spot_img
spot_img

Σταφίδα: Κατώτατες εγγυημένες τιμές ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τη σταφίδα και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας σε σχετική του ανακοίνωση:

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η τιμή που ανακοινώθηκε για μια ακόμα χρονιά, για την σταφίδα, δεν μας ικανοποιεί και δεν είναι ικανή σε καμία περίπτωση να σταματήσει την κατρακύλα του προϊόντος. Θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς την εξαφάνιση της καλλιέργειας.

Στρέμματα ξεριζώνονται, αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Αυτή είναι η εικόνα τον τελευταίων χρονών στην περιοχή μας και θα συνεχιστεί. Με αυτές της τιμές και χωρίς καμία στηρίξει από την πολιτεία το έγκλημα συνεχίζεται.

Ο τρύγος ξεκίνησε πρόωρα στην περιοχή μας μετά την παρατεταμένη ξηρασία και τον συνεχόμενο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, είχε σαν αποτέλεσμα την  μειώσει  τη παραγωγή για δεύτερη συνεχόμενη  χρόνια ακόμα και κάτω του 50%.

Ερχόμαστε από μια χρόνια δύσκολη, το 2023, με παρά πολλές ζημίες από περονόσπορο. Και τον ΕΛΓΑ, τον ασφαλιστικό μας φορέα, να μην μας αποζημιώνει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των παραγώγων που δεν καλύφθηκαν για μια ακόμα χρονιά. Είχαμε για φέτος μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδα από 56,1 ευρώ το στρέμμα σε 36,93 ευρώ το στρέμμα.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παράγωγης και στο κόστος διαβίωσης που κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Χωρίς κανένα έργο υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία) βλέπουμε την παραγωγή μας, μια να ξεραίνεται, μια να πνίγεται. Η  υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Ζητάμε:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής,
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής, των περιουσιών, των ζωών μας.»
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img