spot_img
spot_img

Το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργατών γης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Θέμα μιας μεγάλης συζήτησης αποτέλεσε το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης όπου το ζήτημα αναλύθηκε διεξοδικά.

Το ζήτημα έφερε στο προσκήνιο, τουλάχιστον για την Κρήτη, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας. Ο Σύλλογος καταβάλει συνεχή προσπάθεια ανάδειξης του θέματος στο μέγιστο βαθμό, με στόχο την άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους στην Κρήτη, παρουσιάστηκαν εχθές 31/5/2022 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης όλες οι προεκτάσεις του προβλήματος. Η δράση έγινε στα πλαίσια της υλοποίησης των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των μελών στις 23/5/2022.

Σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΌΦΩΝΑ την στήριξη και προώθηση του ζητήματος. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας για αυτό το αποτέλεσμα, ξεκινώντας από την άμεση ανταπόκριση του προέδρου κ. Παύλου Μπαριτάκη στο αίτημα μας για συμπεριλάβει στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα.

Ευχαριστούμε επίσης για τον περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τους αντιπεριφερειάρχες του νησιού για την έμπρακτη στήριξη τους και δέσμευση τους για συνέχιση της προσπάθειας.

Σημαντικό:

Υπενθυμίζουμε ότι συνεχίζεται η καταγραφή των αναγκών σε εργατικό δυναμικό και καλούμε όλους του παραγωγούς να προσέλθουν στα γραφεία στου Συλλόγου ΑΜΕΣΑ , γιατί είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στο αίτημα μας για αύξηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργατών γης στο Λασίθι αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.»

Ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα πρωτογενή τομέα Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι δίνοντας το στίγμα της χθεσινής συζήτησης.

Όπως είπε το πρόβλημα δεν απασχολεί για πρώτη φορά την Περιφέρεια και έχουν ήδη γίνει κινήσεις προς εξεύρεση λύσης σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μετανάστευσης, όμως έχει γίνει φανερό πως η όποια λύση δεν πρόκειται να έρθει γρήγορα εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που προκύπτουν από την εμπλοκή πέντε συναρμόδιων Υπουργείων για το θέμα.

Ο κ. Τσιφετάκης τόνισε πως ένα επιπλέον πρόβλημα είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως είχε φανεί και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ιεράπετρα, δεν είναι καλά ενημερωμένος για το θέμα και έτσι, όπως έχει ανακοινωθεί και από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, το μόνο αίτημα που υπάρχει πλέον από φορείς αλλά και την Περιφέρεια είναι μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτή ήταν μια απόφαση που στηρίχθηκε ομόφωνα χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ενημερώθηκε εκ νέου για το πρόβλημα ώστε να μεσολαβήσει για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Η μεγάλη φυγή αλλοδαπών εργατών γης με κύριο προορισμό την Ιταλία έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα στην τρέχουσα παραγωγή, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να φανεί από το ερχόμενο φθινόπωρο όταν θα αρχίσουν οι φυτεύσεις για νέες καλλιέργειες κάτι που όμως δεν μπορεί να συμβεί για όλους χωρίς τα απαραίτητα εργατικά χέρια.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img