spot_img
spot_img

Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας: Προβληματισμός για τα νέα αγροτικά μέτρα

Την αντίδρασή του στα νέα μέτρα εκσυγχρονισμού, ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και περαιτέρω αγροτικών ρυθμίσεων προβάλει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθεί διαχρονικά ο γεωπονικός κόσμος τις νομοθετικές ρυθμίσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων που οδηγούν σε καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του αλλά και σε υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σημειώνουμε την άμεση μετατροπή με 3 νόμους, χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, των Σχολών Τεχνολογίας Γεωπόνων σε Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, απαξιώνοντας αυτόματα πτυχία Σχολών που έχουν ιστορία ακόμα και 100 ετών. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια ενίσχυσης των πρώην ΤΕΙ για να φτάσουν ή να προσεγγίσουν το απαιτούμενο επίπεδο ΠΕ. 

Με την προσφιλή τακτική της η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και άλλες διατάξεις» με την οποία επιχειρείται η επέκταση δυνατότητας άσκησης γεωπονικού επαγγέλματος σε όσους έχει αναγνωριστεί ισοδύναμος τίτλος σπουδών από την αρμόδια αρχή. Όμως, σύμφωνα με περυσινή, κατά σύμπτωση εκπρόθεσμη, τροπολογία ένα Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας» ορίζεται ως αρμόδιο για την αναγνώριση των πτυχίων Κολλεγίων και ιδιωτικών Σχολών τριετούς φοιτήσεως ως ισοδύναμα με τα πενταετούς φοιτήσεως δημόσια ΑΕΙ. Η τροπολογία κατατέθηκε με το πρόσχημα της εκχώρησης επαγγελματικών δικαιωμάτων στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα αλλά η μεθόδευση έγινε αντιληπτή και αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις. 

Θεωρούμε ότι αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις εξυπηρετούν μία σαφή πολιτική βούληση για την ενίσχυση των ιδιωτικών σχολών και κολλεγίων με ταυτόχρονη υποβάθμιση – απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Η καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια σε μία ιδιαίτερα προβληματική χρονιά, εν μέρει, εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο. Αποκλείει από τα πανεπιστήμια μεγάλη μερίδα μαθητών με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα, οι οποίοι όμως είναι ευπρόσδεκτοι από τα κολλέγια, διευρύνοντας έτσι την πελατειακή τους δεξαμενή. Το γεγονός ότι στην συνέχεια οι απόφοιτοι των κολλεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των δημόσιων ΑΕΙ που σπουδάζουν 2 επιπλέον χρόνια κρίνεται από τους νομοθέτες ως απολύτως φυσιολογικό. 

 Οι γεωπόνοι δεν εφησυχάζουμε, δεν νοιώθουμε καμία ευγνωμοσύνη στο Υπουργό που αναγκάστηκε, τελικά, να αποσύρει την προκλητική τροπολογία και αποδοκιμάζουμε το ΓΕΩΤΕΕ για τις «θερμές ευχαριστίες» του. Απεναντίας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με την άμεση αντίδρασή τους εμπόδισαν τα σχέδια της κυβέρνησης και καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση, λόγω της εντεινόμενης και ενορχηστρωμένης επίθεσης στα επαγγελματικά μας δικαιώματα και στη δημόσια παιδεία γενικότερα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img