spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 3.6.22

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 3η Ιουνίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων βαίνουσα προς περαίωση.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές φράουλας για την περίοδο από 1/1 έως 2/6/2022, οι οποίες ανέρχονται σε 69.092 έναντι  60.811 τόνων πέρυσι, αυξημένες κατά 13,6%, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ για άλλη μια χρονιά.

Όσον αφορά τις τομάτες, οι εξαγωγές από 1/1 έως 2/6/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά 24,8%  έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου με την επισήμανση ότι το 75,5% και 8,9% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εισαγωγές από 1/5 έως 2/6/2022 ανήλθαν συνολικά σε 1.419 τόνους, εκ των οποίων 372 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία, 253 τόνοι από την Τουρκία και 284 τόνοι από την Ολλανδία.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9 έως 3/6/22 οι εξαγωγές τους ανέρχονται σε 61.768 τόνους – 20,6% σε σχέση με πέρυσι.    

Από 1/9/2021 έως και 3/6/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 195.871 τόνους, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ, αυξημένες κατά 18,2%,  εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ Χώρες 56.234 τόνοι, ήτοι το 28,7% του συνόλου έναντι 46.519 τόνων πέρυσι.    

Ξεκίνησε η συγκομιδή εαρινών φρούτων και λαχανικών με τις εξαγωγές κερασιών να είναι αυξημένες κατά  4,9 % και ανερχόμενες σε 2.657 τόνους, βερίκοκων αυξημένων κατά 49,1 %  σε 2.441τόνους, καρπουζιών μειωμένων με εντεινόμενους ρυθμούς  κατά 7,2 % σε 43.157 τόνους, αλλά ταυτόχρονα με ομαλή προσφορά και ροή των εξαγωγών τους.      

Ζητείται η άμεση επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης για να μην μείνει ασυγκόμιστο μέρος της παραγωγής

Η φετινή παραγωγή θερινών φρούτων του 2022  στην χώρα μας – με τις μέχρι σήμερα επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τις ζημιές που έχουν προκληθεί –εκτιμάται ότι θα είναι μια κανονική χρονιά, θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2020 και οι εξαγωγές στο ύψος του 2020 ( το 2021 είχαμε λόγω καταστροφών μεγάλες απώλειες παραγωγής και εξαγωγών θερινών φρούτων). Το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά,  ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες, έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς στην κατανάλωση της ΕΕ. 

Η παραπάνω πρόβλεψη για την εξαγωγή της φετινής παραγωγής τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αντιμετώπισης από την πολιτεία του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης (η πρόσφατη νομοθεσία είναι ελλιπής και αναποτελεσματική), αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνει μέρος της παραγωγής στο χωράφι (ήδη στις φράουλες και σε θερμοκηπιακά προϊόντα έχει παρατηρηθεί μη συγκομιδή). Σημειώνεται, ότι από 1/2/2022 είχαμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας ευέλικτες και  γρήγορες διαδικασίες για την εξεύρεση εργατών γης.

Προτείναμε, επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της αγοράς, ιδίως την απόσυρση προϊόντων στο πλαίσιο των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών, λόγω επαναπροσανατολισμού των ποσοτήτων προς τις εμπόλεμες χώρες. Ζητείται μείωση του κόστους των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αλλά και των υλικών συσκευασίας– τυποποίησης και μεταποίησης που χρησιμοποιούνται στα οπωροκηπευτικά και αγροκτήματα, καθώς και μείωση του κόστους ενέργειας και νερού άρδευσης, αλλά και ενίσχυσης του πετρελαίου κίνησης στα έμφορτα φορτηγά Διεθνών μεταφορών (πολιτική που εφαρμόζουν πολλά    κράτη μέλη της ΕΕ πχ Βέλγιο, Ισπανία).

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και στην ομαλή συγκομιδή και εμπορία της παραγωγής θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο τρίμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%

Οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 3/6/2022 παρουσιάζει μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής  της τάξης του -9.6%.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img