spot_img
spot_img

Παρέμβαση γεωπόνων για τους υποψήφιους νέους αγρότες με χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες

Εντείνονται οι αντιδράσεις των αποκλεισθέντων από το πρόγραμμα νέων αγροτών, λόγω αλλαγής στην μοριοδότηση των υποψηφίων μετά την υποβολή των αιτήσεων και τη δραστική μείωση της βαθμολογίας στην περίπτωση που οι δηλώσεις ΟΣΔΕ αφορούσαν σε καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης.

Επί του θέματος, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων μετά από συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Με πρωτοβουλία μερίδας γεωπόνων μελετητών πραγματοποιήθηκε στις 22/6/2022 συνάντηση εργασίας στο ΥΠΑΑΤ παρουσία του υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν:

Α) ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Σοφολόγης Δημήτριος , το μέλος του Δ.Σ της ΠΟΣΓ και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αχαΐας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Θεοδωράτος Φώτιος, ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΓ Σιακοβέλλης Πασχάλης

β) εκπρόσωποι γεωπόνων-μελετητών από διάφορες περιοχές της χώρας (Πιερία Κετίκογλου Σωτηρία, Πρέβεζα και Άρτα Τσώλης Θρασύβουλος , Αιτωλοακαρνανία Αντωνάκος Γεώργιος, Αχαΐα Κοντογιαννάτος Μάκης , Ηλεία Τζιούτζιας Χάρης , Κορινθία Σιακοβέλλης Πασχάλης)

Γ) στελέχη του ΥΠΑΑΤ και σύμβουλοι του υπουργού

Δ) ο προϊστάμενος της ΕΥΕ-ΠΑΑ κ. Ε. Τσιατούρας κατόπιν κλήσης του από τον υπουργό

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων των Νέων γεωργών κατά την 3η Πρόσκληση του ΥΜ-6.1 και οι απαράδεκτες απορρίψεις των παραγωγών (2021).

Από την πλευρά των γεωπόνων-μελετητών αναδείχθηκαν 2 ζητήματα – προβληματικά κατά την διαδικασία της αξιολόγησης:

Η παράλειψη κατηγοριοποίησης στους δείκτες Τ.Α. των καλλιεργειών “πεπονοειδή – καρπούζι πρώιμο χαμηλής κάλυψης στον αγρό”, και πεπόνι χαμηλής κάλυψης καιΗ ακολουθηθείσα διαδικασία κατά την εφαρμογή της τηλεπισκόπησης

Ως προς το πρώτο, οι μελετητές υποστήριξαν, ότι η έλλειψη ή η αδυναμία κατηγοριοποίησης (με ευθύνη του όποιου συντάξαντος) οδήγησε στις απορρίψεις των παραγωγών .

Επίσης ανέφεραν πως με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έχουμε πλέον επιλέξιμους και απορριπτόμενους νέους αγρότες. Έχουμε συγκεκριμένους παραγωγούς με ονοματεπώνυμο και υπαρκτές εκμεταλλεύσεις. Όχι κωδικούς Γ3ΝΓ και στείρους αριθμούς. Νεαρά παιδιά, κάποια εκ των οποίων συνάδελφοι γεωπόνοι, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη γεωργική παραγωγή και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που εξαρχής γνώριζαν πως οι δεσμεύσεις του αφορούν χρονικό διάστημα 8 ετών και σύνδεση με πωλήσεις παραγωγής δηλωμένες στο ετήσιο εισόδημά τους (έντυπο Ε3). Δηλαδή ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιήσει κάποιος που δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με την αγροτική παραγωγή.

Για πρώτη φορά απορρίπτονται νέοι αγρότες, που όπως θα αποδειχθεί εφάρμοσαν απολύτως το θεσμικό πλαίσιο όπως αρχικά είχε δοθεί και καλλιέργησαν ότι ακριβώς δήλωσαν στη ΕΑΕ του έτους 2021.

Η καλλιέργεια χαμηλής κάλυψης ασφαλίζεται ξεχωριστά στον ΕΛΓΑ από τη Θερμοκηπιακή, ενώ παραγωγός που τη δηλώνει υπαίθρια λανθασμένα, σε περίπτωση ζημιάς κινδυνεύει να απωλέσει την αποζημίωση.

Παρ΄όλα αυτά η οδηγία της διαχειριστικής αρχής προς τους αξιολογητές να κατατάξει τις καλλιέργειες αυτές στην ίδια κατηγορία με τις υπαίθριες, οδηγεί σε απόρριψη φακέλων, που πανελλήνια υπολογίζονται άνω των 1300. Σημειωτέον, ότι η οδηγία δημοσιοποιήθηκε μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μετά την οριστικοποίηση των φακέλων υποψηφιότητας Ν. Γ., οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης από πλευράς υποψήφιων δικαιούχων.

Η άποψη του υπουργού συντάχθηκε με αυτή της διαχειριστικής, μη αφήνοντας περιθώρια άλλων ερμηνειών αναγνωρίζοντας όμως την διαφορετική αντιμετώπιση της τυπικής απόδοσης αυτών των καλλιεργειών μεταξύ των προσκλήσεων του Υ.Μ 6.1 ( 2016,2018 ένταξη και ολοκλήρωση επιχειρηματικού σχεδίου, 2021) και του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης)

Ως προς το ζήτημα της τηλεπισκόπησης οι μελετητές υποστήριξαν, ότι δεν ακολουθήθηκε το αναγνωρισμένο πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά μια μέθοδος ταυτοποίησης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε συνδυασμό με φωτοερμηνείες από το Google Earth με ημερομηνίες ανάρτησης φωτογραφιών ακόμα και του 2020!!!! , όπως επιβεβαιώνει ανάλογο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα τα πολλά λανθασμένα αποτελέσματα όπως: υπαρκτά θερμοκήπια αναγνωρίστηκαν ώς μη καλλιεργημένα αγροτεμάχια, αγροτεμάχια με δασική βλάστηση αναγνωρίστηκαν ως καλλιεργημένα, αγροτεμάχια με υπαρκτή την υπαίθρια καλλιέργεια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα και πολλά άλλα. Επίσης είτε δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης επιτόπιοι έλεγχοι των ΔΑΟΚ, ή όπου αυτοί λήφθηκαν υπόψη ακυρώθηκαν από την Διαχειριστική.

Εντύπωση τόνισαν δε προκαλεί, πως το Υπουργείο με έγγραφο του, αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη πορίσματος του ΕΛΓΑ που έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της ‘τηλεπισκόπησης’ υπερισχύει αυτής!!

Δηλαδή το ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζει με έγγραφ;o του, έμμεσα ότι η τηλεπισκόπηση είναι εσφαλμένη και αναξιόπιστη!!!

Ο υπουργός υποσχέθηκε, ότι το ζήτημα θα επαναεξεταστεί, ως προς τη αξιοπιστία του, ενώ θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν όλα τα τεκμήρια που θα συνοδέψουν τις όποιες ενστάσεις.

Τέλος αναγνώρισε την λανθασμένη αναφορά στο με ημερομηνία 17/6/2022 Δελτίο Τύπου ότι «Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.»

Η συνάντηση ήταν αποτελεσματική, και ελπίζουμε να αποδειχθεί γόνιμη. Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος και γνώστης των θεμάτων και υποσχέθηκε να ξαναδεί ολιστικά το ζήτημα των Ν. Γ.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Γ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Σοφολόγης

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Παναγούλης»

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img