spot_img
spot_img

Ροδάκινα: Η αβεβαιότητα σημαδεύει τη φετινή σεζόν στην Ισπανία

Η αβεβαιότητα σηματοδοτεί την εκτίμηση και την εξέλιξη της ισπανικής εκστρατείας πυρηνόκαρπων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε πολλές περιοχές παραγωγής. Στην Ισπανία, η οποία διέρχεται περίοδο έντονης ξηρασίας, η διαθεσιμότητα νερού για άρδευση προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλάδας του Έβρου.

Η Cooperativas Agro-alimentarias de España που συμμετείχε στην Ομάδα Επαφής Ροδάκινου, Νεκταρινιού και Βερίκοκου της Μικτής Επιτροπής Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και στο Europêch Forum στο πλαίσιο της έκθεσης MedFEL, εξέφρασε τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή σχετικά με τον όγκο παραγωγής που θα είναι διαθέσιμος για τη φετινή σεζόν. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση ανάπτυξης των φυτειών στα μέσα Μαΐου, πριν από τις προαναφερθείσες ακραίες συνθήκες έλλειψης βροχής.

Η διαθεσιμότητα του νερού θα κρίνει τα πάντα

Στην Ισπανία, η συγκομιδή πυρηνόκαρπων θα εξαρτηθεί άμεσα από τη διαθεσιμότητα νερού τις επόμενες εβδομάδες και όλο το καλοκαίρι, ειδικά στην κοιλάδα του Έβρου, σε ένα πλαίσιο έντονης ξηρασίας, μετά από έναν πολύ ξηρό χειμώνα και την άνοιξη. Η Cooperativas Agro-alimentarias de España προβλέπει όγκο παραγωγής άνω του ενάμιση εκατομμυρίου τόνων, συγκεκριμένα 1.548.683, 50% περισσότερο από το έτος 2022, όταν η παραγωγή έφτασε μόλις το ένα εκατομμύριο τόνους, το χαμηλότερο ρεκόρ των τελευταίων 10 ετών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα πυρηνόκαρπα της Cooperativas Agro-alimentarias de España, Javier Basols, «αυτά τα πιθανά μεγέθη παραγωγής εξηγούνται από την καλή ανάπτυξη που πέτυχαν οι καρποί, καθώς δεν έχει καταγραφεί σοβαρό κλιματικό ατύχημα την άνοιξη που να εμπόδισε την ανθοφορία και τη σωστή καρπόδεση και αυτό θα επέτρεπε το επίπεδο παραγωγής στην Ισπανία να επιστρέψει στο φυσιολογικό, μετά από τρεις πολύ φτωχές σεζόν».

«Αυτό το παραγωγικό δυναμικό», επέμεινε ο Basols, «θα επιτευχθεί μόνο εάν η διαθεσιμότητα νερού αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες και καταστήσει δυνατή την αποφυγή των αυστηρών περιορισμών άρδευσης που ανακοινώθηκαν, λόγω της πολύ χαμηλής στάθμης των ταμιευτήρων που τροφοδοτούν τον Έβρο. Διαφορετικά, ο τομέας θα υποστεί σοβαρές ποσοτικές απώλειες, μείωση διαμετρημάτων, συντόμευση της εκστρατείας και, ακόμη, στη χειρότερη περίπτωση, επιπτώσεις στην επιβίωση των δέντρων».

Ελπίδες για άνοδο της θερμοκρασίας στις χώρες κατανάλωσης

Όσον αφορά τη συμπεριφορά της αγοράς, ο Javier Basols εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η παραγωγή των φρούτων από τις διάφορες περιοχές θα πραγματοποιηθεί ομαλά και με ισορροπημένες τιμές που θα επιτρέψουν την αντιστάθμιση των αυξήσεων του κόστους παραγωγής που επιβαρύνουν τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κλάδος ελπίζει επίσης ότι ο καιρός στις κύριες πηγές κατανάλωσης στην Ευρώπη θα φτάσει σύντομα τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, που είναι ευνοϊκές για την κατανάλωση καλοκαιρινών φρούτων.

Οι τιμές και η κυκλοφορία

Με υψηλές τιμές έχει ξεκινήσει η διακίνηση των ροδάκινων, των paraguayos και των νεκταρινιών από τη Μούρθια και τη Βαλένθια, με ευρεία ποικιλία χρωμάτων και τύπων. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τιμές στον σχετικό πίνακα.

Όσον αφορά τη γερμανική αγορά, τα ισπανικά προϊόντα αποτελούσαν τη βάση της προσφοράς, με μεγάλη διαφορά όγκου από τα δεύτερα σε όγκο, ιταλικά. Τα κιτρινόσαρκα φρούτα μπαίνουν σε προτεραιότητα, με τα λευκόσαρκα να αποτελούν μάλλον μόνο μια ενδεικτική συμμετοχή στην αγορά. Τα προϊόντα μερικές φορές ήταν πολύ μικρά και η γεύση δεν έπειθε πάντα, αν και για τη ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωση.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img