spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 15.4.22

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 15η Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Την  εβδομάδα από τις 9/4/22 έως 15/4/2022  σημειώθηκε καθυστέρηση στη συγκομιδή και εμπορία οπωροκηπευτικών,  λόγω της χαμηλής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά. Στις βαλκανικές χωρών η ζήτηση παρέμεινα σχετικά ομαλή λόγω του Πάσχα. Δυστυχώς, στα εσπεριδοειδή η συγκομιδή ήταν ελάχιστη και αφορούσε κυρίως την εγχώρια αγορά. Στα εσπεριδοειδή ο καρπός  συνεχίζει να ωριμάζει στο δέντρο και αρχίζουν να πέφτουν οι πιο ώριμες ποικιλίες, ενώ αντιθέτως στις φράουλες, παρά την ζήτηση η συγκομιδή δεν ικανοποίησε την ζήτηση λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Οι εξαγωγές φράουλας από 1/1/22 έως 14/4/2022 ανέρχονται σε 36.519 τόνους έναντι 33.268 τόνων πέρυσι, δηλαδή είναι αυξημένες κατά 9,8% με ιδιαίτερη αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

Συνεχίστηκε η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Για τα πορτοκάλια η ροή των εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση χαμηλότερη. Όσον αφορά την κατανάλωση, οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων. Από 1/9/21 έως 15/4/22, η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 51.046 τόνους,  – 25,6% δηλαδή σε σχέση με πέρυσι.

Από 1/9/2021 έως και 15/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων ακτινιδίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση αφορούσαν 180.283 τόνους, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 12,2%, με τις αποστολές προς εκτός ΕΕ χώρες να ανέρχονται σε 12,2% τ., ήτοι 29% του συνόλου.

Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών για να παραμείνει βιώσιμος πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά του   

Το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης φρούτων και λαχανικών -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά,  ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες, –  έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς με πτώση των τιμών στην κατανάλωση της ΕΕ. 

Ο τομέας πάσχει από σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, επειδή δεν είναι δυνατή η μεταφορά μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής στις τιμές λιανικής.

«Χαιρετίζουμε το υποβληθέν αίτημα των δεκατριών χωρών, με πρωτοβουλία Κροατίας συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος,που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει επειγόντως έκτακτη προσωρινή βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των διαθέσιμων κονδυλίων στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα έτη 2021-2022, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες και οι ΜΜΕ στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ενώ τα μέτρα που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες για να βοηθήσουν τον τομέα είναι όλα πολύ καλά, εντούτοις εξαρτώνται από τη δημοσιονομική ικανότητα κάθε χώρας, επομένως ενδέχεται να δημιουργήσουν στρεβλώσεις σε επίπεδο ΕΕ. Κατά συνέπεια καλό θα είναι να ικανοποιηθεί το υποβληθέν αίτημα που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ενωσιακών προϊόντων»,αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης.

Η κατάσταση, έχει επιδεινωθεί με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τόσο στην εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι κυρώσεις στην Ρωσία και η ακύρωση του συστήματος πληρωμών Swift αμφισβητεί κάθε συναλλαγή μαζί της. Έτσι, από τις αρχές Μαρτίου, παρατηρείται υπερπροσφορά φρούτων και λαχανικών στην Ε.Ε που προορίζονται για τη ρωσική αγορά που ανακατευθύνθηκαν μαζικά στην Ευρώπη.

Οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 15/4/2022 παρουσιάζουν σημαντική μείωση της τάξης του 16,1%, έναντι της αντίστοιχης περσινής, παρά την μικρή βελτίωση της ανασκοπούμενης εβδομάδος κατά 22,1% έναντι της προηγούμενης, εν όψει του Πάσχα των καθολικών (17/4). Βεβαίως προς Ουκρανία & Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται,αλλά η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται βεβαίως με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

Η υποχρεωτική υποβολή φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού θα δημιουργήσει προκλήσεις για νέες εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μετά την 1η Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα προβλήματα έχουν σχέση με διοικητικές προσαρμογές (τελωνείο, logistics, συσκευασία κ.λπ.), αλλά από τον Ιούλιο, η υποβολή φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού θα καταστεί υποχρεωτική και αυτό θα είναι τόσο πρακτικά όσο και διοικητικά προκλητικό.

Χρειάζεται οι εξαγωγικές εταιρείες  να είναι καλά προετοιμασμένες, ενημερωμένες και να επιδιωχθεί συντονισμός μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων. Σημαντικό είναι να υπάρχει γνώση για τους  δασμούς που θα υποβληθούν οι εξαγωγές. Πολλές εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα είναι εξοικειωμένες με τα διοικητικά καθήκοντα που συνεπάγεται η εξαγωγή εκτός ΕΕ, οπότε σίγουρα θα προσαρμοστούν σε αυτό και με τις εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι η ημερομηνία υλοποίησης έχει πολλές φορές αναβληθεί πολλές εταιρείες έχουν ήδη κάνει τις προετοιμασίες

Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν προβλήματα τους πρώτους μήνες. Θα είναι μια δύσκολη στιγμή για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες η 1η Ιουλίου, αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν έρθει η ώρα.

Αναζητούνται λύσεις σε διαρθρωτικά προβλήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές. Πρέπει να ενισχυθούν οι αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες με πρόσθετο προσωπικό για να μην έχουμε καθυστερήσεις και στην Ελλάδα  πριν την φόρτωση των ελληνικών προϊόντων.

Όσον αφορά τους φυσικούς ελέγχους στα σύνορα χωρών της Ε.Ε με το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται προβλήματα. Φυσικά δεν πρόκειται να ελέγξουν φυσικά όλα τα εμπορεύματα, διαφορετικά θα έχουν μεγάλες ουρές. Ο χρόνος διέλευσης των συνόρων είναι πολύ σημαντικός, ειδικά για ευπαθή αγαθά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά θα είναι μια πρόκληση να γίνουν όλα ομαλά όσο το δυνατόν. Για εταιρείες με εμπειρία στην γραφειοκρατία, οι έλεγχοι θα πάνε ομαλά, αλλά θα είναι πιο αυστηροί.

Απαιτείται επείγουσα δράση από όλους για να μπορέσουν όσοι εμπλέκονται (εξαγωγείς & αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες) στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να παρέχουν μια απρόσκοπτη, έγκαιρη υπηρεσία για τη διατήρηση του μεριδίου των εξαγωγών μας σε φρούτα και λαχανικά προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αν είναι δυνατόν να διευρύνουμε το μερίδιο μας σ’ αυτήν.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img