spot_img
spot_img

Σύσκεψη στις 8 Γενάρη στη Λάρισα αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Να διοργανώσει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 8 Γενάρη στην Λάρισα αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), η Γραμματεία της οποίας συνεδρίασε το Σάββατο. Καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που αγωνιά να συμμετάσχει ώστε όλοι μαζί να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη δράση του επόμενου διαστήματος.

«Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι», τονίζει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή.

Παράλληλα, χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στον Ε-65 παλεύοντας για την επιβίωσή τους, χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις.

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα ενάντια στον προϋπολογισμό που θα ψηφίζεται την ίδια ημέρα στη Βουλή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Γραμματείας έχει ως εξής:

«Συνεδρίασε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η Γραμματεία της ΠΕΜ στον Παλαμά Καρδίτσας για να εξετάσει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι αλλά και την αγωνιστική απάντηση και διεκδίκηση από το αγροτικό κίνημα.

Τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές – εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση από 5 ως 10 φορές πιο ακριβά κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες με τις ευλογίες και πλάτες της κυβέρνησης που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει.

Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη τη χώρα όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς 6 ως και 10 μήνες μετά από τη στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει τη χαμένη παραγωγή.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 -χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους- κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του “διαίρει και βασίλευε” η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό. Αναδείχνουμε τις ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο που όλες διατηρούσαν για τους αγρότες, αλλά έδιναν και δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες.

Την Ενέργεια που έχει τριπλασιάσει το αγροτικό ρεύμα, αλλά και το οικιακό στα σπίτια μας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πρόστιμο ρύπων στον λιγνίτη που όλες οι κυβερνήσεις αποφάσισαν όταν μας προέτρεπαν και πανηγύριζαν για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη ώστε να δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε 5 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μέσα και εφόδια και τις ζωοτροφές που έχουν διπλασιαστεί.

Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στον Ε-65 παλεύοντας για την επιβίωσή τους. Καταδικάζει τον κρατικό αυταρχισμό που εκφράζεται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχει στήσει για μια ακόμη φορά απέναντι στους αγρότες λες και κάνουν έγκλημα που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν μας τρομάζουν και θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ και με συγκεντρώσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα σε ροδάκινα, μήλα, σταφίδα και άλλα προϊόντα διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις και κατακτώντας αποτελέσματα.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία τους. Καμιά κυβέρνηση δεν μας παραχώρησε τίποτα, στάθηκαν απέναντί μας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα, αλλά μπουκώνοντας με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος που στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπουν πάνω από 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα ενάντια στον Προϋπολογισμό που θα ψηφίζεται την ίδια ημέρα στη Βουλή. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων δίνοντας από κοινού τη μάχη για την επιβίωσή μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μην περιμένουν άλλος να βγάλει το “φίδι από την τρύπα” ούτε και να έχουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους “σωτήρες” που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και την αβεβαιότητά μας για το μέλλον. Πιστέψτε στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας. Ό,τι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος!

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποφάσισε να διοργανώσει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στη Λάρισα καλώντας τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που αγωνιά να συμμετάσχει ώστε όλοι μαζί να αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε ώστε να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουν και να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη δράση μας το επόμενο διάστημα».

Πηγή: 902.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img