spot_img
spot_img

Έκτακτο συλλαλητήριο για τους πληγέντες αγρότες το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα

Την άμεση υποστήριξή τους στους πληγέντες αγρότες από τις καιρικές συνθήκες θα δείξει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλώντας γεωργούς και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων περιοχών της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφές και είδαν το βιός τους να χάνεται στην μανία της φωτιάς, του νερού και του σεισμού.

Μαχόμαστε και διεκδικούμε στο πλάι τους για ουσιαστικές αποζημιώσεις και στήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες, να επιβιώσουν οι οικογένειες τους.

Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης σε όλη την χώρα για να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες, φυσικές και παραγωγικές καταστροφές.

Αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – περισσότερο όφελος για το κράτος να δίνει τις όποιες αποζημιώσεις-ψίχουλα, παρά να δημιουργεί υποδομές για το λαό. Άλλωστε θα τα είχαν κατασκευάσει εδώ και χρόνια, αν ήταν να κέρδιζαν απ’ αυτά οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες, όπως κάνουν π.χ., με τους αυτοκινητόδρομους, τα αιολικά πάρκα, κλπ.

Το αποτέλεσμα γνωστό. Το καλοκαίρι καιγόμαστε και τον χειμώνα πλημμυρίζουμε χρόνια τώρα!

Ξέρουμε ότι Κυβέρνηση-Περιφέρειες-Δήμοι είναι απέναντι μας. Είναι οι υπεύθυνοι για τις καταστροφές που έχουμε υποστεί. Μόνο ο δικός μας ενωτικός αγώνας μπορεί να τους αναγκάσει να λάβουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά-αντιπυρικά μέτρα και μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Ξέρουμε ότι από τις αιτήσεις που επικυρώθηκαν προς αποζημίωση για το πάγιο κεφαλαίο που καταστράφηκε, το ταβάνι της αποζημίωσης θα είναι το 55% της ζημιάς και αυτά σε βάθος 4ετίας όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση.

Ξέρουμε ότι τα χωράφια, ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών που κάηκαν δεν αποζημιώνονται, δίνονται κάποια ψίχουλα από τα ΚΟΕ, πρώην ΠΣΕΑ, όταν χρειάζονται για να στηθούν ξανά από την αρχή και να αποδώσουν 4-7 χρόνια ανάλογα την καλλιέργεια και πολλά χρήματα που σε κανένα πυρόπληκτο δεν περισσεύουν.

Ξέρουμε ότι οι χαμηλές τιμές, το υψηλότατο κόστος παραγωγής, η μείωση των επιδοτήσεων όπως φέτος και οι μεγαλύτερες που φέρνει η νέα ΚΑΠ, οι αποζημιώσεις-ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΝΦΙΑ-ΕΛΓΑ-Χαράτσια, η φοροληστεία δεν αφήνουν ουσιαστικό περιθώριο αισιοδοξίας.

Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας την δύναμη της συλλογικής μαζικής οργανωμένης διεκδίκησης, τα αποτελέσματα και τις κατακτήσεις που μπορεί να φέρει ο αγώνας μας.

Και σε αυτό το σίγουρο δρόμο της οργάνωσης στους συλλόγους, των διεκδικήσεων, και των μαζικών κινητοποιήσεων θα βαδίσουμε.

Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, με αφετηρία το Συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Πρέπει να κατανοήσουμε πως και τα ελάχιστα δεν μας τα χαρίζουν, είναι θέμα διεκδίκησης – αγώνα – πάλης, εν τέλει είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης.

Πλαίσιο αιτημάτων:

Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα.

Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής.Πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους.

Να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης για τις ανάγκες όλων των νομών και την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και ύδρευσης. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Να καταργηθεί το «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.»

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανένα αποκλεισμό πληγέντα.

Μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμού μηχανημάτων.

Μέτρα προστασίας στα σχολεία για να μην γίνουν πηγή μόλυνσης για όλους. 15 μαθητές το ανώτερο σε κάθε τμήμα. Μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Να κατασκευαστούν άμεσα νέα σχολεία εκεί που καταστράφηκαν.

Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img