμονής και διεκδικήσεων οι αγρότες να έχουν λάβει μόνο διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Φλώρινας”.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img