spot_img
spot_img

Υ.Α.Α.&Τ. – Ταμείο Ανάκαμψης: Θα εκτροχιαστούν τα προγράμματα, εάν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις!

Καρκινοβατεί η αξιολόγηση, άλλα και η πληρωμή των επενδυτικών φακέλων που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους επενδυτές, ιδίως στους μικρομεσαίους. Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο όχι μόνο με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά με όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που είναι στην ευθύνη του Υ.Α.Α.&Τ., και εάν δεν παρθούν μέτρα ΑΜΕΣΑ, θα χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε καυτηριάσει τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους αξιολογούνται οι επενδυτικοί φάκελοι που κατατίθενται προς χρηματοδότηση μέσω των  προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Υ.Α.Α.&Τ., με αποτελέσματα να έρχονται σε δυσχερή οικονομική θέση μικροεπενδυτές, συνεταιρισμοί αλλά και αγρότες.

Από αυτήν την κατάσταση δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης (Τ.Α.), καθώς όπως αποδείχθηκε δεν σχεδιάστηκε καλά. Προπάντων βέβαια, δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να φέρει σε πέρας την αξιολόγηση αλλά και τον έλεγχο των αιτημάτων πληρωμής, καθώς μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα αυτό δουλεύουν 8 άτομα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι από τις 6 δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και προκηρυχθεί,  έχουν κατατεθεί περίπου 850 επενδυτικές προτάσεις, τις οποίες καλούνται να αξιολογήσουν -αλλά και να ελέγξουν τα αιτήματα πληρωμών- αυτά τα  8 άτομα!

Στην υλοποίηση πάσχουμε!

Η πολιτική ηγεσία, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπαγινέτας, με ευθύνη του οποίου τρέχει αυτό το πρόγραμμα, γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι οι δράσεις του Τ.Α. δεν εκτελούνται με τον επιθυμητό ρυθμό, καθώς και ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό.

Η λύση που προκρίθηκε ήταν να δημιουργηθεί ένα μητρώο αξιολογητών, όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον, καθώς δεν προβλέπονταν αξιόλογες απολαβές. Έτσι, αυτή η προσπάθεια ναυάγησε.

Το Υ.Α.Α.&Τ.  επανέρχεται όμως στο  θέμα του μητρώου αξιολογητών, καθώς σε νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προστέθηκε ειδικό άρθρο -το Άρθρο 39-, με το οποίο ρυθμίζονται διάφορα θέματα που αφορούν: «Το μητρώο ελεγκτών – επαληθευτών επενδυτικών σχεδίων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο Υ.Α.Α.&Τ.». Αντί για «αξιολογητές», τώρα θα προκρίνεται η λύση των «ελεγκτών- επαληθευτών»!

Ας τολμήσουν

Για να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικό το «Μητρώο ελεγκτών – επαληθευτών», αλλά και να συμβάλλει άμεσα στην επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του Υ.Α.Α.&Τ., στην όλη προσπάθεια πρέπει να προσεχθούν τα εξής:

Πρώτον, να δίνεται η δυνατότητα και σε δημοσίους υπαλλήλους να ενταχθούν σε αυτό, έτσι ώστε οι υπάλληλοι της υπάρχουσας διεύθυνσης του Τ.Α. -και όχι μόνο- να μπορούν να ενταχθούν.

Δεύτερον, οι ελεγκτές – επαληθευτές, όπως τους ονομάζει η διάταξη, να μπορούν να ελέγχουν και να επαληθεύουν εκτός από την αξιολόγηση του φακέλου προς ένταξη (όπως γίνεται έως τώρα), και τις αναθεωρήσεις, αλλά -το κυριότερο- και τα αιτήματα πληρωμής. Επίσης, πρέπει να βρεθεί τρόπος να μη γίνεται μετά από τον έλεγχο που θα πράξει ο ελεγκτής – επαληθευτής, ακόμα ένας επιπλέον έλεγχος – επαλήθευση από το δημόσιο υπάλληλο (όπως γίνεται μέχρι σήμερα), γιατί απλά αυξάνεται η γραφειοκρατία και χάνονται τα οφέλη από το Μητρώο.

Τρίτον, να υπάρχει μία αξιόλογη αμοιβή σε όσους συμμετέχουν σε αυτό το μητρώο, η οποία θα δίνεται από ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για το συγκεκριμένο σκοπό από το Υ.Α.Α.&Τ., και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ύψος της αμοιβής ή των φακέλων που θα μπορεί να αξιολογεί ο ελεγκτής – επαληθευτής που έχει γραφτεί στο μητρώο.

Καταλήγοντας

Η διαβούλευση για το επίμαχο άρθρο ολοκληρώνεται στις 19/01/2024. Μετά, περιμένουμε τις Υπουργικές Αποφάσεις και την προκήρυξη για τη στελέχωση του Μητρώου. Εάν πάνε όλα καλά, τότε οι ελεγκτές – επαληθευτές θα  πιάσουν τους πρώτους φακέλους στα χέρια τους το φθινόπωρο: μέχρι τότε, δεν αλλάξει τίποτα στο ρυθμό που τρέχει το πρόγραμμα! Όλα αυτά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον αγροτικό τομέα είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να λάβει πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι να ενεργοποιηθεί το υπό σύσταση Μητρώο ελεγκτών – επαληθευτών!              

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Περιοδικού Φρουτονέα και σε ηλεκτρική μορφή:  

Τάκης Ορφανός,

Εκδότης Περιοδικού Φρουτονέα

takis@froutonea.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img