Σε υψηλότερους ρυθμούς κινείται πλέον η παραγωγή κηπευτικών, και ιδιαίτερα των τοματών από τα θερμοκήπια της Κρήτης, αν και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έρχεται με καθυστέρηση σε σχέση με το κανονικό χρονοδιάγραμμα. Ο λόγος είναι πως οι παραγωγοί προσπάθησαν να αποφύγουν την έξαρση του ιού της καστανής ρυτίδωσης, φυτεύοντας σε ημερομηνίες που θα εκμεταλλευτούν τον πιο ψυχρό καιρό, ο οποίος σε κάποιο βαθμό εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Ωστόσο, οι πραγματικά μεγάλες ποσότητες θα έρθουν από τις 15 Δεκεμβρίου που θα μπει στο φουλ της παραγωγής της τόσο η Ιεράπετρα, όσο κι άλλες πιο όψιμες περιοχές καλλιέργειας. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει περισσότερες τομάτες στην αγορά, αλλά στα αγγούρια η προσφορά θα μείνει πάνω-κάτω η ίδια, καθώς θα μειωθούν οι αποδόσεις στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας.
Η πορεία των καλλιεργειών στην Ισπανία
Στις αρχές Δεκεμβρίου περισσότερες καλλιέργειες τομάτας στα θερμοκήπια της Αλμερίας βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης μεγέθους και ωρίμανσης και οι καρποί από το κάτω μέρος του φυτού συγκομίζονται στις πρώτες φυτείες. Η συγκομιδή συνεχίζεται στη μελιτζάνα και γενικά παρατηρείται καλή βλαστική ανάπτυξη, ανθοφορία, ωρίμανση και απόκτηση μεγέθους των καρπών. Ορισμένες φυτείες αγγουριών έχουν ήδη ολοκληρώσει τον παραγωγικό τους κύκλο και αφού ξεριζωθούν, γίνεται νέα φυτεία αγγουριού ή άλλου λαχανικού. Τα θερμοκήπια με πρόσφατες φυτεύσεις έχουν συνήθως διπλό κάλυμμα και θερμική κουβέρτα εγκατεστημένη για να προστατεύονται από το κρύο και να επιταχύνουν τη βλαστική ανάπτυξη.