spot_img

Περιμένοντας τον Γκοντό!

Νέα κυβέρνηση και νέα πολιτική ηγεσία ανέλαβε τα ηνία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερες μέρες σε όλον τον αγροτικό κλάδο!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά μόλις άκουσα από πολλούς ανθρώπους από τον αγροτικό χώρο να λένε ότι «…με τη νέα ηγεσία στο Υπουργείο ελπίζουμε ότι μπορεί να δούμε να γίνεται και κάτι καλό», εμένα που ήρθε στο μυαλό το θεατρικό έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό», όπου δύο φίλοι σε όλη την διάρκεια του έργου περιμένουν τον Γκοντό και, φυσικά, αυτός ποτέ δεν έρχεται!

Σε κάποια στιγμή μάλιστα στο έργο, ο ένας πρωταγωνιστής, ο Εστραγκόν, λέει: «…Πάντα βρίσκουμε κάτι για να ξεγελιόμαστε, ε Ντιντί; Για να νομίζουμε τάχα πως ζούμε…».

Πόση αλήθεια κρύβει μέσα της αυτή η φράση.

Αυτό δεν κάνουμε εξ άλλου και στην καθημερινή μας ζωή οι άνθρωποι; Όλο και κάτι περιμένουμε. Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο, τις διακοπές, τα Χριστούγεννα, να κερδίσουμε το τζόκερ ή, εάν είσαι αγρότης, περιμένεις να έρθει μια πλούσια σοδειά με πολύ καλές τιμές, η οποία όμως ποτέ δεν έρχεται γιατί όλο και κάποιο απρόοπτο θα συμβεί.

Έτσι, κάθε φορά που έχουμε έναν νέο Υπουργό, ακούω πολλούς να λένε, ότι «κάτι καλό θα συμβεί τώρα και θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή μας» όμως ο «Γκοντός» όπως και στο έργο δεν έρχεται ποτέ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί έτσι μπορούμε για ακόμα μια φορά να «ξεγελαστούμε»!

Δεν μας αρέσει η αλήθεια

Ναι, μας αρέσει να «ξεγελιόμαστε» και να ελπίζουμε ότι όλα θα αλλάξουν μια μέρα. Όμως δεν αλλάζουν τα πράγματα έτσι από μόνα τους, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στον αγροτικό τομέα, όπου μια μεγάλη μερίδια των αγροτών των αγροτών μας έχει πλέον φτωχοποιηθεί και περιμένει ως μάνα εξ ουρανού την βασική ενίσχυση, ή τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, για να βγάλουν τον μήνα, ή να καλύψουν τις τρύπες του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Και έρχεται ξαφνικά ένας νέος Υπουργός και η ελπίδα φουντώνει ξανά, ότι τώρα θα φτιάξουν τα πράγματα.

Ποια πράγματα όμως μπορεί να φτιάξει ο νέος Υπουργός ώστε οι νέοι που έφυγαν από την ύπαιθρο και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους να ξαναγυρίσουν στα χωριά και τα χωράφια να πάρουν ξανά ζωή;

Μήπως θα εξαφανίσει την κλιματική αλλαγή και έτσι θα σώνονται οι σοδειές από τούδε και στο εξής;

Μήπως θα σπάσει το ολιγοψώνιο των αλυσίδων και έτσι οι τιμές στα προϊόντα θα βελτιωθούν και ο κάθε παραγωγός θα έχει πλέον ένα αξιοπρεπές εισόδημα;

Μήπως θα βάλει τάξη στην αγορά και θα επικρατήσουν πλέον οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και όχι ο αναρχοκαπιταλισμός που βιώνουμε εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας και οποίος υπηρετεί συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις;

Μήπως θα ανακοινώσει ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό του αγροτικού τομέα;

Μήπως, μήπως, μήπως…

Τι πρέπει να γίνει!

Για να ελπίζουμε, λοιπόν, πραγματικά ότι κάτι θα αλλάξει στον αγροτικό τομέα, πρέπει όλα τα «μήπως» που αναφέραμε και όσα δεν αναφέραμε, να υλοποιηθούν σύντομα, έτσι ώστε ο παραγωγός να έχει κάθε χρόνο ένα σημαντικό εισόδημα, το οποίο να είναι πολλαπλάσιο από αυτό του μισθωτού.

Μόνο εάν υπάρχουν καλά κέρδη από την αγροτική απασχόληση θα αρχίσουν οι νέοι μας να γυρίζουν μετά τις σπουδές τους στον τόπο τους.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της φράουλας, όπου σχεδόν όλοι οι νέοι άνθρωποι μετά τις σπουδές τους γύρισαν πίσω στις καλλιέργειες, καθώς η καλλιέργεια της φράουλας αφήνει καλά κέρδη στους παραγωγούς.

Τα κέρδη από την δουλειά είναι, λοιπόν, το καλύτερο «πρόγραμμα νέων αγροτών» για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στην ύπαιθρο!

Ο νέος Υπουργός, ο κ. Αυγενάκης μαζί με τους συνεργάτες του πρέπει να καθίσει και να βρει λύσεις πως θα αυξηθεί ουσιαστικά το εισόδημα των παραγωγών και να καταλάβει ότι αυτό δεν αυξάνεται με τις αποζημιώσεις, ούτε έχει καμιά αξία εάν αυτές θα καταβληθούν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το επισημαίνουμε αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια, όλοι οι Υπουργοί αναλώνονται, στο κατά πόσο θα δίνονται γρήγορα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς από τις φυσικές καταστροφές.

Ακόμα, πρέπει ο κ. Αυγενάκης να εφαρμόσει μια πολιτική που να στοχεύει στη δημιουργία «βιώσιμων κτημάτων» και όχι στην διατήρηση της σημερινής κατάστασης, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην φτωχοποίηση ακόμα περισσότερους παραγωγούς!

Δεν ξέρω ποιο δρόμο θα διαλέξει ο κ. Αυγενάκης και τι αποτελέσματα θα φέρει στον αγροτικό τομέα κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υ.Α.Α&Τ.

Πάντως εγώ δεν «περιμένω τον Γκοντό», και αυτό συμβουλεύω να πράξετε και εσείς!

                                                                                                                                                takis@froutonea.gr

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα