spot_img
spot_img

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

Κάποιες πλευρές της πρόσφατης σειράς αρθρογραφίας των Φρουτονέων για το ζήτημα των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των φακέλων πληρωμής που έχουν κατατεθεί στα πλαίσια του Μέτρου 4.2.1., προκάλεσαν την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), το Δ.Σ. της οποίας εξέδωσε ανακοίνωση, παίρνοντας θέση απέναντι στο ζήτημα, καθώς και απέναντι στη σχετική αρθρογραφία. Τα Φρουτονέα δημοσιεύουν την ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, παραθέτοντας και τη δική τους απάντηση σε αυτήν.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στο περιοδικό «Φρουτονέα» η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), που εκδόθηκε στις 4 Ιουλίου.

Και αυτό γιατί, παρά τις όποιες λεκτικές της ακρότητες, στην ουσία και στο σύνολό της η ανακοίνωση των γεωτεχνικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όχι απλά συμφωνεί πλήρως με τα όσα έχουν επισημάνει τα «Φρουτονέα» για τα τεκταινόμενα στο χώρο των προγραμμάτων για τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 4.2.1), αλλά και γιατί ταυτόχρονα επιβεβαιώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες του Υπουργείου, που διεκπεραιώνουν τους φακέλους των υποψηφίων επενδυτών (απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο, χρονοβόρες διαδικασίες, υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό κ.α.).

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, η Ομοσπονδία προς επιτάχυνση των διαδικασιών έχει επανειλημμένα ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τη δημιουργία μητρώου αξιολογητών-ελεγκτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά μέχρι σήμερα «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Ποτέ δεν αμφιβάλλαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γεωτεχνικοί του Υπουργείου και οι συναρμόδιες υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν ένα δύσκολο έργο και υπό αντίξοες συνθήκες. Ούτε φυσικά τους ασκήσαμε «ψυχολογικό εκβιασμό», όπως ορισμένοι συνδικαλιστές τους θέλουν να νομίζουν.

Τα «Φρουτονέα» – ένα περιοδικό χωρίς εξαρτήσεις, ουδέποτε με κρατική διαφήμιση και μόνο κίνητρο την προστασία των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου και όλων όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο αυτό – στηλίτευσε, στηλιτεύει και θα στηλιτεύει κάθε φορά καταστάσεις που παρεμποδίζουν την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας.

Δεν στηρίξαμε, ούτε και πρόκειται να στηρίξουμε επενδυτές σε εισαγωγικά («επενδυτές»), όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, για τον απλούστατο λόγο: Αυτού του είδους οι «επενδυτές» (κοινώς λαμόγια), γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο και τις μεθόδους να «διεκπεραιώνουν» όμορφα και απλά τις υποθέσεις τους. Εμάς ως «Φρουτονέα» το μόνο που μας απασχολεί είναι οι πραγματικές επενδύσεις να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρόνο και να μην στοιχειώσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για το παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής γεωργίας και τον κόσμο της υπαίθρου.

Και τέλος, διαβεβαιώνουμε την ΠΟΓΕΔΥ πως θα στραφούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου, που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου. Και ναι, μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση θα φθάσουμε και θα έχουμε τους γεωτεχνικούς συμμάχους μας, αφού εκείνοι καλύτερα από όλους γνωρίζουν τα έργα και τις ημέρες της εκάστοτε «κοφεύουσας» πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου τους.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΓΕΔΥ (ΑΘΗΝΑ, 4/7)

Οι αήθεις επιθέσεις σε εργαζομένους στον Δημόσιο τομέα δεν είναι κάτι καινούργιο, η εμμονή όμως των επιθέσεων συγκεκριμένου εντύπου με την επωνυμία ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ, γνωστής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης, με την Δ/νση Προγραμματισμού & Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπ.Α.Α.Τ. ξεπερνά πλέον τα συνήθη και ανεκτά όρια.

Είναι γνωστό στους πάντες, καλόπιστους, ότι τα προηγούμενα έτη γινόταν υποδοχή αιτήσεων ένταξης στο Υπομέτρο 4.2. Το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έπρεπε στην συνέχεια να αξιολογηθεί, να ενταχθεί και εν συνεχεία, μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες να υποβληθούν φάκελοι πληρωμών. Ο έλεγχος των φακέλων πληρωμών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία λόγω του απαιτητικού θεσμικού πλαισίου που επιβάλλεται από την ΕΕ. Η όλη αυτή διαδικασία συνδυαζόμενη με την υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν αποτελούν παράγοντες ευκολότερης ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η Ομοσπονδία έχει ζητήσει επανειλημμένα την δημιουργία μητρώου αξιολογητών – ελεγκτών στο Π.Α.Α. ώστε όλοι οι Συνάδελφοι να μπορούν να συνεισφέρουν στην διεκπεραίωση των φακέλων, δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά η Υπηρεσία είναι πάντα διαθέσιμη στους Φορείς και δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα όπως διακαώς εμφανίζει το έντυπο που προαναφέρθηκε, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν αναγραφές ότι κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν ομάδα για να κινηθούν νομικά. Μάλλον κάποιοι ή ακόμη και κάποιος επιθυμεί να «συντμήσει» τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία για να κινηθεί ευκολότερα το χρήμα, τι χρειάζονται άλλωστε οι έλεγχοι, μπορεί στην συνέχεια οι Βρυξέλλες με τις οποίες απειλεί το έντυπο να κάνουν εθνικούς καταλογισμούς, οι επενδυτές θα πάρουν τα χρήματά τους και όλοι μαζί οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους καταλογισμούς.

Πέρα όμως από τα παραπάνω το έντυπο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση ψυχολογικού εκβιασμού στους Συναδέλφους αλλά επιπλέον και στην συκοφαντική δυσφήμιση αυτών μέσα από χαρακτηρισμούς ως «αργυρώνητους» αλλά και «ευθυνόφοβους». Η Ομοσπονδία καταδικάζει απερίφραστα τους χαρακτηρισμούς αυτούς, και ζητά να ανακαλέσουν τις προσβολές εναντίον δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι ουδεμία εξωυπηρεσιακή σχέση έχουν με «επενδυτές» τους οποίους όμως γνωρίζει και δεν κατονομάζει το έντυπο και οφείλουν να απευθυνθούν άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές καταθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img