spot_img
spot_img

Ισπανία: Μικρότερα και λιγότερα ροδάκινα μεγαλώνουν στα κτήματα της Καταλονίας

Τα κτήματα των ροδάκινων στο Ordal χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μικρούς καρπούς και με πρόβλεψη για τουλάχιστον 15% λιγότερη συγκομιδή σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα μιας ξηρασίας που αντιμετωπίζουν με «παραίτηση» και «μεγάλη ανησυχία» οι παραγωγοί αυτού του φρούτου.

Στις ξερικές καλλιέργειες προβλέπεται ότι θα υπάρξουν αγροτεμάχια «σχεδόν εντελώς χαμένα», ενώ στα ποτιστικά χωράφια οι αγρότες προχώρησαν στην παροχή νερού, όσο επιτρέπεται, για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πτώση της παραγωγής. Παρά τη δυσμενή κατάσταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών του Préssec d’Ordal, Josep Ràfols, εγγυάται ότι τα φρούτα θα είναι «άριστης» ποιότητας γιατί το μικρότερο μέγεθος των καρπών θα οδηγήσει σε υψηλότερη συγκέντρωση σακχάρων.

Δεν φτάνουν οι βροχές

Αν και οι αγρότες ήθελαν να καλοδεχτούν τη βροχή της περασμένης εβδομάδας επειδή έφερε «ξεκούραση» για τις καλλιέργειες, ο Ràfols διευκρινίζει ότι το νερό ήταν εντελώς ανεπαρκές για τις ροδακινιές, καθώς τα λίτρα της βροχής δεν πήγαν πολύ πιο κάτω από ένα ένα πολύ επιφανειακό στρώμα, λιγότερο από μια παλάμη βάθος, και δεν έχουν φτάσει να θρέψουν τις ρίζες του.

«Τα αγροτεμάχια όπου δεν υπάρχει υποστηρικτικό πότισμα έχουν σχεδόν χαθεί» αφού σε αυτά τα χωράφια το μέγεθος των ροδακίνων απέχει πολύ από τα εμπορικά πρότυπα. Για τις καλλιέργειες που υπάρχει αρδευτικό δίκτυο υποστήριξης, έπρεπε να ενεργοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, περισσότερο από ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο «και υπάρχει φόβος ότι το νερό θα τελειώσει και δεν θα κρατήσει για όλη τη σεζόν. «Είμαστε όλοι σε μια διαδικασία μάθησης, γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ να δουλέψουμε σε αυτές τις συνθήκες», τονίζει ο Josep Ràfols.

Προσπάθειες να σωθεί ο,τι σώζεται

Για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το λίγο νερό που διαθέτουν οι παραγωγοί ροδάκινων Ordal, ο Josep Ràfols εξηγεί ότι κάνουν “πολύ δυνατές αραιώσεις” για να επιλέξουν ποια φρούτα έχουν περισσότερες επιλογές για συγκομιδή σε καλύτερες συνθήκες και εμπορικό μέγεθος. Έτσι ρίχνουν στο έδαφος εκείνους τους καρπούς που πρακτικά δεν έχουν μέλλον. Οι παραγωγοί φοβούνται πλέον ιδιαίτερα για τις πιο όψιμες ποικιλίες, οι οποίες συγκομίζονται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς δεν προβλέπονται άφθονες βροχές και αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες.

Αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι, οι παραγωγοί θα δυσκολευτούν να φτάσουν τα 500.000 κιλά που συγκομίστηκαν το 2022, «που ήταν ήδη μια πολύ περίπλοκη σεζόν». Ωστόσο, ο Josep Ràfols διαβεβαιώνει ότι η πρόβλεψη είναι ότι τα ροδάκινα που θα φτάσουν στην αγορά θα είναι «εξαιρετικής» ποιότητας γιατί θα χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img