spot_img
spot_img

Λευτέρης Αυγενάκης: Εθνικό στοίχημα η αναγέννηση της Θεσσαλίας

«Για την κυβέρνηση η αναγέννηση της Θεσσαλίας αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε, δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε κάθε πολίτη της περιοχής», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και αφορούσε τις «Δράσεις και παρεμβάσεις για τις θάλασσες της Θεσσαλίας μετά τα φαινόμενα Daniel και Elias». Ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα καυστικός απέναντι σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καλούσαν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους σημειώνοντας ότι στα προβλήματα της Θεσσαλίας δεν μπορούν να υπεισέλθουν ούτε κομματικές, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες, γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα ως εθνικό.

Ο ΥπΑΑΤ παρέθεσε στοιχεία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, (ΙΝΑΛΕ), σύμφωνα με τα οποία δεν συντρέχει ανησυχία για τα ιχθυαποθέματα της περιοχής καθώς όλες οι τιμές κινήθηκαν σε επιτρεπτά επίπεδα, δεν υπήρξαν νεκροί επιπλέοντες οργανισμοί, δεν εντοπίσθηκαν τοξικές συνθήκες διαβίωσης για τους θαλάσσιους οργανισμούς, ενώ υπήρξε δυναμική επανάκαμψη και αποκατάσταση των θαλασσίων λιβαδιών.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση ψαριών, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Στήριξη της αλιείας

Σε ό,τι αφορά στην αλιεία ο ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθεί μόνο στην αναπλήρωση μέσω των deminimis, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, του απολεσθέντος εισοδήματος για τους αλιείς της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας. Φέρνει νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν εντοπιστεί στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Όπως εξήγησε με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εξέτασης των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών καθώς και η ενίσχυση του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας.

«Με τις ρυθμίσεις που προωθούμε θα επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που επιθυμούν να ασκήσουν δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού, αλλά δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν τα βοηθητικά σκάφη των μονάδων για τη μεταφορά επισκεπτών/τουριστών στις εγκαταστάσεις τους, λόγω των ισχυουσών διατάξεων περί αλιευτικού τουρισμού.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που βρίσκει κατ’ εξοχήν εφαρμογή στην περιοχή σας και στην περιοχή των Σποράδων. Εδώ είναι η βάση στην οποία επιδιώκουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω η μορφή αυτή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στις τοπικές κοινωνίες και να ανοίξει νέους ορίζοντες για τους αλιείς μας».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός στο πλαίσιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα μπορούν να ενταχθούν και οι επαγγελματίες αλιείς. «Έτσι η χώρα μας θα αποκτήσει Μητρώο των επαγγελματικά ασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα.  Θα μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν άμεση γνώση και για το συμβαίνει στις αγορές αλλά και για τα προγράμματα που τρέχουν».

Παράλληλα σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας θα ανακοινωθεί το Μητρώο ερασιτεχνών αλιέων ώστε να μπορέσει να μπει μια τάξη στο χώρο.

Παράλληλα θύμισε ότι από το νέο έτος θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων, επισημαίνοντας ότι η επιλογή αυτή της ΕΕ δείχνει και τη σημασία που δίνει στη χώρα μας η Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αλιεία και τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο.

Τέλος, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πανελλαδικού συνεδρίου αλιευτικών δραστηριοτήτων στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. «Στόχος μας να καταλάβει η αλιεία τη θέση που της αξίζει στην πρωτογενή παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εδαφολογικές έρευνες

Οι διαπιστώσεις από τις εδαφολογικές έρευνες του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχαν πλημμυρίσει μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα καθώς τα ιζήματα είτε μπορούν να ενσωματωθούν  είτε δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωσή τους.

Σαφώς υπάρχουν και τμήματα που θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση, ενώ, όπως είπε για τις παρακάρλιες περιοχές θα ανακοινωθεί σύντομα ξεχωριστό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός απέναντι σε εκείνους που ζητούν από τους παραγωγούς να βγουν στους δρόμους, υπαινισσόμενοι ότι δεν τους δέχονται υπουργοί.

«Αλήθεια ζήτησαν συνάντηση και δεν τους δεχθήκαμε; Οι πόρτες μου ήταν πάντοτε ανοικτές και στην Αθήνα και εδώ που η παρουσία μου ήταν συνεχής. Αρνήθηκα σε κάποιο εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης ή φορέα να τον συναντήσω; Οι δήμαρχοι που μιλούσαν χθες στον Πλατύκαμπο ήταν άλλοι από εκείνους που ενώπιον του Πρωθυπουργού εξήραν τη συνέπεια λόγων και έργων μας; Ή αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα προβλήματα ανάλογα με το κοινό που έχουν μπροστά τους; Ας είμαστε λοιπόν σοβαροί και ας παραδεχθούμε ότι στα προβλήματα της Θεσσαλίας δεν μπορούν να υπεισέλθουν ούτε κομματικές, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες. Η Θεσσαλία είναι ζήτημα εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζει η κυβέρνησή μας», τόνισε με έμφαση ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να ακούν μόνο τους αρμοδίους, θυμίζοντας ότι άλλα έλεγαν τα ΜΜΕ για τις προκαταβολές αποζημιώσεων και άλλες τιμές δόθηκαν τελικά.

Τα χρονοδιαγράμματα

Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ και ακολούθως η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους κανονισμούς της ΕΕ ανεξάρτητος μελετητής συντάσσει το σχέδιο (που θα παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. 

Αμέσως μετά κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Το Μέτρο 5.2

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων –και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν ΔΩΡΕΑΝ το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

  • Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

Επί πλέον:

  • Εντάχθηκαν στα Σχέδια Βελτίωσης οι επιλαχόντες και το πρόγραμμα ενισχύθηκε με 20 εκατ. φθάνοντας τα 37 εκατ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι αναμένεται η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι «όλες αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες την οποία τιμούμε. Υλοποιούμε με συνέπεια κάθε δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντί τους, συνεργαζόμενη με όλες τις υπηρεσίες και την Περιφέρεια». Και σημείωσε ότι ήδη ο ίδιος έχει ενημερώσει τον νέο Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα,  τον οποίο αναμένει στο γραφείο του μαζί με το επιτελείο του για περαιτέρω και πιο αναλυτική ενημέρωση.

Στην εκδήλωση μετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος είχε και τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ,  Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο καθηγητής Γεωπονίας και Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι Παναγιώτης Χατζηνικολάου και Νεκτάριος Βιδάκης από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, υπηρεσιών και φορέων.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img