spot_img
spot_img

Πατάτες: Στο μέσο όρο η ποσότητα συγκομιδής & αυξημένο το κόστος παραγωγής στη ΒΔ Ευρώπη

Μετά από ένα από τα πιο υγρά καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών, η συγκομιδή της πατάτας χαρακτηρίστηκε από δυσκολίες και βραδυπορία στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Εξαίρεση αποτέλεσε η Γαλλία, στην οποία η συγκομιδή έγινε εύκολα και γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει η Ένωση Παραγωγών Πατάτας ΒΔ Ευρώπης (NEPG), σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες καθυστέρησαν τη συγκομιδή τους περιμένοντας βροχή για να βελτιώσουν τις συνθήκες που θα πραγματοποιούσαν τις εργασίες της, αλλά στο τέλος οι ελπίδες πολλών διαψεύστηκαν και αναγκάστηκαν να σπεύσουν καθυστερημένα στην εξαγωγή της πατάτας.

Μέτριες έως καλές οι μεικτές και καθαρές αποδόσεις

Το 2021, η έκταση των καλλιεργειών πατάτας στις χώρες της NEPG (Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) μειώθηκε κατά περίπου 240.000 στρέμματα, από τα 5.220.000 στα 4.980.000, και έτσι η συνολική παραγωγή της υπολογίζεται περίπου στους 22,7 εκατομμύρια τόνους (MT), δηλαδή 700.000 τόνους λιγότερους από το 2020.

Ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές καλλιέργειας, οι ακαθάριστες αποδόσεις ήταν ως επί το πλείστον στον μέσο όρο ή και πάνω από αυτόν, αλλά οι καθαρές αποδόσεις θα είναι πιο περιορισμένες λόγω σημαντικών απωλειών στα χωράφια και φυσιολογικών προβλημάτων όπως κούφιες καρδιές, σπασμένες πατάτες και ρωγμές, αλλά και λόγω προβλημάτων κατά την αποθήκευση που έχουν ήδη εμφανιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η NEPG επισημαίνει πως η βιομηχανία, που χρειάζεται πάρα πολύ όλες τις πατάτες, παραλαμβάνει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες χωρίς να κάνει μεγάλη «φασαρία».

Αυξημένο κόστος παραγωγής και αβεβαιότητες

Η μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με την επαναφορά των περισσότερων εξαγωγικών ροών μεταποιημένων προϊόντων, οδηγεί σε κάποια ισορροπία μεταξύ της τρέχουσας προσφοράς και ζήτησης. Για τις καλλιέργειες που δεν δεσμεύονται από συμβόλαια, οι παραγωγοί εμφανίζονται απρόθυμοι να πουλήσουν ό,τι είναι τώρα αποθηκευμένο και τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επαναδημιουργία αποθεμάτων. Επίσης, η βιομηχανική επεξεργασία αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού και αυξήσεις κόστους για ορισμένες εισροές (ενέργεια, λάδια, συσκευασία, εργατικό δυναμικό), ενώ οι μακρινές εξαγωγές παραμένουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας πιθανής αναζωπύρωσης του Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Αν δεν συμβεί κάτι παρόμοιο, οι περισσότεροι παρατηρητές του κλάδου αναμένουν ισορροπημένες αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με τις τιμές παραγωγού τουλάχιστον παρόμοιες με αυτές των συμβολαίων.

Οι τιμές

Οι τιμές συμβολαίου για το 2021 μειώθηκαν κατά 0,50€/100 kg σε σχέση με πέρυσι, διαμορφωνόμενες στα 2€/100 kg, ανάλογα με τον τύπο της πατάτας (πρώιμη ή κύρια καλλιέργεια, ποικιλία) και τη χώρα. Η NEPG εκτιμά ότι οι τιμές συμβολαίου για το 2022/2023 θα πρέπει να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 3 έως 4 €/100 kg για να είναι αξιοπρεπείς για τους παραγωγούς.

Το δεδομένο, όμως, είναι ότι το κόστος της παραγωγής έχει αυξηθεί. Το ντίζελ και η ηλεκτρική ενέργεια έχουν αυξηθεί δραματικά, όπως και το κόστος ψεκασμού. Επίσης, οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν περισσότερο από 50 % για την ποτάσα και μεταξύ 200 και 300 % για το άζωτο. Την ίδια περίοδο, οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί για τα δημητριακά και τον έχουν επίσης αυξηθεί, καθιστώντας αυτές τις καλλιέργειες πιο ενδιαφέρουσες και σίγουρα πολύ λιγότερο επισφαλείς από την καλλιέργεια της πατάτας. Η καλλιέργεια της πατάτας ενέχει ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους, σημειώνει η NEPG, είτε αυτό αφορά την αύξηση του κόστους παραγωγής, είτε τις ζημιές από τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img