spot_img
spot_img

Νέος Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ο Παύλος Σατολιάς

Ο Παύλος Σατολιάς αναλαμβάνει Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη θέση του Α’ Αντιπροέδρου στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ τοποθετείται ο Ανδρέας Δημητρίου και του Β’ Αντιπροέδρου ο Χρήστος Γιαννακάκης. Τη θέση του Γραμματέα αναλαμβάνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ Ταμίας η Διαμάντω Κρητικού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘ.Ε.Α.Σ έχουν ως εξής:

Πρόεδρος: Παύλος Σατολιάς

Α’ Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Δημητρίου

Β’ Αντιπρόεδρος: Χρήστος Γιαννακάκης

Γραμματέας: Θωμάς Κουτσουπιάς

Ταμίας: Διαμάντω Κρητικού

Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής: Νίκος Προκοβάκης και Θανάσης Σωτηρόπουλος

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου: 

 • Αντωνόπουλος Σπυρίδων
 • Αργυράκης Σάββας
 • Βαϊόπουλος Γεώργιος
 • Γαβαλάς Σταύρος
 • Γκούφας Γεώργιος
 • Γλεντζάκης Ιωάννης
 • Καραϊσκος Αθανάσιος
 • Κουκουρίκης Βασίλειος
 • Κουτλιάμπας Νικόλαος
 • Μηνάς Νικόλαος
 • Παπαγεωργίου Παναγιώτης
 • Σπανός Δημήτριος
 • Τσιτσιρίγγος Χρήστος
 • Φαρμάκης Μιχαήλ

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία μεγάλη στιγμή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί το τέλος μιας καθοδικής πορείας  αποδιοργάνωσης και την έναρξη  μιας νέας αρχής και μιας νέας πορείας ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης.

 Η εμπειρία των λαθών που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μοναδικού οικονομικού οικοδομήματος του αγροτικού χώρου, η αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, τις προκλήσεις και  τα προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται,  οδήγησαν στην ιστορική απόφαση ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η συστράτευση όλων των  Συνεταιριστικών Οργανώσεων  που  άντεξαν  στην οικονομική θύελλα που σάρωσε την χώρα και που αποτελούν τον ισχυρότερο οικονομικό  μηχανισμό  που διαθέτει σήμερα ο  αγροτικός  κόσμος, αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  της αποφασιστικότητας και της βούλησης για ενότητα.  Μιας  ενότητας  που έχει ανάγκη τόσο ο συνεταιριστικός χώρος όσο κυρίως οι Έλληνες αγρότες.

Διανύουμε μια εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο, η οποία απαιτεί συσπείρωση  όλων των δυνάμεων,   για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να κάνουμε τα επόμενα βήματα και επίσης απαιτεί να  αντιληφθούμε τον τεράστιο ιστορικό ρόλο και την ευθύνη που μας ανατίθεται για να ηγηθούμε και να εκπροσωπήσουμε τον Έλληνα Αγρότη.

Πλέον δεν μπορεί κανείς, να αγνοεί το Ενιαίο Συνεταιριστικό όργανο, το οποίο  επαναδιεκδικεί τη θέση του ως ισότιμος συνομιλητής και παράγοντας συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων και των πολιτικών.

Τα προβλήματα του χώρου και του πρωτογενή τομέα, είναι  έντονα και οφείλουμε όλοι με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να αναζητήσουμε λύσεις και μάλιστα τις σωστές λύσεις.

Η ΕΘΕΑΣ  έχει πάντα και προς όλους ανοιχτή την πόρτα και το κάλεσμα ενότητας είναι διαρκές και ειλικρινές. Σε  αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω ότι όλες μας οι πρωτοβουλίες θα διέπονται από το πνεύμα και την ουσία των Διεθνών Συνεταιριστικών Αρχών.

Η επόμενη ημέρα μόλις ξεκίνησε και αυτό που μας περιμένει είναι σκληρή δουλειά».

Η επόμενη μέρα

«Η σημερινή Γενική Συνέλευση, είναι μία μεγάλη στιγμή για το Συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί, το τέλος μιας καθοδικής πορείας αποδιοργάνωσης και την έναρξη μιας νέας αρχής, μιας νέας πορείας, ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης», είπε εισηγητικά ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η διεθνής πολιτική ρευστότητα, η επακόλουθη οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και οι δυσμενείς συνέπειές στην αγροτική παραγωγή, σε συνδυασμό με τη αύξηση του πληθυσμού της γης, τόνισε ότι αυτά θέτουν παραμέτρους οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τον αγροτοδιατροφικό τομέα και το μέλλον των αγροτών.

Στην συνέχεια αφού υπογράμμισε τις ελλείψεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση του συνεταιριστικού μηχανισμού, ανέφερε αναλυτικά τα επόμενα σχέδια και ενέργειες που η ΕΘΕΑΣ θα δρομολογήσει.

