Σημαντικές ζημιές στην παραγωγή σταφυλιών έχουν προκαλέσει οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης, με παραγωγούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με απώλειες λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τρύγου.
Προβλήματα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στις Αρχάνες, στον Καζαντζάκη και στον Προφήτη Ηλία, όπου ποσότητες οινοστάφυλων και επιτραπέζιων σταφυλιών που παρέμεναν στις καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχές.
Με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ηρακλείου κάνει λόγο για σοβαρές απώλειες στην παραγωγή και ζητά να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι πληγέντες αμπελουργοί να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει:
«Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στον Νομό Ηρακλείου οδήγησαν στα “βράχια” και τις τελευταίες ελπίδες των αμπελουργών να ρεφάρουν τη χασούρα των τελευταίων χρόνων και τους οδηγούν σε καινούργια οικονομικά αδιέξοδα και απόγνωση. Βιοπαλαιστές αμπελουργοί σε περιοχές άκρως παραγωγικές σε οινοστάφυλα και επιτραπέζια σταφύλια όπως στις Αρχάνες, στον Καζαντζάκη, στον Προφήτη Ηλία και αλλού είδαν τους κόπους, τις ελπίδες και τα έξοδα που έκαναν τη φετινή χρονιά -για να πάρουν έστω μια πρόσκαιρη ανάσα επιβίωσης- να κάνουν “φτερά”, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα της καταστροφής της σοδειάς τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επιβίωσή τους. Τα σταφύλια που δεν πρόλαβαν να τρυγήσουν θα μείνουν να σαπίζουν στις κουρμούλες ή θα πουληθούν σε εξευτελιστικές τιμές λόγω υποβάθμισης της ποιότητας με τη μείωση των σακχάρων τους.
Η καταστροφή είναι τεράστια αν συνυπολογιστούν τα υπέρογκα έξοδα παραγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές όπως τα ψεκάσματα, το πετρέλαιο, τα πανάκριβα λιπάσματα εξαιτίας του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας σε αυτόν, αλλά και εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της ΕΕ.
Για μια ακόμα χρονιά οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν κάτω του κόστους παραγωγής. Από τα 0,50 λεπτά που πούλησε το κιλό το σταφύλι, στο ράφι βρέθηκε να πουλιέται 2,5 και 3 ευρώ το κιλό. Μεγάλοι χαμένοι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, απέραντα κερδισμένοι οι μεσάζοντες και οι σουπερμαρκετάδες, με το κράτος φυσικά να σφυρίζει για ακόμα μια φορά αδιάφορα – το έχουμε μάθει το ποίημα θα πει κάποιος αλλά εμείς λέμε δεν είναι έτσι. Εδώ κι αν έχει ιδιαίτερη αξία το πάγιο αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές, αίτημα κομβικής σημασίας για το μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και δεν έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τις εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας σταφυλιών από άλλες χώρες αποτέλεσμα της συμφωνίας Mercosur. Μέχρι εκεί έχει φτάσει η ασυδοσία του κράτους που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία των καταναλωτών κι αν θα πάμε μια ώρα πρωτύτερα στον τάφο. Αυτή είναι η πολιτική του ελεύθερου εμπορίου, η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και της εκάστοτε κυβέρνησης που καθορίζει τις τύχες μας.
Όμως εμείς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να αγωνιζόμαστε μαζικά και οργανωμένα για τα δίκαια αιτήματά μας. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου, γεωργούς και κτηνοτρόφους να κάνουν χωρίς δισταγμό το βήμα και να οργανωθούν στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους των περιοχών τους, γιατί μόνο ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα είναι ικανός να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες, γιατί είναι ο μόνος δρόμος που οδήγησε στις όποιες κατακτήσεις που αποσπάσαμε μέχρι σήμερα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι συνάδελφοι αμπελοπαραγωγοί να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης για μια άλλη φορά να τονίσουμε το πάγιο αίτημά μας για άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωνόμαστε άμεσα, καθοριστική προϋπόθεση να μπορούμε να παραμένουμε στην παραγωγή μας, όπως και να στελεχωθεί η υπηρεσία με επιστημονικό και άλλο δυναμικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας».






