spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 9.9.2022

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 9η Σεπτέμβρη 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Η μέχρι σήμερα πορεία πορεία των εξαγωγών δεν επιβεβαιώνει την προσδοκία για εξαγωγές στο ίδιο ύψος του 2020, αλλά παρατηρεί μια μείωση της τάξης του -14,3% οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης.

Στο πρώτο μέρος της εμπορικής περιόδου δεν υπήρξε καμία αναλογία μεταξύ ποιότητας παραγωγής και εμπορικής ικανοποίησης. Φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι χειρότερες για τις όψιμες ποικιλίες με την καταγραφή ύφεσης στις πωλήσεις, με χαμηλές τιμές . Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση, με κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι. Βεβαίως υπάρχει η συμπαρουσία πολλών καλοκαιρινών προϊόντων αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό υπήρχε και τα τελευταία χρόνια. Οι σημερινές δυσκολίες επιδεινώνουν προβλήματα εδώ και καιρό, όπως η κακή αξιοποίηση του, με ιδιαίτερη αναφορά στις παραδοσιακές, χαμηλής ανταγωνιστικότητας ποικιλίες, έλλειψη οργάνωσης και άλλα προβλήματα που, πλέον, προστίθενται στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και την στασιμότητα της αγοράς. Χρειάζεται η έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητός τους αλλιώς μεγάλες ποσότητες θα μείνουν ασυγκόμιστες.

Η Λευκορωσία εξαιρεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση τα ακτινίδια και κλημεντίνες

Με την αριθμ. 562/30.08.20221 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα εμπορεύματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία. Για την ακρίβεια, από μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην Λευκορωσία κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η  χώρα μας προς αυτό τον προορισμό. Η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Από το αρχικό διάταγμα σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα  και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.). και προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Δήλωση για μη τήρηση ΚΥΑ σε εξαγωγές ακτινιδίων

Δυστυχώς και για τρίτη εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας και πωλούνται ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης χωρίς να έχει υπάρξει ανεύρεση των παραβατών. Τα ακτινίδια  αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ  εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας να πωλούνται. Αυτή η ανευθυνότητα, των «εμπόρων» και η αδυναμία ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών μπορεί να καταστρέψει τη νέα εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που φέτος λόγω μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 t.) αλλά και τελευταία των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 t.) απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img