spot_img
spot_img

Συνάντηση του ΥπΑΑΤ με τον ΣΑΣΟΕΕ

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα και οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξής του στο πλαίσιο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, εξετάσθηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) παρουσία των Υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση και του Γ.Γ Γιώργου Στρατάκου. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος  Γιώργος Κατσούλης, οι  Αντιπρόεδροι Μιχάλης Καμπιτάκης και Κώστας Παπαβασιλείου, η Γραμματέας Ματούλα Ανυφαντή και τα Μέλη του Δ.Σ  Χρήστος Μπαρλιάς, Γιώργος  Ξυλούρης, Ανδρέα Στρατάκης και  Γιώργος Περογιαννάκης.

Ο πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ κ. Γ. Κατσούλης έθεσε στον κ. Αυγενάκη το ζήτημα του Στρατηγικού Σχεδιασμού  στο πλαίσιο της ΚΑΠ με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ζήτησε ακόμα την ενίσχυση των αγροτικών υποδομών και την εντατικοποίηση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης. Πρότεινε επίσης ενίσχυση των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, την αναβάθμιση της έρευνας, αλλά και των επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Τα μέλη του ΔΣ της ΣΑΣΟΕΕ έθεσαν στον ΥπΑΑΤ τα προβλήματα που δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η κλιματική κρίση, με αποτέλεσμα την ακαρπία και την καταστροφή μέρους της παραγωγής, ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται κατ’ εντολή του υπουργού από τον ΕΛΓΑ.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, μετά τις διεθνείς εξελίξεις και την αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των αναλωσίμων.

Η ΣΑΣΟΕΕ ζήτησε την θεσμοθέτηση πλαισίου θωράκισης των διοικήσεων των συνεταιρισμών που έχουν αναλάβει να εξυγιάνουν προβληματικούς Συνεταιρισμούς και αντιμετωπίζουν κυρώσεις λόγω παλαιοτέρων οφειλών, ενώ επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Από μέλη του ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ ετέθη και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων. Όπως επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δις ευρώ, με βάση το οποίο προχωρούν νέα μικρά και μεγάλα φράγματα σε όλη την Ελλάδα καθώς και αντικατάσταση, εκσυγχρονισμός αλλά και κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής νερού, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δημοσιευθεί πρόσκληση όπου οι ΟΤΑ θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την κατασκευή μικρών φραγμάτων και υδροφραγμάτων. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τη βέλτιστη αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης της χώρας μας, καθώς και για την καλύτερη διαχείριση του νερού. «Είμαστε ήδη σε οριακό σημείο. Το νερό αποτελεί πλέον μια πολυτέλεια» συμφώνησαν όλες οι πλευρές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας στην οικονομία και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής κι επισήμανε ότι πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγωγών, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής που λαμβάνονται είναι πάντοτε σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την δικαιότερη απονομή αποζημιώσεων και τη πληρέστερη προστασία από κινδύνους.

Επίσης, έγινε αναφορά στην λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου ο Υπουργός επανέλαβε την απόφασή του για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει ενίσχυση της διαφάνειας, της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, με βάση τις ανάγκες κάθε δικαιούχου και τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των αγροτών μας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη θεσμικών αλλαγών αλλά και αναπροσαρμογή του οργανογράμματος του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με τη δράση των εποπτευόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών και να λειτουργούν σε απόλυτη συμφωνία με το Υπουργείο.

Όσον αφορά τη λειτουργία των Συνεταιρισμών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η ενίσχυση του συνεργατισμού αποτελεί ραχοκοκαλιά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, γεγονός που αποδείχθηκε με τις συνεχείς παρεμβάσεις για διευκόλυνση κι εξυγίανση της λειτουργίας τους, αλλά και τη μείωση της φορολογίας των συμμετεχόντων σε αυτούς. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνεργατικού κινήματος και η διακίνηση όσο το δυνατών μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις από τα μέλη της ΣΑΣΟΕΕ, προς την κατεύθυνση αυτή.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img