spot_img

Η νέα σεζόν στην παγκόσμια αγορά του αμυγδάλου

Αύξηση στις τιμές του αμύγδαλου καταγράφεται φέτος στις διεθνείς αγορές, καθώς στην Καλιφόρνια, τον παγκόσμιο ρυθμιστή της εν λόγω αγοράς, η παραγωγή είναι σημαντικά περιορισμένη.

Η.Π.Α.

Σημαντική πτώση της παραγωγής και ανατροπή των σχεδιασμών της αγοράς αμύγδαλων στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο επέφερε η ξηρασία του Ιουλίου, καθώς η καλλιέργεια αμύγδαλου στην Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγική περιοχή για τον εν λόγω ξηρό καρπό παγκοσμίως (80% της παγκόσμιας παραγωγής και τζίρος 5,087 δις ευρώ) πλήττεται από γενικότερη αδυναμία άρδευσης.

Συγκεκριμένα, ενώ η εκτίμηση του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. κατά τον περασμένο Μάιο μιλούσε για αύξηση κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, στους 1.451.495 τόνους, τελικά η παραγωγή υπολογίζεται πως δεν ξεπερνά τους 1.270.059, καθώς ανάμεσα στους παραγωγούς καταγράφεται μεγάλη απογοήτευση από την ξηρασία και το ακριβό κόστος του νερού και, έτσι, πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Μάλιστα, παραγωγοί σκέφτονται ακόμα και να ξεριζώσουν αρκετά από τα δέντρα τους –στοιχείο αρκετά σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από το 2012 και τα 13 εκατ. στρέμματα, η έκταση των αμυγδαλιών στην Καλιφόρνια ανέβαινε συνεχώς μέχρι και φέτος, όταν και έφτασε στα 22 εκατ. στρέμματα. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα φετινά αμύγδαλα δεν διακρίνονται για τα μεγάλα μεγέθη τους. Απεναντίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Bikram Hundal από την καλιφορνέζικη εταιρεία Custom Almonds LLC, οι αγοραστές που απορροφούσαν μόνο μεγάλα αμύγδαλα, μάλλον φέτος θα πρέπει να συμβιβαστούν με την αγορά μικρότερων καρπών.

Τέλος, σύμφωνα με την παρατήρηση του B. Hundal, οι τιμές φέτος έχουν ανέβει κατά 1 δολάριο σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην εξίσωση των τιμών, εκτός από τις καιρικές συνθήκες, επιδρά και η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «οι μεταφορείς είτε ακυρώνουν τα δρομολόγια τους την τελευταία στιγμή, είτε καθυστερούν. Αυτή η ανωμαλία προσθέτει νέα βάρη στο κοστολόγιο και επηρεάζει τη συνολική ροή του χρήματος».

Ισπανία

Η Ισπανία, η οποία αποτελεί την ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αμύγδαλου, βλέπει και τη δική της παραγωγή φέτος να μειώνεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομοσπονδίας παραγωγών AVA-ASAJA, η μείωση της ισπανικής παραγωγής θα είναι γύρω στο 12-20% σε σχέση με πέρυσι.

Ανάμεσα, πάντως, στις ισπανικές περιφέρειες υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση όσον αφορά τη μείωση της παραγωγής. Στη Βαλένθια, η AVA-ASAJA αναμένει μια παραγωγή ελαφρώς μικρότερη από την περσινή. Από την άλλη, πιο συντηρητικά εκφράζεται για την ίδια περιφέρεια η Unió de Llauradors, η οποία μιλά για μείωση της παραγωγής κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και συνολικό τονάζ 7.248 τόνων.

Βορειότερα, ο παγετός της περασμένης άνοιξης έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην Καταλονία, με τη φετινή παραγωγή να μην φτάνει ούτε στο μισό του όγκου της περσινής, ενώ η Λέριδα καταγράφει μείωση της παραγωγής κατά 70%. Συνολικά για την Καταλονία, η ομοσπονδία Unió de Pagesos υπολογίζει τη φετινή παραγωγή στους 10.500 τόνους.

Στην κεντρική Ισπανία, στην Καστίλη-Λα Μάντσα, παρά την πολύ μεγάλη επέκταση των φυτεύσεων, η τοπική οργάνωση της ομοσπονδίας Cooperativas Αgroalimentarias υπολογίζει την παραγωγή κατά 50% μειωμένη, στους 21.474 τόνους, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών της περασμένης άνοιξης.

Στην Ανδαλουσία, την πλέον παραγωγική ισπανική περιφέρεια στα αμύγδαλα, οι εκτιμήσεις μιλάνε για σημαντική άνοδο της παραγωγής, που σε περιπτώσεις όπως της Κόρδοβα, φτάνουν στο 100% σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγική άνοδος της Ανδαλουσίας οφείλεται στην μεγάλη αύξηση των φυτεύσεων και στην ακεραιότητα των καλλιεργειών, που δεν επλήγησαν από τον καιρό.

Τέλος, σε ότι αφορά το μέγεθος των καρπών, τα δεδομένα της ισπανικής συγκομιδής προσφέρουν ικανοποίηση στους παραγωγούς, ενώ και η τιμολόγηση της παραγωγής γίνονταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, απόρροια της μείωσης της παραγωγής και στην Ισπανία και στην Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα, στο δημοπρατήριο της Κόρδοβα στην Ανδαλουσία, οι τιμές παραγωγού από 2 έως 9 Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στα 5,40 ευρώ το κιλό για την ποικιλία belona, στα 4,25 ευρώ το κιλό για την ποικιλία soleta και στα 4,10 ευρώ το κιλό για την ποικιλία comuna. Στο δημοπρατήριο της Reus στην Καταλονία, στο οποίο συγκεντρώνονται και νέες ποικιλίες αμύγδαλου, οι τιμές από 30 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου διαμορφώνονταν ως εξής: τα αμύγδαλα largueta στα 4,80 ευρώ το κιλό, τα marcona στα 6,55 ευρώ, τα mollar και τα mallorca στα 3,65 ευρώ και τα βιολογικής καλλιέργειας στα 8,40 ευρώ το κιλό.

Ιταλία

Η καλλιέργεια του αμύγδαλου γνωρίζει γενική άνθηση στην Ιταλία, καθώς πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να βάλουν στα χωράφια τους αμυγδαλιές και, μάλιστα, αντικαθιστώντας πυρηνόκαρπα. Ωστόσο, ο φετινός παγερός Απρίλιος περιόρισε εξαιρετικά τη συγκομιδή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα Φρουτονέα κατά τη διάρκεια της έκθεση της MacFrut η Vittoria Calgani, στέλεχος της ιταλικής εταιρείας Besana που ηγείται της ιταλικής αγοράς αμύγδαλων, από τους 15.000 τόνους που θα μπορούσε να φέρει στην αγορά η Ιταλία σε μια κανονική σεζόν, φέτος συγκεντρώθηκαν μόλις 6.000 τόνοι. Πάντως, η ιταλική εταιρεία μένει, μέχρι στιγμής, ευχαριστημένη από την πορεία της αγοράς και των τιμών και αναμένει πως και η υπόλοιπη φετινή σεζόν θα κυλήσει με καλό ρυθμό και αξία πωλήσεων. Τέλος, να σημειώσουμε πως η ιταλική καλλιέργεια αμύγδαλων συγκεντρώνεται στην Σικελία, τη Σαρδηνία, την Καλαβρία και την Πούλια.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα