spot_img
spot_img

Πατάτες – ΒΔ Ευρώπη: Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 2-3%

Σε έκδοση των εκτιμήσεών της για την επερχόμενη παραγωγή πατάτας στη Βορειοδυτική Ευρώπη προχώρησε η Ομοσπονδία Παραγωγών Πατάτας ΒΔ Ευρώπης (NEPG), η οποία συνενώνει παραγωγούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NEPG, οι οποίες είναι προκαταρκτικές και αναμένεται να αναθεωρηθούν στη συνέχεια της σεζόν, η έκταση της πατάτας έχει αυξηθεί κατά 2 έως 3%, ξεπερνώντας μάλιστα το ρεκόρ των 5.220.000 στρεμμάτων που είχαν καλλιεργηθεί το 2020. Ωστόσο, οι δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας αυτής της πρώιμης περιόδου εγείρουν πολλά ερωτήματα για την παραγωγή του 2023, παρά την έντονη ζήτηση για επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας.

Ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα των σπόρων την επόμενη άνοιξη

Όπως αναμενόταν το Μάρτιο, η καλλιέργεια πατάτας για εξαγωγή αμύλου και η καλλιέργεια πατατόσπορου στην περιοχή ευθύνης της NEPG μειώθηκαν κατά περισσότερο από 150.000 στρέμματα. Μάλιστα, στα περισσότερα από αυτά τα στρέμματα καλλιεργούνται πλέον πατάτες με προορισμό τη βιομηχανία μεταποίησης. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μερικά στρέμματα της καλλιέργειας φρέσκιας πατάτας έχουν επίσης ανακατευθυνθεί προς καλλιέργεια πατάτας για μεταποίηση.

Η έκταση των πατατόσπορων μειώθηκε κατά περίπου 25.000 στρέμματα τόσο στην Ολλανδία, όσο και στη Γαλλία. Αναμένεται επίσης ότι η έκταση των σπόρων θα μειωθεί και στη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία και τη Σκωτία. Εάν χαθούν 100.000 στρέμματα σπόρων φέτος στη Βορειοδυτική Ευρώπη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μείωση κατά 1.000.000 στρέμματα πατάτας το 2024.

Καθυστερημένη φύτευση και πιθανές συνέπειες για την παραγωγή του 2023

Λόγω της βροχής, οι δραστηριότητες φύτευσης καθυστέρησαν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αυτήν την άνοιξη. Οι κύριες καλλιέργειες φυτεύτηκαν από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, με κορύφωση το δεύτερο μισό του Μαΐου. Η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει μία επίμονη έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων, που απαιτεί άρδευση όπου είναι δυνατόν.

Σε συνδυασμό με την καθυστερημένη φύτευση, παράγοντες που σχετίζονται με το σπόρο, την προετοιμασία του εδάφους ή/και τις κλιματικές συνθήκες, είχαν αντίκτυπο στο ξεπέταγμα και την ανάπτυξη της πατάτας. Η ανθοφορία ή/και η -χαμηλότερη- κονδυλοποίηση συνέβησαν κυρίως νωρίτερα από το κανονικό. Πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής του 2023; Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε, παρά το γεγονός ότι πολλοί καλλιεργητές ανησυχούν για το τι βλέπουν στις κορυφογραμμές τους!

Η παγκόσμια ζήτηση για επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας παραμένει ισχυρή

Στο πλαίσιο αυτό, η ζήτηση για αγορά πατάτας από την ελεύθερη αγορά συνεχίζεται σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι μεταποιητές θέλουν να πάρουν τη βιομηχανική πρώτη ύλη που χρειάζονται για να κλείσουν τη σεζόν με τον τρόπο που έχουν υπολογίσει. Φαίνεται, μάλιστα, ότι καθώς οι αποθήκες προμήθειας πατάτας που δεν δεσμεύονταν με συμβόλαιο άδειασαν στις αρχές Ιουλίου, ορισμένοι μεταποιητές ήταν πρόθυμοι να δεχτούν σχεδόν κάθε τιμή για τις τελευταίες παρτίδες της παλιάς καλλιέργειας.

Οι παραπάνω πτυχές, υποδηλώνουν ότι ορισμένοι μεταποιητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις προγραμματισμένες διακοπές και τις εργασίες συντήρησης πριν από τη μετάβαση στη νέα συγκομιδή. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις με τα εργοστάσια που δεν σταματούν! Πράγματι, οι πρώτες καλλιέργειες από τη Ρηνανία, την Κάτω Σαξονία και το Παλατινάτο της Γερμανίας έφτασαν στην αγορά από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ οι βελγικές καλλιέργειες στη Δυτική Φλάνδρα με επαρκές μέγεθος και περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία, ήρθαν στην αγορά προς τα τέλη του Αυγούστου.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img