spot_img
spot_img

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απάντηση σε δημοσίευμα του Documento για τα έξοδα μετακίνησης

Σχετικά με τα αναφερόμενα στο από 16/05/2024 δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Επιτελικοί σουλατσαδόροι κάνουν βόλτες με δημόσιο χρήμα» από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνονται τα εξής:

Το κόστος των εκτός έδρας μετακινήσεων μηνός Φεβρουαρίου 2024 σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ανέρχεται «στο ποσό των 15.770 αμοιβές εκτός έδρας, 46.778,92 έξοδα ταξιδιών εσωτερικού και έξοδα ταξιδιών εξωτερικού 323 ευρώ».

Εκ μέρους του Οργανισμού διευκρινίζεται  και προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν σε μετακινήσεις εκτός έδρας 232 συνολικά ατόμων- ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι μόνο των μελών της Διοίκησης, όπως εννοείται στο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα αφορά σε ελεγκτές, που μετακινούνται τόσο εσωτερικά εντός των Περιφερειακών Διευθύνσεων στις Περιφέρειες όπου οι εργαζόμενοι ελεγκτές ανήκουν και μετακινούνται για επιτόπιους ελέγχους εντός των ορίων, όσο και εκτός των διοικητικών-γεωγραφικών ορίων των Περιφερειακών τους Διευθύνσεων, καθώς επίσης αφορά και σε ελεγκτές της Κεντρικής Διοίκησης, που ταξιδεύουν και ελέγχουν τα νησιά του Αιγαίου και τα νησιά του Ιονίου πελάγους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Διοίκησης, τα οποία μετακινούνται εντός της επικράτειας, στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εποπτείας τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις.

 Το κόστος εκάστης μετακίνησης περιλαμβάνει το αεροπορικό, η ακτοπλοϊκό εισιτήριο με επιστροφής, (σε οικονομικέ θέσεις), το κόστος της ενοικίασης αυτοκινήτων και δη τετρακίνητων (τζιπ) για τους ελέγχους σε ορεινές και ημιορεινές δυσπρόσιτες περιοχές, τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία μέχρι το κόστος-πλαφόν που θέτει ο νόμος, και τα έξοδα ημερήσιας αποζημίωσης για την διατροφή των ελεγκτών που δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ ημερησίως !!!.

Τονίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμός Πληρωμών και ΕΛΕΓΧΟΥ οφείλει εκτός των διοικητικών ελέγχωννα ολοκληρώνει όλους τους προβλεπόμενους από τους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς επιτόπιους ελέγχους.

Άλλωστε ουδείς από τη Διοίκηση του Οργανισμού αρνήθηκε ότι έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και να καταχωρηθούν ενδελεχείς επιτόπιοι και διοικητικοί έλεγχοι, προκειμένου να διασφαλιστούν από την μία η εγκυρότητα των πληρωμών (μετά από ελέγχους) και από την άλλη να ξεκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς και ανέλεγκτες υποθέσεις, που είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμά χιλιάδες δικαιούχοι να τελούν σε καθεστώς «μακροχρόνιας αναμονής και ομηρίας».

 Σε ό,τι αφορά ειδικότερα για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των μελών της Διοίκησης για το μήνα Φεβρουάριο 2024, παραθέτουμε κατωτέρω αναλυτικό επίσημο πίνακα με τις μετακινήσεις και τις χρεώσεις ενός εκάστου:

Επισημαίνεται ότι ειδικά για το μήνα Φεβρουάριο λόγω της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα μέλη της Διοίκησης και κάποιοι αρμόδιοι εργαζόμενοι, μετακινούνται για 4 ή 5 ημέρες, για την καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη των περιπτέρων του Οργανισμού και του ΥΠΑΑΤ, την συμμετοχή σε ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες κτλ. που διοργανώνονται από διάφορους φορείς στα πλαίσια της έκθεσης.

Διευκρινίζεται ότι 1 ημέρα μετακίνησης είναι πάντοτε αυθημερόν (χωρίς χρεώσεις διανυκτέρευσης), ενώ 2 ημέρες περιλαμβάνουν 1 διανυκτέρευση.  Επιπλέον ειδικά για τα μέλη της Διοίκησης συμβαίνει να μετακινούνται εκτός έδρας, είτε για επιτόπιες επισκέψεις και εξυπηρέτηση των πολιτών στα τοπικά περιφερειακά γραφεία ή για επιτόπιους ελέγχους, ή για συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες, που διοργανώνονται εκτός Αθηνών, είτε άλλοτε για συνοδεία κλιμακίων στελεχών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ,  σε επίσημες επισκέψεις,  ενημερωτικές  και θεματικές εκδηλώσεις σχετικά με τον πρωτογενή τομέα.   

Ο Οργανισμός δηλώνει σε κάθε περίπτωση ανοιχτός για οποιαδήποτε διευκρίνηση επί του θέματος ζητηθεί και θεωρεί το συγκεκριμένο δημοσίευμα την καλύτερη απάντηση σε άλλα δημοσιεύματα που σχολιάζουν ότι δήθεν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε δεν πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους, είτε αμφιβάλουν για την ταχύτητα της ολοκλήρωσης των επιτόπιων ελέγχουν. Η καλύτερη απάντηση δίνεται  μέσα από τον αριθμό των εκτός έδρας μετακινήσεων των ελεγκτών (232) για το μήνα Φεβρουάριο αλλά και ανάλογου αριθμού και ακόμα πιο μεγάλου για τους μήνες που προηγούνται των πληρωμών. 

Συνεπώς θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι «οι σουλατσαδόροι κάνουν βόλτες» όχι με το δημόσιο χρήμα αλλά για την διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img