Η σεζόν της τρούφας στην Αραγονία ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου. Η περιφέρεια αυτή, με 100.000 στρέμματα αφιερωμένα στην καλλιέργεια τρούφας, βρίσκεται στην κορυφή της ισπανικής παραγωγής. Ωστόσο, οι προβλέψεις της Ένωσης Παραγωγών και Συλλεκτών Τρούφας της Αραγονίας δείχνουν ότι, δεδομένων των καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών, η παραγωγή κατά την τρέχουσα σεζόν θα είναι μειωμένη κατά περίπου 60% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, αν και αναμένεται ότι η ποιότητα των τρουφών θα διατηρηθεί. Η άγρια τρούφα θα είναι “πολύ σπάνια”, εκτός από περιοχές όπως το Graus (Ουέσκα), όπου έπεσαν αρκετές καταιγίδες σε καίριες στιγμές.
Ανάμεσα στις ζώνες καλλιέργειας τρούφας της Αραγονίας, στην πρώτη γραμμή το Teruel, καθώς σχεδόν το ήμισυ του κύκλου εργασιών από τις πωλήσεις μαύρης ισπανικής τρούφας το 2021 και το 2022 αντιστοιχούσε σε εταιρείες από αυτήν την περιοχή. Σύμφωνα με το περιοδικό Valencia Fruits, μόνο στο πρώτο μέρος του 2022 οι εταιρείες τρούφας του Τερουέλ κατέγραψαν τζίρο 10,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακολουθεί η Λέριδα, στις εταιρείες της οποίας αντιστοιχεί το ένα πέμπτο του εθνικού κύκλου εργασιών, ενώ στην τρίτη θέση που παραδοσιακά κατέχονταν από τη Βαλένθια έχει ανέβει η Ουέσκα, με 8,96% επί των συνολικών εξαγωγών το 2021 και σχεδόν 10% το 2022. Έτσι η Βαλένθια βρίσκεται στην τέταρτη θέση και στην πέμπτη βρίσκεται η Ταραγόνα. Οι πέντε αυτές περιοχές συγκεντρώνουν το 95% του τζίρου των ισπανικών εξαγωγών τρούφας.
Φ.Κ.