spot_img
spot_img

Οι γερμανικές γεωργικές ομοσπονδίες μιλούν στα Φρουτονέα για τις κινητοποιήσεις τους

Επί ενάμιση περίπου μήνα οι αγρότες της Γερμανίας είναι στους δρόμους. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες υπήρξε και το αποκορύφωμα των αγροτικών κινητοποιήσεων με τη γνωστή πλέον εικόνα των τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους γερμανικών πόλεων και του Βερολίνου, όπου ολοκληρώνονταν η ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα». Η τρικομματική κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς υπαναχώρησε από τα αρχικά σχέδια να καταργήσει το αφορολόγητο των αγροτικών οχημάτων, ανέβαλε για τρία χρόνια και την κατάργηση του επιδόματος για το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης. Αλλά οι αγρότες δεν ικανοποιούνται, ενώ τα έχουν και με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Τι συνέχεια θα υπάρξει σε αυτές τις εξελίξεις στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, που έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αγροτών όλη της Ευρώπης;

Τα Φρουτονέα ήρθαν σε επικοινωνία με τη Γερμανική Ομοσπονδία Γεωργών (DBV) και σας μεταφέρουν τους σχεδιασμούς και τα αιτήματα της.

Το προφίλ των κινητοποιούμενων

Όπως αναφέρει στα Φρουτονέα ο εκπρόσωπος τύπου της DBV, Axel Finkenwirth, “τα σχέδια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αύξηση των φόρων θα επηρεάσουν όλους τους αγρότες στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό οι μικροί είναι μαζί με τους μεγάλους, δίπλα-δίπλα στο δρόμο”. 

Ρωτώντας τι σημαίνει μικρός και μεγάλος αγρότης για τη Γερμανία, από την DBV μας εξηγούν πως το μέσο μέγεθος της εκμετάλλευσης στρέμματα στη Γερμανία είναι περίπου 650. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη και τύποι εκμεταλλεύσεων και η αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα διακρίνεται μεταξύ κύριας και μερικής απασχόλησης. Για παράδειγμα, στη Βαυαρία υπάρχει μεγάλος αριθμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων που λειτουργούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα.

Τα αιτήματα των γεωργών

Εκτός από το αίτημα να μην καταργηθεί η επιδότηση του ντίζελ για τα αγροτικά μηχανήματα, υπάρχουν άλλα αιτήματα των διαδηλωτών. Συγκεκριμένα, όλες οι απαιτήσεις προς τους πολιτικούς είναι:

  • Βιώσιμη για την αγροτική οικονομία λύση για το αγροτικό πετρέλαιο
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις και μέτρα για την ενίσχυση της διαχείρισης κινδύνων στις ατομικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις
  • Φορολογική απαλλαγή για τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων στη γεωργία
  • Μορατόριουμ για τις γεωργικές απαιτήσεις σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά
  • Σοβαρή και αποτελεσματική πρωτοβουλία για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρόμοια προβλήματα και αλληλεγγύη με τους Έλληνες

Τέλος, σύμφωνα με τον Axel Finkenwirth, το κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και όπως δηλώνει “είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες συναδέλφους μας, αν και δεν μπορούμε να κρίνουμε τα αιτήματα τους λεπτομερώς, καθώς κάθε χώρα έχει τις δικές της προκλήσεις”.

Οι κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σε όλη την περιφέρεια των Βρυξελλών και στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας παρατάσσονται από προχτές εκατοντάδες τρακτέρ, ενώ χτες πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση αγροτών ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Από προχτες κομβόι με τρακτέρ κατέφθαναν στις Βρυξέλλες από διάφορες περιοχές του Βελγίου μέσω εθνικών οδών, τα οποία παρατάχθηκαν στο κέντρο της πόλης και έξω από γραφεία της ΕΕ, ενώ από τη Δευτέρα δεκάδες τρακτέρ έχουν μπλοκάρει την Place De Meeus, στην περιοχή Leopold των Βρυξελλών.

Για προχτες το General Farming Syndicate (ABS) είχε προγραμματίσει δράσεις σε όλους τους αυτοκινητόδρομους στις επαρχίες της Ανατολικής και της Δυτικής Φλάνδρας τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Διαδηλώσεις αναμένονται και στο λιμάνι της Αμβέρσας (το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης), με σχέδια να μπλοκάρουν περάσματα εμποδίζοντας τη φόρτωση και αναχώρηση των πλοίων. Για δεύτερη μέρα συνεχιζόταν χτες και ο αποκλεισμός δρόμων προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε (στην περιφέρεια της Μπριζ).

Στη Γαλλία, οι αγρότες προχτες κατηύθυναν τα οχήματά τους προς τη μεγάλη λαχαναγορά Ρανζίς, στα περίχωρα του Παρισιού. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν – Ατάλ να τους τρομοκρατήσει (χτες η αστυνομία έκανε 18 συλλήψεις και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν παραταχθεί στην περιοχή από προχτές), οι αγρότες διαμήνυαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν. Το γαλλικό δίκτυο BFM TV μετέδιδε πλάνα από περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα, που έδειχναν τρακτέρ να παρακάμπτουν τις αστυνομικές δυνάμεις που συναντούσαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες και να συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς το Παρίσι μέσα από χωράφια. Την ίδια στιγμή, τόνιζαν σε δηλώσεις τους ότι χρειάζονται ουσιαστικές αποζημιώσεις για καταστροφές που πλήττουν τις σοδειές τους, ότι “πνίγονται” από τους αυξανόμενους φόρους και τους κανονισμούς που προωθούνται στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”.

Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά σε μεγαλουπόλεις όπως το Μιλάνο, η Τοσκάνη και άλλες περιοχές, ενώ και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία αγροτικές ενώσεις καταρτίζουν σχέδιο κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας τις συνέπειες του «ανταγωνισμού» που υπηρετεί η ΕΕ.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img