spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 2.9.2022

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 2η Σεπτέμβρη 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό: 

Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας εκτιμάται ότι είναι μια κανονικού όγκου και κινείται στα επίπεδα του 2020, όμως η μέχρι σήμερα πορεία των εξαγωγών δείχνει δε μια μείωση της τάξης του 15,1% έναντι του 2020, οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης. Βάσει της Γερμανικής SBA (Statistisches Bundesambt) η εισαγωγή φρούτων και Λαχανικών στην Γερμανία μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε ποσότητες κατά -12% με την μείωση όσον αφορά την Ελλάδα να ανέρχεται στο μείον -23% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Οι εξαγωγές ανά προϊόν έχουν ως εξής:

Βερίκοκα: 20.969 τόνοι, +1,4% σε σχέση με το 2020 και +46,9% σε σχέση με το 2021.

Ροδάκινα: 70.565 τόνοι, -28,5% σε σχέση με το 2020 και +103,6% σε σχέση με το 2021.

Νεκταρίνια: 49.584  τόνοι, -12,7% σε σχέση με το 2020 και +205,2%  σε σχέση με το 2021.

Κεράσια: 34.782  τόνοι,-3,4% σε σχέση με το 2020 και -10,6% σε σχέση με το 2021.

Καρπούζια: 187.502 τόνοι, -8,4% σε σχέση με το 2020 και -11,1% σε σχέση με το 2021.

Οι τιμές πώλησης & αγοράς είναι ελαφρώς βελτιωμένες έναντι της αντίστοιχης προπερισυνής περιόδου που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και εμπορίου.

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών με υποτονικούς ρυθμούς με την παραγωγή μέχρι σήμερα να εξελίσσεται κανονικά Οι εξαγωγές τους ανέρχονται σε 15.506 τόνους μειωμένες κατά -37,2%  έναντι του 2021 και κατά -40,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2020. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη (-49,7%), την Κορινθία (-31%), την Θεσσαλονίκη (-37,5%) και την Καβάλα (-43,3%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2021

H πρώτη φάση της εμπορικής περιόδου των επιτρ σταφυλιών τελείωσε με υστέρηση των εξαγωγών και της κατανάλωσης σταφυλιών και είναι αυτό που δημιουργεί ανησυχία, καθώς η κατανάλωση εμποδίζεται από την παρουσία καλοκαιρινών φρούτων όπως π.χ. τα ροδάκινα, που προσφέρονται σε χαμηλές τιμές.  Αυτές οι τιμές δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν όλες τις αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας για άρδευση, των καυσίμων , των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των εξόδων υλικών συσκευασίας και μεταφορών .

Οι εμπορικές πολιτικές των μεγάλων αλυσίδων λιανικής τείνουν να ωθούν τις πωλήσεις με ειδικές προσφορές και να υποβιβάζουν τα επιτραπέζια σταφύλια στη δεύτερη ή τρίτη θέση, υποτιμώντας έτσι την αξία των προϊόντων».

Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου να μην συγκομισθούν και εμπορευθούν τα επιτραπέζια σταφύλια λόγω πολύ χαμηλών τιμών, υψηλού κόστους παραγωγής και έλλειψης εργατών γης Χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητος τους με την έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο εξάμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%).

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΚΥΑ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Δυστυχώς δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας και πωλούνται ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας  και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα  τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών. Σημειώνεται ότι αυτά τα φορτία δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.

Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας,(δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία πολύ περισσότερο που εφέτος λόγω εμπάργκο της Λευκορωσίας (418 t.), μειωμένης δυναμικότητος της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 t.) αλλά και τελευταία των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 t.) απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα.

Ζητείται όπως

1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για έλεγχο των διακινηθέντων  προς εξαγωγή ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτουγείας.

2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά ,και

3) Ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και  ξηράς ουσίας.

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img