spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 26.8.22

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 26η Αυγούστου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων στην χώρα μας – με τις μέχρι σήμερα επικρατήσασες καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί –εκτιμάται ότι είναι μια κανονική χρονιά στα επίπεδα του 2020 και οι εξαγωγές αναμένονται να κυμανθούν στο ύψος του 2020 (το 2021 είχαμε, λόγω καταστροφών, μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων). Όμως, η μέχρι σήμερα πορεία δεν επιβεβαιώνει αυτή την ευχή και δείχνει μια μείωση της τάξης του -15,8% έναντι του 2020, οφειλόμενη τόσο στην υποκατανάλωση στις κύριες αγορές όσο και στην έλλειψη εργατών γης. Βάσει της Γερμανικής SBA (Statistisches Bundesambt), η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών στην Γερμανία μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε ποσότητες κατά -12%. Η μείωση όσον αφορά την Ελλάδα ανέρχεται στο μείον 23% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές των βερίκοκων είναι στα ίδια επίπεδα (έναντι της κανονικής από άποψη παραγωγής του 2020) κατά 0,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (20.723  τόνοι).  Είναι αυξημένες, επίσης,  κατά + 45,9% σε σχέση με τη μειωμένη παραγωγή της περιόδου του 2021. Οι εξαγωγές των ροδάκινων, αντίστοιχα, είναι μειωμένες κατά -32,5% (64.605  τόνοι) και αυξημένες κατά + 96,9% σε σχέση με το 2021, των νεκταρινιών μειωμένες κατά -16,4%, (46.095  τόνοι) και αυξημένες κατά + 196,6% σε σχέση με 2021, των κερασιών μειωμένες κατά -10,6% (34.782  τόνοι), των καρπουζιών μειωμένες κατά -8,1% (186.586 τόνοι) σε σχέση με το 2020 και μειωμένες κατά -11,4% σε σχέση με 2021.

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών με υποτονικούς ρυθμούς και την παραγωγή να εξελίσσεται κανονικά με την ζήτηση και τις τιμές στις καταναλωτικές αγορές να πιέζονται για διατήρηση στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Με το πέρας των διακοπών στις καταναλωτικές αγορές στο τέλος Αυγούστου, θα υπάρξει και σαφής ένδειξη για την αποκατάσταση ή μη της ζήτησης με ενδείξεις ελαφριάς βελτίωσης. Οι εξαγωγές των  επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχονται σε 12.224 τόνους, μειωμένες κατά -37,8%  έναντι του 2021 και κατά -39% έναντι του 2020. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη ( -48,8% ) την Κορινθία (-39,8%), την Θεσσαλονίκη (-31,8%) και την Καβάλα (-41,6%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2021.

Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου να μην συγκομισθούν και εμπορευθούν τα επιτρ. σταφύλια λόγω πολύ χαμηλών τιμών, υψηλού κόστους παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητος τους με την έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και η ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο εξάμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%).

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΚΥΑ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, που αναφέρθησαν στο Δελτίο της 19/8,  ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και διακίνησαν/εξήγαγαν ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας, κατά παράβαση, της υφιστάμενη ΚΥΑ  και εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας να πωλούνται (ως παρατιθέμενο απόσπασμα Δελτίου τιμών 34ης εβδομάδος) στην Ολλανδία και στις αγορές της Ισπανίας. Αυτή η πρόωρη συγκομιδή είναι μια πράξη ανευθυνότητας, η οποία απειλεί και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές μιας προσπάθειας προώθησης των εξαγωγών των ακτινιδίων, όταν μάλιστα  τα πάντα δείχνουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά την πραγματοποίηση επί δύο συνεχόμενες περιόδους ρεκόρ εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν όπως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας.  Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες  προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλ. βαθμούς ωρίμανσης 6,2ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας για επαναλαμβανόμενες αγορές με ότι θα σημάνει αυτό για την ελληνική οικονομία. Πολύ περισσότερο φέτος λόγω του εμπάργκο της Λευκορωσίας (418 t.), της μειωμένης δυναμικότητας της αγοράς της Ουκρανίας (5.040 t.) αλλά και των δυσκολιών έγκαιρης χορήγησης άδειας εισαγωγής στην Αίγυπτο (7.698 t.), απαιτείται η ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων μας να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα.

Ζητείται όπως

1)Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για έλεγχο των διακινηθέντων  προς εξαγωγή ακτινιδίων ελεγχθούν, εκτός των φορολογικών, και τα σχετικά συνοδευτικά εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτοϋγείας.

2)Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων, αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά.

3)Ελεγχθούν οι αναλύσεις των εξαχθέντων φορτίων ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και  ξηράς ουσίας

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, άμεσα όπως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα