spot_img

Εσπεριδοειδή: Προειδοποίηση για τη «Μύγα Μεσογείου»

Δελτίο προειδοποίησης για τη «Μύγα Μεσογείου» στα εσπεριδοειδή εξέδωσε  το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Υγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Για την ακρίβεια, στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί Μύγας Μεσογείου, ενώ ο καιρός ευνοεί προσβολές από Κορυφοξήρα και Κομμίωση.

Μύγα Μεσογείου

Στο δίκτυο παγίδευσης για τη «Μύγα Μεσογείου» στα εσπεριδοειδή καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί. Στις πολύ πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών πλησιάζει η ωρίμανση. Η δραστηριότητα όσο και η γονιμότητα της μύγας σταδιακά θα περιοριστούν με την πτώση της θερμοκρασίας.

-Συστήνεται καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

-Συλλογή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος.

-Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλημα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον

Κορυφοξήρ

Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, σοβαρή και καταστρεπτική λόγω της σύντομης αποξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων. Εκδηλώνεται με απότομη χλώρωση, μάρανση και ξήρανση των φύλλων νεαρών βλαστών και στη συνέχεια φυλλόπτωση με χαρακτηριστική διατήρηση των μίσχων πάνω στα κλαδιά. Η ξήρανση των κλάδων και των βραχιόνων προχωράει από την κορυφή προς τη βάση τους. Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου φαίνεται πορτοκαλί ή καστανού χρώματος μεταχρωματισμός.

Μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν οι λεμονιές και οι κιτριές. Νέες μολύνσεις ευνοούνται με υγρό και βροχερό καιρό και ταυτόχρονη ύπαρξη πληγών-σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα που δημιουργούνται από παγετό, χαλάζι, άνεμο ή καλλιεργητικά εργαλεία. Τα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα, λιγότερο την άνοιξη.

-Συστήνεται ένας ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα στις αμέσως επόμενες ημέρες λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας (χαλαηοπτώςεισ, δυνατοί άνεμοι).

-Στη διάρκεια της βροχερής περιόδου επαναλαμβάνεται ο ψεκασμός αμέσως μετά από χαλάζι, παγετό ή ισχυρό άνεμο.

-Αποφεύγετε κλαδέματα και κατεργασία του εδάφους κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, ιδιαίτερα στις λεμονιές . Κλάδοι, κορμοί και ρίζες δεν πρέπει να τραυματίζονται κατά τις καλλιεργητικές εργασίες το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

-Τυχόν πληγές που δημιουργούνται στη χρονική αυτή περίοδο να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα

-Κλαδέματα και καθαρισμοί των δέντρων συστήνονται την άνοιξη και κυρίως κατά την ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου με αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 15-20 εκ.

-Τα ξερά δέντρα να εκριζώνονται και να καίγονται.

-Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια

Κομμίωση λαιμού

Ασθένεια που προσβάλλει την περιοχή του λαιμού των δέντρων μέχρι το ύψος των 60-80 εκ. από το έδαφος και τις επιφανειακές ρίζες κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στο σημείο της προσβολής μοιάζει «βρεγμένος», αποκτά χρώμα σκοτεινό και εμφανίζει σκισίματα από όπου εκκρίνεται κόμμι (κόλλα)

Συχνά παρουσιάζονται και σήψεις σους καρπούς. Τα προσβεβλημένα δέντρα, συνήθως μεμονωμένα ή κατά μήκος των αυλακιών άρδευσης, παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και ξηραίνονται μέσα σε 2-3 έτη. Οι φυτόφθορες είναι μύκητες εδάφους και οι μολύνσεις ευνοούνται από δυνατή βροχή ή βροχή που συνοδεύεται από ισχυρό άνεμο, κυρίως από την κακή στράγγιση του εδάφους. Ευπάθεια στην ασθένεια παρουσιάζουν κατά σειρά: λεμονιά, κιτριά, κλημεντίνη, πορτοκαλιά, μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.

Οδηγίες

-Αποφεύγετε τη δημιουργία πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων

-Αποφεύγετε την επαφή του κορμού με το νερό του ποτίσματος. Συστήνεται κατασκευή διπλής λεκάνης άρδευσης με πρόχωμα σε απόσταση 50 εκ. από τον κορμό και καλή αποστράγγιση του εδάφους

-Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό για τη μείωση της εδαφικής υγρασίας

-Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού

-Εκρίζωση των ξερών δέντρων και απολύμανση του εδάφους πριν τη νέα φύτευση

-Αφαίρεση και κάψιμο του κατεστραμμένου φλοιού σε αρχικά στάδια. Καθάρισμα των πληγών κάτω από το φλοιό σε μια ζώνη 5 εκ. από τους υγιείς ιστούς. Κάλυψη των πληγών με κατάλληλο προστατευτικό μυκητοκτόνο και επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1 μ. από το έδαφος

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα