spot_img
spot_img

Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης του κόστους υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται κίνδυνος αύξησης του κόστους υποβολής της αίτησης Ο.Σ.Δ.Ε. για τους παραγωγούς έκανε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά. Σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο, διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες που ήδη παρέχονται από τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Επιπρόσθετα όμως, από φέτος τα ΚΥΔ θα επωμιστούν νέες δραστηριότητες, για τις οποίες δεν τίθενται περαιτέρω πληροφορίες.

Η απάντηση του κ. Μελά:

Σχετικά με την Ερώτηση, με θέμα «Αύξηση του κόστους των δηλώσεων ΟΣΔΕ για 650.000 αγρότες», που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και Βουλευτή Λάρισας κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σε ότι αφορά στα θέματα αρμοδιότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1) Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. από το 2014, έχει επιλέξει το ισχύον σύστημα υποβολής των αιτήσεων των παραγωγών, μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), εκδίδοντας κάθε χρόνο την αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις καταλληλότητας για την ορθή και απρόσκοπτη υποβολή των δηλώσεων των παραγωγών.

Στη φετινή πρόσκληση ενδιαφέροντος τέθηκαν αυξημένες προϋποθέσεις, σε σχέση με τις προϋποθέσεις προηγούμενων προσκλήσεων, καθώς στόχος είναι να υπάρξουν Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, που θα μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες και εξειδικευμένες απαιτήσεις της νέας Κ.Α.Π., οι οποίες εισάγουν νέα τεχνολογικά δεδομένα (γεωχωρική αίτηση του παραγωγού, mοnitoring κ.λπ.), τα οποία απαιτούν μεγάλη εξειδίκεύση, για την υποβολή των αιτήσεων και των τυχόν διορθώσεων τους. Διευκρινίζουμε δε, ότι οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούν τα Κ.Υ.Δ. σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, υπερβαίνουν χρονικά το διάστημα της υποβολής των αιτήσεων, καθώς περιλαμβάνουν συμπληρωματικές ενέργειες όπως διορθώσεις, διοικητικές πράξεις κ.λπ.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μετά την έκδοση της υπ ‘αριθμ. 11096/18-2-2022 Πρόσκλησης και έχοντας υπόψη τις προτάσεις-παρατηρήσεις των υφιστάμενων ΚΥΔ, του ΓΕΩΤΕΕ και των επαγγελματικών φορέων των ΚΥΔ, προχώρησε στην έκδοση των υπ’ αριθμ. 12294/25-2-2022 και 13949/2-3-2022 Διευκρινιστικών Εγκυκλίων, με τις οποίες αντιμετώπισε τα ζητήματα που είχαν τεθεί. Επισημαίνουμε δε, ότι δόθηκε νέα προθεσμία υποβολής της Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, έως 11/03/2022.

2) Τα Κ.Υ.Δ., μετά από 8 χρόνια λειτουργίας, δεν ασχολούνται πλέον αποκλειστικά με την υποβολή αιτήσεων των γεωργών αλλά δραστηριοποιούνται επίσης, ως γεωργικοί σύμβούλοι, με την ένταξη των παραγωγών στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες και άλλα), με τις δραστηριότητες του Κτηματολογίου κ.λπ., συνεπώς δεν υφίσταται κίνδυνος αύξησης του κόστους υποβολής της αίτησης Ο.Σ.Δ.Ε. για τους παραγωγούς, δεδομένου ότι αυτή η υπηρεσία αποτελεί μία από τις πολλές παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους γεωργούς στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Η ερώτηση του κ. Βελόπουλου με ημερομηνία κατάθεσης την 25η Φεβρουαρίου:

Μεγάλη είναι η αντίδραση από την πλευρά των συνεταιριστικών ενώσεων για την αλλαγή του καθεστώτος πιστοποίησης των κέντρων υποβολής δηλώσεων (ΚΥΔ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. σχετικά με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών που αφορούν τις επιδοτήσεις. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους, προκαλώντας μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία στον ήδη επιβαρυμένο πρωτογενή τομέα, διότι οι αγρότες θα κληθούν να επωμισθούν το επιπλέον κόστος, προκειμένου να εισπράξουν την επιδότηση τον Οκτώβριο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε σε τροποποίηση της εγκυκλίου με την οποία θα γίνει προσπάθεια αλλαγών, βελτιώσεων και επεξηγήσεων, λόγω και του πλήθους των αντιδράσεων των αγροτών;

Θα μεριμνήσετε άμεσα για τις αλλαγές που θα ανεβάσουν τα κόστη των δηλώσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, συνυπολογίζοντας και το επιπλέον κόστος σε μισθούς κ. ά;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img