spot_img
spot_img

Το περίπτερο των ΗΑΕ εγκαινίασε ο Κ. Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ

Το περίπτερο των ΗΑΕ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εγκαινίασε επίσημα ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πληθώρας φορέων των ΗΑΕ τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των εποικοδομητικών αποτελεσμάτων της πρόσφατης επίσκεψης της Αυτού Υψηλότητας του Προέδρου των ΗΑΕ Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου 2022, όπου τον υποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου — μια επίσκεψη που είχε ως στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας των ΗΑΕ με την Ελλάδα.

Ο Υπουργός των ΗΑΕ παρευρέθηκε στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, συνοδευόμενος από την Αυτού Εξοχότητα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Υπουργός των ΗΑΕ παρακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με την οικονομική στρατηγική των ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ είναι η τιμώμενη χώρα στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η πρώτη αραβική χώρα που τυγχάνει μιας τέτοιας τιμής στην έκθεση. Στο περίπτερο των ΗΑΕ υπάρχουν περισσότερες από 60 συμμετέχουσες και επισκέπτριες οντότητες, οι οποίες εκπροσωπούνται από 300 και πλέον άτομα, επιπροσθέτως των παραδοσιακών συγκροτημάτων που συμμετέχουν στο περίπτερο. Η επίσημη κρατική αποστολή των ΗΑΕ αποτελείται από διάφορους ομοσπονδιακούς φορείς και φορείς σε επίπεδο Εμιράτων, σε συνδυασμό με αρκετές πρωτοπόρες δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τομείς όπως τα Τρόφιμα, η Βιομηχανία, οι Αερομεταφορές, ο Λιμενικός τομέας και η Υλικοτεχνική Υποστήριξη (logistics), καθώς και διάφορους φορείς από τις Ελεύθερες Ζώνες, τον τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης, την Αμυντική Βιομηχανία και μια σειρά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Χαμηλοί δασμοί για εταιρείες με έδρα στα ΗΑΕ

Ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla bin Touq Al Marri, έδωσε μια βαρυσήμαντη ομιλία, επισημαίνοντας ότι: «Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής εξωτερικού εμπορίου των ΗΑΕ, η οποία έχει σχεδιαστεί για την αναδιαμόρφωση της οικονομίας μας για τα επόμενα 50 χρόνια, καταρτίσαμε μια σειρά από Συμφωνίες Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (CEPA) με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, οι οποίες θα δώσουν στις εταιρείες με έδρα στα ΗΑΕ πρόσβαση με χαμηλούς ή μηδενικούς δασμούς σε οκτώ οικονομίες που αποτελούνται συνολικά από 2 δισεκατομμύρια άτομα και αντιστοιχούν στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Αναφερόμενος στην επιτυχία των ΗΑΕ όσον αφορά την υλοποίηση εντυπωσιακών νομοθετικών αλλαγών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, ο Υπουργός των ΗΑΕ προσέθεσε: «Θεσπίσαμε ή τροποποιήσαμε περισσότερους από 40 νόμους, οι οποίοι ρυθμίζουν άμεσα ή έμμεσα τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το επιχειρείν. Αναθεωρήσαμε τον νόμο σχετικά με τις εμπορικές εταιρείες και καταργήσαμε την απαίτηση από τις εγχώριες εταιρείες να έχουν μέτοχο από τα Εμιράτα, επιτρέποντας έτσι την 100% ξένη ιδιοκτησία στους περισσότερους οικονομικούς τομείς. Θεσπίσαμε νέα νομοθεσία σχετικά με τα εμπορικά μητρώα και τα εμπορικά σήματα. Μειώσαμε δραστικά τους περιορισμούς στην κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και αναβαθμίσαμε τους κανόνες διαμονής, για τη διευκόλυνση της προσέλκυσης, εκπαίδευσης και διατήρησης εργαζομένων ανώτατου μορφωτικού επιπέδου από ολόκληρο τον κόσμο. Εκσυγχρονίσαμε επίσης τον πτωχευτικό κώδικα και υιοθετήσαμε έναν νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων και διασφαλίζει ότι το νομικό σύστημά μας είναι ευθυγραμμισμένο με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.»

Η αποστολή των ΗΑΕ αποτελείται από τους εξής: Αυτού Εξοχότης Abdulla bin Touq Al Marri: Υπουργός Οικονομίας, Αυτού Εξοχότης Sulaiman Hamed Almazroui: Πρεσβεία των ΗΑΕ στην Αθήνα, Ελλάδα, Αυτού Εξοχότης Rashed Abdul Kareem Al Blooshi: Υπογραμματεία Οικονομικής Ανάπτυξης – Αμπού Ντάμπι, Αυτού Εξοχότης Mohamed Al Musharrakh: Διευθύνων Σύμβουλος Sharjah FDI Office (Invest in Sharjah), Αυτού Εξοχότης Mubarak Al Mansouri: Διευθύνων Σύμβουλος Institutional Affairs – Agthia Group, Αυτού Εξοχότης Δρ. Sulaiman Al Nuaimi: Διευθύνων Σύμβουλος του Dhahira Group for Government Relations, Αυτού Εξοχότης Saeed Abdullah Al Samahi: Γενικός Διευθυντής, Φορέας Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Fujairah και Αυτού Εξοχότης Khalid Jasim Al Midfa: Πρόεδρος, Κυβέρνηση της Sharjah – Αναπτυξιακός Φορέας Εμπορίου και Τουρισμού της Sharjah 

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img