spot_img
spot_img

Τιμές και ειδήσεις από την αγορά μήλων και αχλαδιών

Club αχλάδια Xenia®: Επέκταση της καλλιέργειας και των πωλήσεων

Η δημοτικότητα της ποικιλίας club αχλαδιών Xenia® αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που φαίνεται, μεταξύ άλλων, στην αυξανόμενη καλλιεργούμενη έκταση, καθώς και στην υψηλότερη ζήτηση διεθνώς. Την περασμένη σεζόν, η ποικιλία επέκτεινε με επιτυχία την παρουσία της στις αγορές νέες συνεργασίες στη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και το Μαρόκο. «Τα τελευταία χρόνια, τα αχλάδια Xenia έχουν επωφεληθεί από τις αδύναμες συγκομιδές της ποικιλίας Abate στην Ιταλία. Την ερχόμενη σεζόν, αυτό θα είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς η Abate Fetel βιώνει μια μαζική ύφεση και η Xenia θα συναντήσει μια άδεια αγορά στο premium τμήμα. Η βιολογική περίοδος διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, είπε. Οι κύριες αγορές για τα βιολογικά προϊόντα είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Σουηδία» λέει ο Raymond van Ojen, Διευθυντής Πωλήσεων της Xenia® Europa B.V. Όσον αφορά τη Γερμανία, η Janina Bembenek, επικεφαλής μάρκετινγκ της Obst vom Bodensee Vertriebsgesellschaft, υπεύθυνη για το εμπορικό σήμα Xenia® στη γερμανική αγορά στη Γερμανική Κοινοπραξία Ποικιλιών Φρούτων (“Deutsches Obst-Sorten Konsortium”, DOSK), σημειώνει πως «βλέπουμε μια αυξανόμενη ζήτηση για τα περιφερειακά βιολογικά αχλάδια, ιδίως το Xenia, και έχουμε επεκτείνει ανάλογα την καλλιεργούμενη έκταση», ενώ η περσινή παραγωγή στη Γερμανία έφτασε τους 3.600 τόνους.

Τουρκία: Ογκώδης παραγωγή μήλων και καλές τιμές

Στη Νίγδη (Niğde) της Κεντρικής-ανατολικής Τουρκίας, ενός από τα σημαντικά κέντρα παραγωγής μήλων της χώρας, η συγκομιδή μήλων ολοκληρώνεται φτάνοντας περίπου τους 650.000 τόνους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μηλοπαραγωγών Νίγδης, κ. Atilla Kaplan. Αναφέροντας ότι η Τουρκία κατέχει την 3η θέση στον κόσμο στην παραγωγή μήλων και την 7η στις εξαγωγές, ο κ. Kaplan δήλωσε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι μήλων παράγονται στην Τουρκία.

Όσον αφορά την εμπορία των καρπών, ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης μηλοπαραγωγών ανέφερε πως η αφθονία σύγχρονων και μεγάλων αγροκτημάτων στη Νίγδη προσέλκυσε τους εξαγωγείς, ντόπιους και ξένους. Όπως εξήγησε, μεγάλοι έμποροι αγόρασαν μήλα κατευθείαν από τα κτήματα, καθώς σε ένα μόνο μηλεώνα μπορεί να παράγονται 3.000-5.000, ακόμη και 15.000-20.000 τόνοι, με την προσέλευση εμπόρων στην περιοχή να έχει θετικό αντίκτυπο στις τιμές.

Τέλος, ο ίδιος προσκάλεσε το διεθνή κλάδο του μήλου στην έκθεση “Apple Fair 2023”, η οποία θα λάβει χώρα στη Νίγδη στις 3-5 Νοεμβρίου, με την έκθεση αυτή να είναι η τρίτη κατά σειρά μετά από εκείνες σε Κίνα και Ιταλία. Ο κ. Kaplan προσκάλεσε όλους όσοι εξάγουν και εισάγουν μήλα σε αυτήν την έκθεση, που γίνεται με το σλόγκαν «Μεγαλώνοντας τα μήλα από το δενδρύλλιο μέχρι την αγορά», δηλώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς να δουν τις καινοτομίες για τους παραγωγούς και να γνωρίσουν την αγορά μήλων στη Νίγδη.

Ινδία: Τα ευρωπαϊκά κόκκινα μήλα κυριαρχούν ανάμεσα στις εισαγωγές

Ποικιλίες μήλων από διάφορες προελεύσεις, συγκεντρώνουν τη δημοτικότητα μεταξύ των Ινδών καταναλωτών. Σύμφωνα με Ινδούς εισαγωγείς, παρά την πρόσφατη επαναποδοχή εισαγωγών μήλων από τις ΗΠΑ, οι πιο δημοφιλείς χώρες προέλευσης των εισαγόμενων μήλων είναι η Ιταλία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Σερβία, χώρες που έχουν καθιερωθεί ως βασικοί προμηθευτές μήλων σε διάφορες αγορές. Μεταξύ των ποικιλιών, τα ιταλικά μήλα -ιδίως ποικιλίες όπως οι Gala και Red Delicious- συχνά ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Τα πολωνικά μήλα, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών όπως τα Jonagold και Idared, είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Ακόμα, τα τουρκικά μήλα, όπως τα Gala, Red Delicious και Granny Smith, διακρίνονται για την τραγανότητα και τη γλυκύτητά τους. Εν τω μεταξύ, τα σερβικά μήλα, όπως τα Gala, Pink Lady και Stark Delicious, έχουν κερδίσει δημοτικότητα. Όλες αυτές οι προελεύσεις και ποικιλίες, συμβάλλουν στην ποικιλομορφία των προσφορών μήλων στην αγορά.

ΗΠΑ: Μεγάλο τονάζ δίνει η συγκομιδή μήλων

Στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, που είναι και η μεγαλύτερη μηλοπαραγωγός της χώρας, οι καλλιεργητές καλωσορίζουν μία καλύτερη σοδειά μήλων αυτήν τη σεζόν. Η περσινή σοδειά έφτασε περίπου τα 100 εκατομμύρια κιβώτια, αλλά φέτος η Πολιτεία αναμένει συνολικό όγκο παραγωγής μεταξύ 127 και 130 εκατομμυρίων κιβωτίων. Μετά από μία καθυστερημένη έναρξη της συγκομιδής, τα φρούτα της Ουάσινγκτον φαίνονται καθαρά και απαλλαγμένα από ποιοτικά και επιδερμικά προβλήματα που παρατηρούνται όταν επικρατούν άνεμοι ή ακραίες θερμοκρασίες.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες στην ενδοχώρα των ΗΠΑ, το Μίσιγκαν συγκομίζει άλλη μία σημαντική σοδειά, περίπου το 90% της περσινής σοδειάς-ρεκόρ, ενώ στα ανατολικά της χώρας, η συγκομιδή είναι σε καλό δρόμο για ένα μεγάλο σε όγκο τελικό τονάζ.

Τέλος, οι παραγωγοί μήλων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης είχαν μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο. Οι συνθήκες δεν ήταν τέλειες λόγω της καθυστερημένης άνθησης, του πρώιμου παγώματος της καρπόδεσης και κάποιων καλοκαιρινών χαλαζοπτώσεων. Ως αποτέλεσμα, η συνολική παραγωγή μήλων της Πολιτείας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20%.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img