spot_img
spot_img

Σύνοψη των ελληνικών εξαγωγών της περασμένης εβδομάδας

Από τον Ειδικό Σύμβουλο του Incofruit Hellas, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη:

Κηπευτικά: Οι εξαγωγές από 1/9/22 έως 31/3/23 συνεχίζουν με ρυθμούς ρεκόρ και ανέρχονται σε 54.372 τόνους έναντι 37.304 τόνων την ίδια περίοδο του 2021/22 καταγράφοντας άνοδο 45,8%. Επίσης οι εξαγωγές τοματών από ανήλθαν σε 16.924 τόνους έναντι 10.023 τόνων, πραγματοποιώντας αύξηση 68,9%. Η τιμή πώλησης στις καταναλωτικές αγορές των κηπευτικών μειώθηκε τις περασμένες δύο εβδομάδες, με τις μέσες τιμές της τομάτας να κινούνται στα επίπεδα του 2022 και αυτές των αγγουριών και πιπεριών πάνω από αυτό.

Φράουλες: Συνεχίσθηκαν με αυξανόμενους ρυθμούς οι εξαγωγές φράουλας και από την αρχή του χρόνου μέχρι 31/3/2023 ανήλθαν σε 32.604 τόνους έναντι 23.530 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022, δηλαδή καταγράφοντας αύξηση 38,6% με την πορεία τους να προχωρά σταθερά για μια καταγραφή ρεκόρ.

Πορτοκάλια: Συνεχίσθηκε  η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και από 1/9/22 έως 31/3/2023 οι αποστολές στο εξωτερικό ανέρχονται σε 279.166 τόνους (+24,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης σεζόν). Η ανάγκη της Ευρώπης για εσπεριδοειδή ήταν υψηλή και διατήρησε τη ζήτηση σε καλά επίπεδα αυτή την εμπορική περίοδο. Χάρη σε αυτό είχαμε καλές τιμές. Ωστόσο, οι μαζικές αποστολές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες στις αγορές της ΕΕ προκαλούν σαφώς επικάλυψη με τις ποικιλίες των χωρών παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τιμές των εσπεριδοειδών τρίτων χωρών είναι χαμηλότερες από τις τιμές των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών. Η ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων λόγω βελτιωμένης ζήτησης, πλην όμως παρατηρήθηκε διακίνηση πορτοκαλιών των ποικιλιών Lane Late & Valencia κατ’ ευθείαν από τον αγρό χωρίς την διέλευσή τους από πιστοποιημένες τυποποιητικές μονάδες, με φύλλα (χωρίς την ύπαρξη σχετικού διαβατηρίου) και χωρίς την προβλεπόμενη σήμανση για την προέλευσή τους.

Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων πορτοκαλιών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας. Ήδη εντοπίσθηκε φορτίο από άλλες Υπηρεσίες και όχι από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ που τελευταία παρατηρείται μειωμένη δραστηριότητα στους ελέγχους του.

Μήλα: Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/22 έως 24/3/23 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 56.277 τόνους έναντι 47.023 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να ανέρχονται σε 35.118 τόνους έναντι 33.325 τόνων  αντιστοίχως. Οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία ανέρχονται σε 2.015 τόνους, έναντι 2.427 τόνων, και στην Ιορδανία σε 5.102 τόνους έναντι 2.741 τόνων.

Ακτινίδια: Από 1/9/2022 έως και 24/3/2023 οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 179.705 τόνους έναντι 172.143 τόνους την αντίστοιχη περισυνή περίοδο. Η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει ότι και στα ακτινίδια βρίσκονται σε πορεία ρεκόρ όγκου για άλλη μια φορά αναδεικνύοντας την σημαντικότητα του προϊόντος και επισημαίνοντας την ανάγκη ελέγχων στα εξαγόμενα ακτινίδια προς την Ινδία για να μην πληγεί η φήμη του προϊόντος.

Γενικό σχόλιο
Σημειώνεται ότι η έλλειψη φορτηγών αυτοκινήτων και εργατών συγκομιδής δεν επιτρέπει στο εξαγωγικό μας εμπόριο να ανταποκριθεί στη αυξημένη ζήτηση. Αναμένεται ότι οι τιμές των νωπών προϊόντων θα πέσουν στις καταναλωτικές αγορές σε κάπως φυσιολογικά επίπεδα τώρα την άνοιξη, καθώς η παραγωγή της Βόρειας Ευρώπης θα αυξηθεί ραγδαία.
Αναγκαία είναι η στήριξη των αγροτών μας από την Πολιτεία με αναπλήρωση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, άλλως θα οδηγηθούν σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών.
Από δε την Ε.Ε. ζητείται όπως οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες να συμμορφώνονται στα περιβαλλοντικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα της Ε.Ε γιατί παράγονται με πολύ χαμηλότερα πρότυπα από τα ευρωπαϊκά εσπεριδοειδή, γεγονός που διευκολύνει μια πιθανή εμπορική πρακτική ντάμπινγκ.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img