spot_img
spot_img

Τέλος η συγκομιδή πορτοκαλιών στην Ανδαλουσία και ανησυχία για την επόμενη σεζόν

Τέλος της συγκομιδής πορτοκαλιών κηρύχθηκε στις περισσότερες καλλιεργητικές ζώνες της Ισπανίας με ελάχιστες ποσότητες να απομένουν στα δέντρα. Ας δούμε πως έχει η κατάσταση στις διάφορες παραγωγικές ζώνες την τελευταία στιγμή της συγκομιδής.

Βαλένθια: Με Valencia Late συνεχίζεται η συγκομιδή στην Περιφέρεια της Βαλένθια, αλλά οι καρποί είναι πολύ λίγοι και όχι αρκετοί για να τραβήξει η σεζόν παραπέρα από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Κάδιθ: Την περασμένη εβδομάδα συγκομίζονταν μεταξύ άλλων οι ποικιλίες Valencia Delta, Valencia Late, Valencia Midnight, Barberina και Navel Powell.

Κόρδοβα: Η φαινολογική φάσης για τα πορτοκάλια της επόμενης σεζόν είναι η απόκτηση μεγέθους και η καρπόδεση, με σημαντική πτώση καρπών λόγω φυσικής απόρριψης. Η εκστρατεία της συγκομιδής έχει ουσιαστικά τελειώσει, με σημαντική πτώση της παραγωγής σε όλες τις ποικιλίες, κάπως μεγαλύτερη στις όψιμες. Η έλλειψη νερού άρδευσης έχει επηρεάσει την τρέχουσα εκστρατεία και προϋποθέτει αρκετή δουλειά για την επόμενη, οδηγώντας σε αυστηρό κλάδεμα σε ορισμένα αγροτεμάχια, έτσι ώστε οι οπωρώνες να μπορούν να διατηρηθούν, ακόμη και αν παράγουν ελάχιστα φρούτα.

Ουέλβα: Υπάρχει μια φυσική απόρριψη των καρπών από το δέντρο, ενώ η συγκομιδή στις όψιμες ποικιλίες συνεχίζεται.

Μάλαγα: Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προωθήσει την καλλιέργεια και έχουν σημειωθεί απώλειες στο ποσοστό των ανθέων, γύρω στο 60%.

Σεβίλλη: Η κυρίαρχη φαινολογική κατάσταση των εσπεριδοειδών, γενικά, είναι η καρπόδεση. Η εκστρατεία συγκομιδής έχει σχεδόν τελειώσει, έχουν απομείνει πολύ λίγα φρούτα στο χωράφι. Ανησυχία υπάρχει για την άρδευση των οπωρώνων, λόγω των πολύ περιορισμένων ποσοτήτων νερού. Σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βλαστική συντήρηση της φυτείας εις βάρος της μελλοντικής συγκομιδής.

Δεν πάει καλά η σεζόν των λεμονιών Verna

Η αγορά λεμονιών είναι πολύ αργή τον Μάιο, ασυνήθιστα άτονη στην πραγματικότητα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στον κλάδο, σύμφωνα με το σχόλιο της ισπανικής διεπαγγελματικής οργάνωσης για τα λεμόνια “Ailimpo”. Η τάξη, η σύνεση και ο επαρκής συντονισμός μεταξύ παραγωγών και διακινητών είναι οι πυλώνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της εκστρατείας. Οι τιμές παραγωγού επί δέντρου παραμένουν περίπου 0,50-0,51 €/κιλό για παρτίδες με βέλτιστη εμπορική χρήση με μέσα μεγέθη μεταξύ 53-72 mm, καθώς τα χοντρά λεμόνια δεν έχουν εμπορική διέξοδο και η μόνη τους διέξοδος είναι η βιομηχανία που επίσης δεν έχει την ικανότητα να τα πληρώσει καλά λόγω της χαμηλή τους απόδοση σε χυμό και έλαια.

Όσον αφορά τα λεμόνια της Νότιας Αφρικής, τα στοιχεία για τις εξαγωγές για την εβδομάδα 18 υποδεικνύουν ένα δυνατό ξεκίνημα, η οποία έχει ήδη εξάγει 120.000 τόνους παγκοσμίως (+62%) με σημαντικές ποσότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν ήδη εκτοπίσει Verna και αυξανόμενους όγκους για την Ευρώπη. Από την πλευρά της Αργεντινής το ξεκίνημα είναι πιο χαλαρό και καθυστερημένο.

Η κίνηση στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Να σημειώνουμε επίσης, πως στο λιμάνι του Ρότερνταμ καταγράφεται μοιρασμένη κίνηση ανάμεσα στα ισπανικά και νοτιοαφρικανικά λεμόνια με ένα ελαφρύ προβάδισμα για τα ισπανικά από πλευράς όγκου, αλλά και μεγεθών. Τα νοτιοαφρικάνικα λεμόνια κυκλοφορούν σε μεγέθη 75, 88, 100, 113 και 138 για 15κιλα χαρτοκιβώτια, ενώ για τα ισπανικά στα ίδια χαρτοκιβώτια τα μεγέθη είναι 60, 70, 80, 90, 100, 120 και 140. Τέλος, παρά την απουσία αργεντίνικων λεμονιών, υπήρχαν λίγα λεμόνια από το Περού (μεγέθη 75, 88, 100, 113 και 138 σε 15κιλα κιβώτια). Όσον αφορά τα πορτοκάλια, κυρίαρχη στο ολλανδικό λιμάνι είναι η Αίγυπτος με τα Valencia και τα μικρά μεγέθη να συνεχίζουν να αποτελούν την πλειοψηφία των καρπών.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img