spot_img
spot_img

Νότια Αφρική: Αυξάνουν τις αποστολές φρούτων προς τις ΗΠΑ πριν από την επιβολή νέων δασμών

Να επιταχύνουν τις εξαγωγές φρούτων προς τις ΗΠΑ έως το τέλος του 2026 επιδιώκουν οι εξαγωγείς της Νότιας Αφρικής, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2027 η χώρα χάνει τα εμπορικά προνόμια που απολάμβανε μέσω του αμερικανικού προγράμματος AGOA. Οι αποστολές που θα πραγματοποιηθούν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στους ισχύοντες εμπορικούς όρους.

Η εξέλιξη επηρεάζει ιδιαίτερα τον κλάδο των εσπεριδοειδών, ο οποίος αξιοποίησε το πρόγραμμα επί 24 χρόνια, αναπτύσσοντας σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην αμερικανική αγορά. Οι ετήσιες αποστολές εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής προς τις ΗΠΑ ξεπερνούν τους 100.000 τόνους.

Αυξημένο κόστος για μανταρίνια, λεμόνια και γκρέιπφρουτ

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής (CGA), η απώλεια των εμπορικών προνομίων θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις εξαγωγές μανταρινιών, λεμονιών και γκρέιπφρουτ, καθώς θα υπόκεινται τόσο στον πρόσθετο δασμό 12,5% όσο και στους κανονικούς εισαγωγικούς δασμούς.

Διαφορετική είναι η περίπτωση των πορτοκαλιών που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, τα οποία εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον πρόσθετο δασμό 12,5%, αλλά θα επιβαρύνονται με δασμό ανά κιλό.

Η νέα κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει την ανταγωνιστικότητα των νοτιοαφρικανικών εσπεριδοειδών έναντι χωρών όπως το Περού και η Χιλή, που διαθέτουν ευνοϊκότερες εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, εντείνονται οι εκκλήσεις για νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Γ.Ζ.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
Fruit Attraction 2026
Fruit Attraction 2026