Πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, οι πρώτες κοπές σταφυλιών στην ιταλική επαρχία της Απουλίας. Την προπερασμένη εβδομάδα άρχισε ο τρύγος στις περιοχές Trani, Bisceglie και Mola di Bari, τις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας στη νότια ιταλική περιφέρεια της Απουλίας.Η εμπορία των σταφυλιών της ποικιλίας Italia έχει ξεκινήσει εξαιρετικά.
Μειωμένη κατά 30% η παραγωγή
Η απόδοση των σταφυλιών Italia έχει μειωθεί κατά 30%, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών που προκλήθηκαν από τον βροχερό καιρό του Μαΐου/Ιουνίου, καθώς πολλά αμπέλια ξεριζώθηκαν πέρυσι, με την απροσδόκητη έλλειψη προσφοράς καθώς και την άνοδο των τιμών να είναι το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο καθώς οι πωλήσεις άλλων παραδοσιακών ποικιλιών με κουκούτσι έτρεχαν ήδη καλά, με τις τιμές μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να είναι ακόμη υψηλότερες από εκείνες των σταφυλιών χωρίς κουκούτσι.
Πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι τιμές
Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί λάμβαναν το περασμένο διάστημα 0,80/1,00 ευρώ ανά κιλό για τα σταφύλια, ενώ στη χονδρική αγορά πωλούνται προς 2,00/2,50 ευρώ ανά κιλό. Πρόκειται για πολύ πιο ευχάριστα νούμερα σε σχέση με πέρυσι, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου καταγράφονταν 0,40/0,60 ευρώ ανά κιλό και 1,40/1,60 ευρώ ανά κιλό αντίστοιχα. Οι παραγωγοί ανασαίνουν με ανακούφιση και πολλοί λένε ότι η προσφορά και η ζήτηση έχουν επιτέλους επανέλθει σε ευνοϊκή ισορροπία για τους ίδιους όσον αφορά το σταφύλι Italia. Ο καρπός είναι εξαιρετικής ποιότητας, με το χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα αυτής της διάσημης ποικιλίας, η οποία εξακολουθεί επίσης να θεωρείται το επίκεντρο για τους παραγωγούς της περιοχής.