spot_img
spot_img

Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ σε εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ στην Lamia Εxpo

Στην αξία της τοπικής παραγωγής και του πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί κυρίαρχο μοχλό της αγροτικής και της εθνικής οικονομίας εστίασε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, συμμετέχοντας στην εκδήλωση με θέμα «Νέα Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027», την οποία παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Lamia Expo», το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

«Η τριπλή κρίση, οικονομική, πανδημίας και ενεργειακή, έφεραν τον πρωτογενή τομέα εσπευσμένα στο προσκήνιο και την αξία της τοπικής παραγωγής», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, τονίζοντας ότι η γεωργική παραγωγή είναι σημαντική  με διαρκώς αυξανόμενη βαρύτητά της ως ποσοστό του ΑΕΠ με 4%, την απασχόληση με 12% και τις σημαντικές εξαγωγές με πάνω από 6 δισ. ευρώ, που το 2021 δημιούργησαν για πρώτη φορά θετικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων,

Υπογράμμισε δε, ότι οι αποφάσεις στήριξης  και προσαρμογής του  πρωτογενή τομέα εξ αιτίας αυτής της κρίσης «που θα συνεχιστεί, επείγουν για να μπορεί να παράγει και να δίνει εισόδημα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους», εξηγώντας ότι ήδη είναι ορατές οι συνέπειες της μείωσης του εισοδήματος, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών των κτηνοτρόφων όπου ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις γάλακτος ακόμα και για ΠΟΠ προϊόντα καθώς και μείωση στην παραγωγή κρέατος σε όλους της κλάδους της.

Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος ΕΘΕΑΣ

Γι’ αυτό όπως τόνισε ο κ. Σατολιάς, «πρέπει να έλθουμε και να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε αυτούς πόρους ώστε όπου στρατηγικά και παραγωγικά πλεονεκτήματα μας με βάσει τα ποιοτικά προϊόντα μας, να δώσουμε ώθηση στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων για να έχουμε αναπτυγμένη ύπαιθρο και εισόδημα στους αγρότες».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος παρουσίασε τις ολοκληρωμένες προτάσεις της ΕΘΕΑΣ οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

  • Ενίσχυση του συνεργατισμού και των ομάδων παραγωγών για την διασφάλιση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιατροφική αλυσίδα και την μείωση του κόστους παραγωγής για την στήριξη των βασικών προϊόντων και των τομεακών προγραμμάτων που θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά.
  • Διαρθρωτικές παρεμβάσεις διασφάλισης της βιωσιμότητας της γεωργίας, με είσοδο νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης αλλά και φορολογικά κίνητρα για την εξασφάλιση επαρκούς  γεωργικής γης.
  •  Επείγον -Σχεδιασμός και υλοποίηση εμβληματικών έργων για την διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής, το  net metering πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο.
  • Στήριξη για την προσαρμογή των αγροτών στην Κλιματική ΑΛΛΑΓΗ και αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών για την διευκόλυνση της εισόδου της καινοτομίας και αυτό φυσικά μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μέσα από τις οργανώσεις των αγροτών
  • Κάλυψη του τεχνολογικού και ψηφιακού χάσματος με την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας ακριβείας, διατρέχει οριζόντια τις παραπάνω τέσσερις κάθετες παρεμβάσεις,

«Εμείς ως ΕΘΕΑΣ εκπροσωπώντας τους αγρότες θα κρίνουμε βήμα- βήμα την εφαρμογή, το βασικό μας κριτήριο χωρίς να παραβλέπουμε τα θέματα περιβάλλοντος είναι ο παραγωγικός προσανατολισμός και η ενίσχυση των συλλογικών φορέων συνεταιρισμών και ομάδων και εδώ θέλουμε το καινούργιο και πώς τους ενισχύεται με βάση τα εργαλεία της ΚΑΠ», επισήμανε στην συνέχεια ο κ. Σατολιάς, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το βασικότερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την επιτυχία της εφαρμογής της ΚΑΠ «που και εμείς θέλουμε είναι οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες και ως ΕΘΕΑΣ θα επιμείνουμε σε αυτό».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img