spot_img
spot_img

Σύμφωνο Συνεργασίας ΥΠΑΝΕ-ΥΠΑΑΤ για επιπλέον ενίσχυση των αγροτών στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υπέγραψαν εχθές (14/07/2022) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Με το Σύμφωνο Συνεργασίας, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης τόσο του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022 όσο και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης, όπως αυτές προσδιορίζονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) και περιλαμβάνουν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας), τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Κρήτης.

Η στρατηγική της Κυβέρνησης προωθεί την μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό πρότυπο που θα αναδεικνύει τις σύγχρονες και καθαρές μορφές ενέργειας, απελευθερώνοντας, παράλληλα, την αναπτυξιακή προοπτική περισσότερων κλάδων της οικονομίας. Ο πρωτογενής τομέας, ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της απεξάρτησης από τον άνθρακα, μέσα από τον μετασχηματισμό του τοπικού παραγωγικού μοντέλου με έξυπνες διαδικασίες παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Να σημειωθεί ότι, ήδη, υλοποιείται το Πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», το οποίο περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022 και προβλέπει τη δέσμευση 30,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση νέων έως 41 ετών που ξεκινούν τώρα την γεωργική απασχόληση καθώς και την πρώτη εγκατάστασή τους σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Δυτική Μακεδονία.

Το Σύμφωνο προβλέπει την ενσωμάτωση της μετάβασης στο Πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και την εφαρμογή στοχευμένων πρακτικών αγροτικής ανάπτυξης προς όφελος της αγροτικής παραγωγής με την εξειδίκευση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς  δήλωσε: «Σήμερα, με τον Υπουργό Αναπληρωτή Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχονται από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του ΥΠΑΑΤ για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Συγκεκριμένα, μέσω του ΠΑΑ 2014-2022 έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί παρεμβάσεις στις περιοχές που πλήττονται από την  απολιγνιτοποίηση, ενώ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027,  που τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εξεταστούν σοβαρά οι προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης για τις περιοχές μετάβασης, μέσω, ενδεικτικά, της υψηλότερης κατανομής πόρων ή/και πρόσθετης μοριοδότησης στις περιοχές αυτές. Ενδεικτικά,  μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα των περιοχών μετάβασης με την αξιοποίηση προγράμματος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ομάδες παραγωγών,  να αναπροσαρμόσουμε τη χρήση γης στις ίδιες περιοχές μέσω της αξιοποίησης του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, να εξασφαλίσουμε τη δίκαιη εργασιακή τους μετάβαση μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος των νέων γεωργών. Το Σύμφωνο Συνεργασίας, λοιπόν, μας επιτρέπει να αναπτύξουμε πολύτιμες συνέργειες, και να αξιοποιήσουμε τεχνογνωσία,  υποδομές, εμπειρίες  και δυνατότητες, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις που ως στόχο έχουν την ομαλή υλοποίηση της μετάβασης στη νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης (εφόσον, βέβαια, το επιτρέψουν και οι γεωπολιτικές συνθήκες), την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο και πιστεύω ότι μέσω της  συνεργασίας μας η προσπάθεια αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και πιο άμεση για τις τοπικές κοινωνίες». 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση,  κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Η στενή συνεργασία μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει στόχο τόσο τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα στις περιοχές μετάβασης όσο και την ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το σημερινό Σύμφωνο Συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας της Ελλάδας, που πρώτη κατάφερε να λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Σκοπός όλων μας είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων που εξασφαλίσαμε, ώστε να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τις νέες και τους νέους μας στον τόπο τους. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει το σχέδιο και τη βούληση να προχωρήσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις περιοχές μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον που αξίζει στην πατρίδα μας».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img