spot_img
spot_img

Κρητικός Αμπελώνας: Ομαλή η αντιμετώπιση των φυτοπαράσιτων για το 2021

Ομαλή εξέλιξη είχαν το 2021, τα φυτοπαράσιτα του κρητικού αμπελώνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Η εν λόγω ανακοίνωση περιλαμβάνει μια αναλυτική έκθεση για την καλλιεργητική περίοδο του 2021 σχετικά με 1) τις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στην Κρήτη, 2) την εξέλιξη των φαινολογικών σταδίων του αμπελιού και 3) την εξέλιξη των εχθρών – ασθενειών του στο νησί.

Συγκεκριμένα, η ευδεμίδα και το ωίδιο μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην φυτοπροστασία του αμπελιού. Γενικά, αντιμετωπίστηκαν και φέτος ικανοποιητικά από τους επαγγελματίες αμπελουργούς, λιγότερο ή περισσότερο εύκολα. Τα τζιτζικάκια, από αρχές του καλοκαιριού, ανέπτυξαν δυναμικούς πληθυσμούς κατά θέσεις, ενώ ο περονόσπορος πέρασε απαρατήρητος. Τέλος, τη χρονιά χαρακτήρισαν οι καύσωνες με μεγάλη χρονική διάρκεια και η παρατεταμένη ανομβρία μετά την έναρξη της βλάστησης, συνθήκες που επέδρασαν αρνητικά στα αμπέλια.

Ειδικότερα, οι ασθένειες που παρατηρήθηκαν:

Σύμπλοκο ίσκας

Αυξημένη η παρουσία συμπτωμάτων στον αμπελώνα της Κρήτης το καλοκαίρι. Οι συνθήκες ανομβρίας και οι καύσωνες με παρατεταμένη διάρκεια που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο καταπόνησαν τα αμπέλια και ευνόησαν την αυξημένη εκδήλωση συμπτωμάτων.

Φόμοψη

Οι βροχοπτώσεις – διυγράνσεις της βλάστησης που σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου ευνόησαν τη διασπορά μολυσμάτων στα αμπέλια που υπήρχε ο μύκητας και που ταυτόχρονα βρίσκονταν στα κρίσιμα βλαστικά στάδια C–D–Ε. Σε ορισμένα αμπέλια, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ευνοείται ο μύκητας με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται προοδευτική αύξηση των συμπτωμάτων. Τα σχήματα διαμόρφωσης και υποστύλωσης που εφαρμόζονται πλέον στα περισσότερα αμπέλια, συγκρινόμενα με αυτά του παρελθόντος, δεν ευνοούν την ευρεία διασπορά του μύκητα.

Ωίδιο

Στις πρωιμότερες περιοχές και ποικιλίες οι πρώτες μολύνσεις (συμπτώματα βλαστοί – σημαίες) παρατηρήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα οι δευτερογενείς. Στη συνέχεια, η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα. Η εξέλιξη του ωιδίου ήταν φυσιολογική για το κλίμα της Κρήτης με τη συνήθη περίοδο έξαρσης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, όπου επικρατούν τα κρίσιμα στάδια άνθησης – καρπόδεσης – ανάπτυξης ραγών. Οι έντονα ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά διαστήματα τον Ιούλιο και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, σε ένα βαθμό είχαν αρνητική επίδραση στην δραστηριότητά του.

Περονόσπορος

Το 2021, η ασθένεια πέρασε απαρατήρητη. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο δεν επέτρεψαν την ευρεία εμφάνιση και εξάπλωση του μύκητα. Στο ιστορικό της εξέλιξής του, οι ισχυρές βροχές και διυγράνσεις που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου τον εγκατέστησαν σε αμπέλια με πιο προχωρημένη βλάστηση και κυρίως σε φύλλα κληματίδων που έρπουν στο έδαφος. Στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ο μύκητας είχε επωαστεί και διαπιστώθηκαν κηλίδες λαδιού σε περιορισμένες θέσεις από την πρώιμη έως τη μεσοπρώιμη ζώνη. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι μειωμένες διυγράνσεις που επικράτησαν στη συνέχεια, δεν ευνόησαν περαιτέρω εξέλιξη (ο μύκητας παρέμενε καθηλωμένος επί δυο μήνες μόλις 1-2 μ. από τις αρχικές θέσεις). Η πιθανότητα ενεργοποίησης του μύκητα στα μέσα Ιουνίου (λόγω πρόβλεψης καιρικής αστάθειας) δεν επαληθεύθηκε, καθώς οι βροχές και οι διυγράνσεις που σημειώθηκαν ήταν περιορισμένες σε ύψος και διάρκεια αντίστοιχα. Τέλος, οι παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι ανέστειλαν την εξέλιξή του και ο περονόσπορος πέρασε απαρατήρητος.

Σήψεις σταφυλιών (Όξινη σήψη, Βοτρύτης κλπ)

Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το γυάλισμα – ωρίμαση των σταφυλιών δεν ευνόησαν τις σήψεις τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Αναλυτικά η έκθεση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού  & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εδώ

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img