spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 1.4.22

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 1 Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Οι εξαγωγές φράουλας από 1/1/2022 έως 31/3/2022 ανέρχονται σε 22.838 τόνους έναντι 24.290 τόνων πέρυσι, δηλαδή είναι μειωμένες κατά 6% και λόγω του περιορισμού τους διακίνησης προς Ρωσίας μέσω άλλων χωρών (π.χ Λετονία 410 τόνοι φέτος, έναντι 1.546 τόνων πέρυσι). Οι εξαγωγές τομάτας είναι μειωμένες στους 9.856 τόνους έναντι 12.498 τόνων πέρυσι (-21,1%).

Συνεχίστηκε η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Για τα πορτοκάλια και την νέα χρονιά η ροή των εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση είναι χαμηλότερη. Όσον αφορά την κατανάλωση, οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων. Από 1/9/21 έως 1/4/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 47.023 τόνους, 28,4% δηλαδή σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερη επισήμανση να δοθεί στο διάστημα 1/9/21 – 24/3/22, όπου οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 25.387 τόνους, εκ των οποίων 17.436 από την Βόρεια Μακεδονία και 2.036 τόνοι από την Αλβανία. Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων αλλά και τυχόν «ελληνοποίησής» αλλά και μη τήρησης των υποχρεώσεων αναγγελίας στο ΜΕΝΟ για να υποστούν τον αρμόζοντα ποιοτικό έλεγχο κατά την εισαγωγή.

Από 1/9/2021 έως και 1/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 172.143 τόνους, αυξημένες κατά 10,6% σε σχέση με πέρυσι, εκ των οποίων προς τρίτες-έκτος Ε.Ε. 49.912 τόνοι (29% του συνόλου ) έναντι 42.782 τόνων πέρυσι. Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα καταγραφεί νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ. Αναμένεται μικρή παράταση της φετινής περιόδου εξαγωγής προς τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω καθυστέρησης άφιξης προϊόντος από τρίτες χώρες.

Εκτιμήσεις της τάσης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών το πρώτο τρίμηνο

Οι τάσεις κατανάλωσης για το πρώτο τρίμηνο του 2022, χαρακτηρίζονται από αύξηση του κόστους παραγωγής, και πιο πρόσφατα από εκτόξευσή του λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης.

Τον Ιανουάριο του 2022 παρατηρήθηκε μείωση των εξαγωγών κατά 13,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Την ίδια στιγμή, μια προσωρινή αναζωπύρωση επήλθε στην αγορά οπωροκηπευτικών, με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι δε μεσοσταθμικές τιμές εξαγωγής βελτιώθηκαν κατά 9,9% έναντι της αύξησης του κόστους παραγωγής κατά 30-35% Επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε αύξηση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών κατά 13,1% σε ποσότητες και 30% σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τον Φεβρουάριο, η αγορά δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν επίσης την αύξηση του κόστους παραγωγής. Με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι ευρωπαίοι καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Στις αρχές Μαρτίου, η ουκρανική κρίση και η πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους που προέκυψε από αυτήν, είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά των φρούτων και λαχανικών. Οι καταναλωτές μειώνουν την αγορά νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων υπέρ των προϊόντων μαζικής κατανάλωσης. Αυτή η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων καταναλωτών έγινε ήδη αντιληπτή από τον κλάδο.

Οι ροές των εξαγωγών μέχρι 1/4/2022 παρουσιάζει σημαντική μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής της τάξης του 16,4% παρά την μικρή βελτίωση της ανασκοπούμενης εβδομάδος, λόγω ζήτησης εν όψει του Πάσχα των καθολικών και των μειωμένων αφίξεων ισπανικών προϊόντων λόγω απεργίας των μεταφορέων.

Βεβαίως προς την Ουκρανία και την Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται. Η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

Οι οικονομικές απώλειες για τους καλλιεργητές και τους εμπόρους φέτος είναι τεράστιες. Οι εισροές, τα υλικά συσκευασίας και τα καύσιμα έχουν γίνει τόσο ακριβά με συνέπεια η παραγωγή να γίνεται μη βιώσιμη και η συγκομιδή λόγω συνθηκών να διακοπεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και τις προοπτικές προτείναμε τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της αγοράς, ιδίως την απόσυρση του προϊόντος στο πλαίσιο των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών. Ζητείται μείωση του κόστους των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων αλλά και των υλικών συσκευασίας– τυποποίησης και μεταποίησης που χρησιμοποιούνται στα οπωροκηπευτικά και αγροκτήματα, καθώς και μείωση του κόστους ενέργειας και νερού άρδευσης αλλά και ενίσχυσης του πετρελαίου κίνησης στα έμφορτα φορτηγά Διεθνών μεταφορών (πολιτική που εφαρμόζουν πολλές χώρες της ΕΕ π.χ Βέλγιο, Ισπανία)

Σημειώνεται ότι ο κλάδος των Ομοσπονδιών Φορτηγών Αυτοκινήτων θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 13 Απριλίου 2022, λίγο πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα αν μέχρι τότε δεν υπάρχει ανταπόκριση σε διατυπωθέντα αιτήματά τους.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα