spot_img
spot_img

Ροδάκινα: Αυξημένη στους 2.687.591 τόνους η νέα παραγωγή στην Ευρώπη

Στους 2.687.591 τόνους αναμένεται η νέα παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ευρώπη, αυξημένη κατά 340.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Europech. Τα στοιχεία για την Ελλάδα συνελέγησαν από τον κ. Γιώργο Κάντζιο (ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού), για την Ισπανία από την κα. Patricia De Almandoz Fraile (Cooperatibas Agroalimentarias de España) και την κα. Sara Ruiz Chacón (Afrucat), για την Ιταλία από την κα. Elisa Macchi, την κα. Laura Stocchi και τον κ. Tomas Bosi (CSO Italia) και για τη Γαλλία από τους κ. Muriel Millan και Raphael Martinez (AOP Pêches et Abricots de France).

Μεγάλη επιφυλακτικότητα για την παραγωγή

Ωστόσο, η Europech είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς τις εκτιμήσεις που η ίδια δημοσίευσε, καθώς η ξηρασία στην Ισπανία και τη Γαλλία και οι τεράστιες πλημμύρες στην Ιταλία επιβάλλουν προσεκτική παρακολούθηση της κατάστασης και πιθανώς μέσα στον Ιούνιο, οι εκτιμήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Αναλυτικά, το σχόλιο της Europech έχει ως εξής:

Η πρόβλεψη της συγκομιδής είναι πάντα πολύπλοκη. Η αξιολόγηση του δυναμικού ενός οπωρώνα σε επίπεδο αγροτεμαχίου, αγροκτήματος, λεκάνης παραγωγής ή χώρας είναι ήδη μια πρόκληση και η συνεκτίμηση ενός κλιματικού κινδύνου, όπως ο παγετός, το χαλάζι κ.λπ. την καθιστά ακόμη πιο δύσκολη.

Φέτος, δεν υπήρξε εκτεταμένος παγετός ή χαλάζι, αλλά δύο κλιματικά γεγονότα “σε εξέλιξη”, των οποίων οι επιπτώσεις δεν μπορούν να μετρηθούν σήμερα. Και στις δύο πλευρές των Πυρηναίων, στο Roussillon, την Καταλονία και την Αραγονία, η ξηρασία μαίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Τα αποθέματα νερού στα φράγματα βρίσκονται στο κατώτατο σημείο τους, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση και στην Καταλονία έχουν διακοπεί ακόμη και τα αρδευτικά κανάλια. Περαιτέρω περιορισμοί ενδέχεται να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες με συνεχείς και πιθανώς μελλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, ακόμη και στην επιβίωση των οπωρώνων.

Στη βόρεια Ιταλία, στην Emilia Romagna, οι πλημμύρες έχουν κατακλύσει τα αγροτεμάχια τις τελευταίες ημέρες. Και εδώ, το κλιματικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη και οι απώλειες είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθούν.

Οι εταίροι στις διάφορες χώρες παραγωγής που καταρτίζουν κάθε χρόνο τις προβλέψεις συγκομιδής δεν ήταν σε θέση να λάβουν υπόψη τους τις μελλοντικές απώλειες της παραγωγής λόγω αυτών των κινδύνων. Τα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε είναι επομένως αναμφίβολα αισιόδοξα και θα επικαιροποιηθούν προς τα μέσα Ιουνίου, όταν θα δούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πραγματικές επιπτώσεις αυτών των δύο κλιματικών κινδύνων.

Φέτος, με όλες τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν προηγουμένως, η πρόβλεψη έκλεισε στα μέσα Μαΐου στους 3.379.000 τόνους ροδάκινων (στρογγυλών και paraguayos), νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδάκινων, δηλαδή 13% κάτω από την παραγωγή του 2022. Αλλά για άλλη μια φορά, δυστυχώς είναι πολύ πιθανό ότι το δυναμικό που υπάρχει στα δέντρα στα μέσα Μαΐου δεν θα εκφραστεί πλήρως και ότι οι προβλέψεις αυτές θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Στους πίνακες που παρατίθενται, εκφράζονται οι εκτιμήσεις της νέας σεζόν, όπως είχαν τα στοιχεία στα μέσα Μαΐου.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img