spot_img
spot_img

Πανελλαδική σύσκεψη δενδροκαλλιεργητών στις 28/3 στην Αγιά Λάρισας

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Σύσκεψης παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες την Τρίτη 28 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στο Κτήμα «Νεφέλη» στην Αγιά Λάρισας, παίρνει η γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα.

Στο κάλεσμα της αναφέρεται στις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις του τελευταίου 6μηνου, για το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγή σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο “Ουκρανόμετρο” σε μήλα, σε ροδάκινα, σε βερίκοκα και νεκταρίνια καθώς και σε κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικό Κλιμάκιο παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά υπήρχε η δέσμευση ότι στο “Ουκρανόμετρο” θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα αχλάδια, τα κεράσια και μέσω de minimis τα σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου. Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο “χορός βρίσκεται στον τόπο”».

Επίσης, αναδεικνύει ότι, «στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από τη μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14 Φλεβάρη να ενταχθούν στο “Ουκρανόμετρο”. Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στη συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στη συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για κεράσια, αχλάδια, σταφύλια καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για μήλα – ροδάκινα – κάστανα.

Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργειά μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει».

Η γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τονίζει ότι στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, ενώ στον προσανατολισμό της είναι και η κινητοποίηση στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, διεκδικώντας και απαιτώντας:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α.)
  • Να δοθούν από το “Ουκρανόμετρο” τα 72€/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

Κλείνοντας, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τονίζει ότι, «δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειές μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωσή μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματός μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img