spot_img
spot_img

Πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών & κινητοποιήσεις από αύριο

Πάνω από 100 αγροτοκτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι απ’ όλη την Ήπειρο συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «Διώνη» στο συνεδριακό κέντρο Άρτας μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας (ΟΑΣΝΑ). Πήραν ομόφωνα απόφαση την οργή και την αγανάκτηση τους, να την κάνουν δύναμη διεκδίκησης και προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα επιβίωσής τους.

Αποφάσισαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Tρίτη 16 Ιανουαρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενώ στις 26 Ιανουαρίου προχωρούν σε κινητοποιήσεις τις πρωτεύουσες των νομών, με την ΟΑΣΝΑ να καλεί σε συγκέντρωση τον αγροτοκτηνοτρόφων με τα τρακτέρ στην γέφυρα της πόλης.

Στη σύσκεψη μέσα από δεκάδες παρεμβάσεις αναδείχτηκε το σύνολο των προβλημάτων των βιοπαλαιστών παραγωγών και των διεκδικήσεων τους. Συγκεκριμένα απαιτούν να στηριχτεί το εισόδημά τους που έχει υπέστη βαρύτατο πλήγμα για να μπορούν να συνεχίσουν την παράγωγη τα επόμενα χρόνια . Δίνουν αγώνα επιβίωση.

Οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της ακαρπίας στην ελιά (πάνω από 95%) λόγω των περσινών άσχημων καιρικών φαινομένων αλλά και της ανυπαρξίας υποδομών όπως αρδευτικών έργων.

Οι παραγωγοί στα εσπεριδοειδή αντιμετωπίζουν μειωμένη χαμηλής ποιότητας παράγωγη εξαιτίας της εξάπλωσης του εντόμου «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης», που τα προσβάλλει. Ακόμη χειρότερα απειλούνται με καταστροφή του κεφαλαίου αφού το έντομο προσβάλλει και τα δέντρα με κίνδυνο να ξεραθούν. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι ενώ το έντομο έχει εμφανιστεί από το 2015 σε εγκαταλειμμένα χωράφια, το κράτος δεν υλοποίησε κανένα ουσιαστικό μετρό αντιμετώπισης του, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις. Αποτέλεσμα φέτος να εξαπλωθεί σε όλο τον κάμπο της Άρτας με ολέθριες συνέπειες.

Η παράγωγη των αμπελουργών αντίστοιχα έχει υποστεί συντριπτικό χτύπημα από τονπερονόσπορο.

Μειωμένη παράγωγη λόγο καιρικών συνθηκών εμφανίζουν και οι μελισσοκόμοι που πρόσθετα «καίγονται» από το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλει η Κυβέρνηση στην παράγωγη και διακίνηση των προϊόντων τους.

Απέναντι σε όλα αυτά τα επείγοντα προβλήματα ο ΕΛΓΑ παρά την αύξηση «φωτιά» των ασφαλιστικών εισφορών δεν δίνει δεκάρα για την ακαρπία στην ελιά, τον περονόσπορο στα αμπέλια και τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη στα εσπεριδοειδή.

Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν τον δικό τους σταυρό. Οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή, ενώ σαν βόμβα έχει πέσει ο εκβιασμός για νέα μείωση στην τιμή. Συγκεκριμένα η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ μιλάει για μείωση της τιμής του γάλατος κατά 10 λεπτά το κιλό για την νέα γαλακτοκομική περίοδο που θα προστεθεί στις δυο προηγούμενες μειώσεις που έκανε των 3 λεπτών/κιλό. Η νέα μείωση σημαίνει για ένα κτηνοτρόφο απώλεια εισοδήματος 5.000 € για μια ποσότητα 50 τόνων εντείνοντας τα αδιέξοδα του. Έτσι, από τη μία οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τα κοπάδια τους και από την άλλη η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα, οι αγρότες καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί, το κόστος ζωής της λαϊκής οικογένειας στο χωριό, όπως και συνολικά στις πόλεις, έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο λαδί. Οι αγρότες καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια τον χονδρεμπόρων όπου αγόρασαν το λάδι από τους παραγωγούς με 4€ – 5€ και το πουλάνε 15€.

Η σύσκεψη άνοιξε με εισηγητική ομιλία του Βαγγέλη Μπέτσα προέδρου της ΟΑΣΝΑ. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος οι κινητοποιήσεις αφού παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις, παρεμβάσεις υπομνήματα και ερωτήσεις στη βουλή και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, στους κατά τόπους δήμους και την Περιφέρεια Ηπείρου εισπράττουν από παντού κοροϊδία και εχθρότητα απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους. «Όσες φορές βγήκαμε στο δρόμο και παλέψαμε κάτι κερδίσαμε» τόνισε υπενθυμίζοντας τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων που επέβαλαν την θεσμοθέτηση του αφορολόγητου για τους αγρότες. Επισήμαινε ότι η λογική «τίποτα δεν γίνεται» σε κάνει μετανάστη από τον τόπο σου, ενώ χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις μονόδρομο, όπως δείχνει και το παράδειγμα των αγροτών στη Γερμανία.

Οι αγρότες ζητούν ενίσχυση 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ακαρπία στην ελιά και 600 ευρώ ανά στρέμμα για τις καταστροφές στα εσπεριδοειδή και στα αμπέλια από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη και τον περονόσπορο». Παράλληλα διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές για τα προϊόντα της λαϊκής οικογένειας, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, και πλαφόν 7 λεπτά στην κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για αποζημίωση στο 100% από φυσικές καταστροφές κ.ά.,

Παρέμβαση στη συζήτηση επίσης έγινε από τον Ρίζο Μαρούδα μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Επεσήμανε ότι η αγροτιά έχει την δύναμη να αντιπαρατεθεί με την πολιτική που την καταστρέφει και μέσα από πολυμόρφους αγώνες, με τα τρακτέρ στο δρόμο και μπλόκα σε όλη την χώρα, μπορεί να αποσπάσει κατακτήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Άρτα οι αγροτικοί σύλλογοι Άνω Πέτρας, Πέτα, Πολυδρόσου, Ανέζας, Ανθότοπου, Φιλοθέης και Κομποτίου. Από την Πρέβεζας συμμετείχε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και οι Αγροτικοί σύλλογοι Φαναρίου, Ζαλόγγου και Τύριας. Από τα Γιάννενα συμμετείχε ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας ενώ το παρόν έδωσαν οι Μελισσοκομικοί σύλλογοι Άρτας και Πρέβεζας.

Παράλληλα μεγάλος ήταν ο αριθμός των βιοπαλαιστών αγροτών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που συμμετείχαν στη σύσκεψη από όλη την περιφέρεια. Πρόσθετα την σύσκεψη παρακολούθησαν και πραγματοποίησαν παρεμβάσεις οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του επιμελητηρίου Άρτας, εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά. Όλοι τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών παραγωγών.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img