spot_img
spot_img

Κοζάνη: Κινητοποιήθηκαν με τρακτέρ οι αγρότες

Δυναμική κινητοποίηση στο κέντρο της Κοζάνης πραγματοποίησαν αγρότες με τα τρακτέρ τους το περασμένο Σάββατο, ενώ νέα κινητοποίηση έλαβε χώρα σήμερα 15 Φλεβάρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους οχήματα κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης όπου έγινε συγκέντρωση. Εκεί συναντήθηκαν με εργαζόμενους που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν. «Εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στη συγκέντρωση έγινε ομιλία από την Πρόεδρο του ΑΣ των Δήμων Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού Γιάννα Αντωνοπούλου. Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μια βδομάδα κλείνουμε συνάδελφοι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που είμαστε σε κινητοποιήσεις, παλεύοντας κυριολεκτικά για την επιβίωσή μας, αφού τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή μας στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και μας οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Σκοπός μας είναι η ενότητα με στόχο την πίεση για την επίλυση των δικαίων αιτημάτων μας, ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να μείνουμε στα χωράφια και τα ζώα μας.

Είμαστε εδώ στον δρόμο του αγώνα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και παλεύουμε για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, που συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Συνάδελφοι έχουμε εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια και φωνάζουμε δυνατά και από εδώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ό,τι κερδήθηκε όλα αυτά τα χρόνια κερδήθηκε μέσα από σκληρούς και επίμονους αγώνες και πάντα σε πανελλαδικό συντονισμό. Έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα γιατί οι λόγοι που μας βγάζουν στον δρόμο είναι τα προβλήματα μας που είναι οξυμένα και μας πετάνε έξω από το χωράφι».

Ταυτόχρονα ανέδειξε τα άμεσα αιτήματα πάλης που είναι:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επίσης, η Γιάννα Αντωνοπούλου στην ομιλία της κάλεσε σε πανελλαδικό συντονισμό για την κλιμάκωση του αγώνα και τη μαζική συμμετοχή την Κυριακή στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα που καλεί η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας.

Στη συγκέντρωση ακόμη έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων και φορέων. Ακολούθησε σύσκεψη των αγροτών και κτηνοτρόφων στην είσοδο της πόλης όπου μαζί με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους αποφάσισαν κινητοποίηση την Τρίτη 15 Φλεβάρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα εκφράστηκε η ανάγκη και διάθεση για το στήσιμο μπλόκων τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ:902.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img