Αυτές, όπως ανέφερε ο Χρήστος Γιαννακάκης, είναι:

 • Να συγκροτήσουμε τα παραρτήματα της ΕΘΕΑΣ σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να ορίσουμε προσωρινά διοικητικά συμβούλια τα οποία θα εγγράψουν ως μέλη όλους τους εγκεκριμένους συνεταιρισμούς οι οποίοι θα εκλέξουν ακολούθως τα δικά τους όργανα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξαπλωθεί ο μηχανισμός μας σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στην σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Μικρών Συνεταιρισμών που έχουν κύκλο εργασιών κάτω των 500.000 ευρώ, έτσι ώστε να αποτελούν ενεργό τμήμα της ΕΘΕΑΣ, να βοηθηθούν για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να αποκτήσουν εμπορική δύναμη ισχυρή, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών μελών τους . Διότι μεμονωμένος αγρότης σημαίνει αδύναμος αγρότης και μικρός συνεταιρισμός, αδύναμος συνεταιρισμός.
 • Να προχωρήσουμε στην σύσταση των εθνικών επιτροπών προϊόντων, έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί που παράγουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να εκπροσωπούνται στις Διεπαγγελματικές οργανώσεις και στα όργανα διαλόγου της χώρας και της ευρωπαϊκής ένωσης.
 • Να αποκαταστήσουμε συνεργατική σχέση με τα αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια , έτσι ώστε η γνώση να έχει εφαρμογή και διάχυση σε όλο τον παραγωγικό μηχανισμό της χώρας.
 • Να προχωρήσουμε στην σύσταση εμπορικών εταιρικών σχημάτων έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τα κρίσιμα ποσοτικά μεγέθη αλλά και την ποικιλία ειδών, για να γίνουμε συνομιλητές και εμπορικοί συνεργάτες των αλυσίδων σουπερμάρκετ κυρίως στο εξωτερικό.
 • Να ορίσουμε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των συνεταιριστικών οργανώσεων έτσι ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τις εταιρείες φαρμάκων και λιπασμάτων, καλύτερους οικονομικούς όρους για την προμήθεια των γεωργικών εφοδίων.
 • Να οργανώσουμε σύστημα ανταλλαγής πληροφορίας και διακίνησης των εργατών γης, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία , διαδικασίες εύρεσης εργατών και μετακίνησής τους ανά περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες των συνεταιρισμένων αγροτών και της παραγωγής.
 • Να συμμετάσχουν εκπρόσωποι μας όπως κατά το παρελθόν, στις διοικήσεις των οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων και επίσης σε κάθε επιτροπή που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
 • Να θεσμοθετηθεί και οργανωθεί σύστημα οικονομικού ελέγχου αλλά και συμβουλευτικής των συνεταιρισμών έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στην διαχείριση των συνεταιρισμών αλλά και οικονομοτεχνική βοήθεια για την αποφυγή λανθασμένων επενδυτικών σχεδίων. Κάτι αντίστοιχο που γίνεται στην Γερμανία.
 • Να οργανωθεί η επέκταση του Ευρωπαϊκού θεσμού των οργανώσεων παραγωγών και των Ομάδων Παραγωγών σε όλες τις Αγροτικές Συλλογικότητες , για να αυξήσουμε την εισροή προσθέτων ευρωπαϊκών πόρων μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων , για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των συνεταιρισμών, την προβολή και προώθηση των προϊόντων τους και την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων.
 • Να διαπραγματευτούμε με το τραπεζικό σύστημα, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, για τις συνεταιριστικές αγροτικές υποδομές που βρίσκονται στους εκκαθαριστές , έτσι ώστε να επανέλθουν ξανά σε συλλογικότητες και στην υπηρεσία του αγροτικού τομέα.
 • Να προχωρήσουμε στην αλλαγή και στην βελτίωση του φορολογικού συστήματος για την αποκατάσταση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεταιρισμένων αγροτών σε σχέση με τρίτους, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της μαύρης διακίνησης.
 • Να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και να παρέμβουμε με προτάσεις σε κάθε Εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
 • Να επαναδραστηριοποιήσουμε την εκπαιδευτική λειτουργία των Οργανώσεων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τις Πανεπιστημιακές σχολές.
 • Και τέλος να εξασφαλιστούν οι χρηματοδοτήσεις προς την ΕΘΕΑΣ και οι κατάλληλοι πόροι όπως γίνεται για τα εμπορικά επιμελητήρια, τη Γ.Σ.Ε.Ε. τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και τις άλλες εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις.

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις σημερινές αρχαιρεσίες, δεν θα καταμετρά κομματικές επιρροές και εξαρτήσεις αλλά Συνεταιριστικές περγαμηνές, διοικητικά προσόντα και επιχειρηματικές ικανότητες. Διότι καλείται να παίξει και να ηγηθεί ενός σημαντικού ιστορικού ρόλου. Τα αμέσως επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά απαιτητικά για την Ελληνική Γεωργία και για τους Συνεταιρισμούς και δεν θα αντέξουν μια δεύτερη μεγάλη αποτυχία παρόμοια με αυτή που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μια αποτυχία της ΕΘΕΑΣ θα σημάνει και την αποτυχία των αγροτικών Συνεταιρισμών και την οπισθοδρόμηση της υπαίθρου. Τα μέλη των Συνεταιρισμών , οι αγρότες και η Ελληνική Κοινωνία , αγωνιούν. Η ιστορία του Ελληνικού Συνεταιριστικού Κινήματος ξαναγράφεται και καλείται να την ξαναγράψει η νέα ηγεσία της ΕΘΕΑΣ . Πιστεύω ότι αναλογιζόμενη τις ευθύνες της θα το κάνει», κατέληξε ο Χρ. Γιαννακάκης.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img