Οι επαγγελματίες της ευρωπαϊκής αγοράς κάστανου κάνουν λόγο για ανάγκη διεύρυνσης της καλλιέργειας κάστανου στην Ευρώπη, προκειμένου να αποτραπεί μια αύξηση στις εισαγωγές του προϊόντος από χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό ήταν το συμπέρασμα ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία και επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στα βασικά προβλήματα που συναντώνται στην παραγωγή και τη διακίνηση του κάστανου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις ζημιές που προκαλούνται στις καστανιές από τους χειμερινούς αλλά και εαρινούς παγετούς.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη γαλλική παραγωγή κάστανου, η οποία -όπως επισημάνθηκε – παρόλο που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γαλλικής οικονομίας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η τακτική των Γάλλων παραγωγών κάστανου να πουλάνε την παραγωγή τους απευθείας στους καταναλωτές μέσα από παραδοσιακά μαγαζιά λιανικής πώλησης, τα οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι οι παραγωγοί. Όπως λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά, αυτός είναι ένας τρόπος να έρχονται σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή και να δημιουργούνται προσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο επίκεντρο της ατζέντας των συνέδρων ήταν τόσο η παραγωγή κάστανου της Ισπανίας όσο και της Ιταλίας, οι οποίες έχουν επενδύσει τελευταία σε συστήματα άρδευσης, ενώ η ημερίδα έκλεισε τις εργασίες της με μια περιήγηση των συνέδρων σε οργανωμένες καλλιέργειες καστανιάς της ευρύτερης περιοχής.
Ιταλία: Πτώση της παραγωγής κατά 50%
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας Coldiretti, η σεζόν ήταν όψιμη φέτος, με τη συγκομιδή να ξεκινά με καθυστέρηση 10 περίπου ημερών, λόγω των καιρικών συνθηκών. Σε αντίθεση με τους φθινοπωρινούς μήνες, οι άφθονες βροχές την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου επηρέασαν το στάδιο της καρπόδεσης, με αποτέλεσμα οι παρατεταμένες αυξήσεις της θερμοκρασίας, συνοδευόμενες από μεγάλες περιόδους ξηρασίας, να προκαλέσουν μείωση της συνολικής παραγωγής του ιταλικού κάστανου μέχρι και 50%, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη μείωση στη φετινή παραγωγή τους είναι η Εμίλια Ρομάνια, το Πιεμόντε και το Τρεντίνο.
Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί διακινητές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τη σταδιακή μείωση της ιταλικής παραγωγής κάστανου, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα τις ημέρες δόξας του παρελθόντος. Οι ίδιοι μάλιστα θυμούνται το κάστανο στη χώρα τους ως το σύμβολο του φθινοπώρου στα σχολικά βιβλία πολλών γενεών μαθητών και αναφέρουν ότι η παραγωγή κάστανων στην Ιταλία ανερχόταν στα 829 εκατομμύρια κιλά το 1911, ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν ίση με 55 εκατομμύρια κιλά.