spot_img
spot_img

Στη Βουλή έφθασε το θέμα με τις επενδύσεις του μέτρου 4.2.1

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα που ανέδειξαν τα «Φρουτονέα», με τις τεράστιες καθυστερήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αξιολόγηση των επενδυτικών φακέλων για τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων και ιδίως φρουτολαχανικών (μέτρο 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

Το θέμα έφθασε ήδη στη Βουλή, καθώς με ερώτηση που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο τομεάρχης αγροτικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης – η οποία σημειωτέον προσυπογράφεται και από 39 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας – τονίζεται πως, αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά λιμνάζουν επενδύσεις συνολικού ύψους πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Την περίοδο, που η ρευστότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων πλήττεται από την πρωτοφανή ακρίβεια και τα ρεκόρ του πληθωρισμού, η απορρόφηση των κονδυλίων του μέτρου 4.2.1. είναι τουλάχιστον απογοητευτική, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των επενδυτικών φακέλων και στην εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών στους επενδυτές, επισημαίνεται στην ερώτηση του κ. Αραχωβίτη και των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  να ενημερώσει το Κοινοβούλιο σε ποιες ενέργειες και σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση και πληρωμή των αιτημάτων των δικαιούχων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως ακολούθως:

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Πορεία εκταμιεύσεων των επενδύσεων του Μέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ»

Με την απόφαση με Α.Π. 408/74175/9-4-2019 εγκρίθηκαν για ενίσχυση 286 (διακοσίων ογδόντα έξι) επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1. με προϋπολογισμό 295.870.894,08 ευρώ Σύμφωνα δε με την απόφαση με Α.Π. 1264/158482 της 28-06-2019 προβλέπονταν σαν καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση υλοποίησης των πράξεων ορίζονταν η 30η Ιουνίου 2022.

Βρισκόμαστε ήδη μετά το πέρας της παραπάνω καταληκτικής ημερομηνίας και σύμφωνα με την τρέχουσα πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ όπως αυτή παρουσιάστηκε στην 11η Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε τον Ιούνιο 2022, για το σύνολο του Μέτρου 4.2 (Μεταποίηση Γεωργικών προϊόντων του οποίου οι νομικές δεσμεύσεις στο σύνολό τους ανέρχονταν σε 556 εκ. ευρώ) οι συνολικές πληρωμές της Ενωσιακής συμμετοχής είναι 133.298.677,93 ευρώ ενώ από αυτές εντός του 2021 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές μόλις 44.908.925,89 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη 56.170.048,43 ευρώ).

Από τα παραπάνω πρόσφατα στοιχεία είναι προφανές ότι παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υπαχθεί στη Δράση 4.2.1 προς ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Επειδή την δεδομένη στιγμή οι αγρότες οι συνεταιρισμοί και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και των ανεπαρκών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση

Επειδή η ρευστότητα είναι μηδενική τόσο από τις Τράπεζες όσο και το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Επειδή οι καθυστερήσεις συνεπάγονται εκτροχιασμό του προϋπολογισμού των επενδύσεων λόγω ανατιμήσεων καθώς οι τιμές υλικών και ενέργειας έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Επειδή ο κίνδυνος μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των επενδύσεων, απένταξης επενδύσεων και απώλειας πόρων γίνεται όλο και πιο μεγάλος

Επειδή ο αγροτοδιατροφικός τομέας συνέβαλε και συμβάλλει σταθερά στην οικονομία, τις εξαγωγές και την απασχόληση και αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη και την αποσόβηση της κρίσης και την ανάπτυξη

Επειδή η στήριξη μέσω του Μέτρου 4.2.1 των επιχειρήσεων είναι κρίσιμος παράγοντας και έμμεση στήριξη και των αγροτών που επίσης πλήττονται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

1. Ποια είναι η σημερινή πορεία υλοποίησης του Μέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ και

συγκεκριμένα πόσα πρώτα αιτήματα έχουν πληρωθεί, ποιου συνολικού ύψους

και τι ποσοστό των συνολικών αιτημάτων πληρωμής αποτελούν αυτά;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των πληρωμών των πρώτων

αιτημάτων πληρωμής που εκκρεμούν;

3. Σε ποιες ενέργειες και άμεσα μέτρα σκοπεύει να προβεί ώστε να επιταχυνθεί η

εξέταση και πληρωμή των αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων και εφόσον

χρειάζεται να αναθεωρηθούν σε σύντομο χρόνο τα επενδυτικά σχέδια

προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κόκκαλης Βασίλειος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img