spot_img
spot_img

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Απόρριψη αιτημάτων μετά από συνάντηση με πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Λάρισα είχε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Η αντιπροσωπεία έθεσε στον πρωθυπουργό τα αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και μπλόκα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αναφέρει τα εξής:

«Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν ικανοποιητικές, καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει τα βασικά αιτήματα που έχουμε επικαλούμενη τις δημοσιονομικές συνθήκες ενώ για να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός επιστράτευσε όλα τα επιχειρήματα των μεταποιητών, των μεγαλεμπόρων και της ΚΑΠ.

Την ίδια στιγμή όμως διαθέτει δεκάδες δισ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, δείχνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μπουκώνει με δις ευρώ τους επιχειρηματίες αλλά να είναι φειδωλή απέναντι στον πρωτογενή τομέα που κατά τα άλλα είναι η “ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας” όπως θα πει ξανά προεκλογικά.

Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνει στους εφοπλιστές, με πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα, με κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας και του προστίμου ρύπων, επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

Για το πετρέλαιο απάντησε ότι δίνουν 76 εκ. ευρώ επιστροφή για το 2023, τα οποία θεωρεί ότι είναι αρκετά χρήματα. Διαφωνήσαμε έντονα, σημειώνοντας ότι πριν κοπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2016, αυτή έφτανε στο ύψος των 180 εκ ευρώ, με τιμή λίτρου περίπου 1 ευρώ. Σήμερα, με τιμή μέσο όρο πάνω από 1,85 ευρώ το λίτρο, αυτά τα 76 εκ. ευρώ που δίνονται για το 2023 είναι ψίχουλα και εμπαιγμός. Επιμείναμε να δοθούν επιπλέον χρήματα ως επιστροφή ΕΦΚ για το 2023 και παράλληλα να νομοθετηθεί το αφορολόγητο πετρέλαιο. Ο πρωθυπουργός κάτω από την επιμονή μας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διορθωτική κίνηση και εξαγγελίες τις επόμενες εβδομάδες.

Για το ρεύμα μας είπε ότι με την ανάπτυξη των φωτοβολταικών αναμένεται μείωση της τιμής του ρεύματος τα επόμενα 2-3 χρόνια. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε συνθήκες απελευθέρωσης της ενέργειας, του εμπορίου ρύπων και του χρηματιστηρίου ενέργειας που είναι οι αιτίες της τεράστιας αύξησης της τιμής του ρεύματος, η οποία είναι υπερδιπλάσια στο αγροτικό ρεύμα σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021.

Θέσαμε υπόψη του πρωθυπουργού το αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής: Βαμβάκι, Μήλα, Ροδάκινα, Βερίκοκα, Νεκταρίνια, Κάστανα, Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, Σταφίδα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Καπνά κλπ.

Για το βαμβάκι είπε ότι ήταν το επιχειρηματικό ρίσκο που πήραν οι παραγωγοί, οι οποίοι επέλεξαν να μην κλείσουν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια και δεν μπορεί να καλύψει η κυβέρνηση την επιλογή τους. Επιμείναμε ότι αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και με τα στοιχεία της διεπαγγελματικής βάμβακος μόνο 3-5% προπώλησαν ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους στα εκκοκκιστήρια και μετά κατέρρευσαν οι τιμές. Επιπρόσθετα, το κόστος παραγωγής ήταν αυξημένο περίπου 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στην συνάντηση δήλωσε ότι για τα μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα που έχει ανακοινωθεί η τιμή αναπλήρωσης του εισοδήματος, περιμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, χωρίς να δοθεί χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Για τα κεράσια, αχλάδια και σταφύλια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα αναπληρώσει το εισόδημα, οι εξαγγελίες θα γίνουν την εβδομάδα που διανύουμε. Για τα υπόλοιπα προϊόντα δεν δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα αν θα δοθεί τελικά αναπλήρωση εισοδήματος και με ποιο τρόπο θα γίνει, μόνο γενικόλογα ότι θα εξετάσουν κάποια από αυτά τα προϊόντα.

Θέσαμε ζήτημα για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, και -αφού ήταν στην Λάρισα- για τον Αχελώο, αλλά το παρέπεμψε στις καλένδες, αφού είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια και θα στραφούν προς την κατασκευή άλλων έργων για την άρδευση.

Τέλος ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως να ληφθούν όλα τα μέτρα στην εμπορία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, ώστε να πουλάμε την παραγωγή μας καλύπτοντας το κόστος παραγωγής και έχοντας εισόδημα για να μπορούμε να ζούμε και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα. Ότι δεν είναι βιώσιμοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όταν αναγκαζόμαστε να πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής ή με ανοικτές τιμές τα προϊόντα μας. Επενδύουμε χρήματα και κόπο, θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας και όχι να ζητάμε επιδόματα ή αναπλήρωση εισοδήματος κάθε χρόνο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι για το “ουκρανόμετρο” στο οποίο εντάσσεται η αναπλήρωση εισοδήματος σε όσα προϊόντα έχει εξαγγελθεί ως τώρα, είναι χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και η έγκριση από την ΕΕ είναι δεδομένη εφόσον οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα. Μόλις 50 εκ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο “ουκρανόμετρο” ως τώρα όταν άλλες χώρες δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του αλλά και ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στην Βουλή αναφέρουν ότι υπάρχει “δημοσιονομικό μαξιλάρι”, όμως η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να διαθέσει αυτά τα ποσά, ιδιαίτερα όταν δεν της ασκείται πίεση από την διεκδίκηση των ίδιων των αγροτών, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση του αγροτικού κινήματος και τον πανελλαδικό συντονισμό στις κινητοποιήσεις, με τις επαφές και τις συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο παλεύει για τα συμφέροντα όλων και είναι αδιαμφισβήτητα ο μοναδικός αγροτικός φορέας με πανελλαδική έκφραση που εκπροσωπεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις και χρειάζεται να δυναμώσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img