spot_img

Εσπεριδοειδή: Στα 88 λεπτά το κιλό αναχώρησαν από τα συσκευαστήρια οι πρώτες ισπανικές ναβαλίνες

Με υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, στα 88 λεπτά το κιλό αναχώρησαν οι πρώτες ισπανικές ναβαλίνες από τα συσκευαστήρια της ιβηρικής χώρας, αν και οι ποσότητες τους είναι ακόμα σχετικά λίγες. Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ για την πορεία της συγκομιδής και της εμπορίας των εσπεριδοειδών στην Ισπανία ανά Περιφέρεια, όπως αυτές εξελίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Βαλένθια: Συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα η συγκομιδή της ποικιλίας Clementines (Clemenrubí, Clemenules, Arrufatina, Marisol και Oronules), στα πορτοκάλια τύπου Navel (Navelina και Washington Navel), λευκά πορτοκάλια (Salustiana), υβρίδια μανταρινιών (Clemenvilla και Ortanique) και λεμονιών Fino.

Στη Βαλένθια, οι συναλλαγές Clemenules και Navelina συνεχίζουν να γίνονται με μεγάλο ενδιαφέρον από το εμπόριο και τις τιμές παραγωγού να παραμένουν πρακτικά σταθερές. Από την άλλη, οι τιμές συσκευαστηρίου για τις κλημεντίνες μειώθηκαν, ενώ οι τιμές συσκευαστηρίου για τις ναβαλίνες άνοιξαν γύρω από τον άξονα των 0,88 ευρώ το κιλό. Γενικά, οι τιμές παραγωγού και συσκευαστή είναι υψηλότερες από τις δύο τελευταίες σεζόν. Σε ορισμένα οικόπεδα, υπάρχουν πολλές ζημιές που προκαλούνται από διάφορα παράσιτα.

Στο Αλικάντε, οι πωλήσεις του Clemenrubí έληξαν. Οι τελευταίες συναλλαγές έγιναν με φρούτα χαμηλότερης ποιότητας, οπότε και οι τιμές ήταν κάπως χαμηλότερες. Σχεδόν το 80% της συγκομιδής έχει ήδη συγκομιστεί. Οι διαπραγματεύσεις για την ποικιλία Marisol ολοκληρώθηκαν επίσης. Όσον αφορά τις Oronules, περίπου το 85% της παραγωγής έχει ήδη πουληθεί και οι πιο πρόσφατες τιμές είναι κάπως χαμηλότερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας γιατί τα φρούτα που μένει να διατεθούν στην αγορά είναι μικρότερο σε μέγεθος. Οι αγορές Clemenules συνεχίζουν να επιβραδύνονται καθώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αγρότες περιμένουν να πλησιάσει η ημερομηνία συγκομιδής. Οι τιμές της Navelinas παραμένουν σταθερές. Ξεκίνησαν οι πρώτες αγορές των Clemenvilla, Ortanique και Lane αργά.

Στην Καστεγιόν οι συναλλαγές των Clemenules, Oronules, Navelinas και Washington Navel συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Όσον αφορά τη Marisol και την Arrufatina, η συγκομιδή ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Η ποιότητα των Clemenules από την Plana Baixa ποικίλλει ανάλογα με το βαθμό ζημιάς που προκάλεσε το χαλάζι στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό επηρεάζει το εύρος τιμών να διευρυνθεί ανάλογα με την ποιότητα, αν και γενικά οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Ανδαλουσία:  Στην Κόρδοβα, η φαινολογία που κυριαρχεί είναι η ανάπτυξη καρπού σε βαθμό 40% και η ωρίμανση στις πρώιμες ποικιλίες. Η συγκομιδή των πρώτων Ναβελινών έχει ξεκινήσει και αυτή των υπερπρώιμων ποικιλιών μανταρινιού συνεχίζεται επίσης.

Στη Σεβίλλη, η κυρίαρχη φαινολογική κατάσταση των εσπεριδοειδών γενικά είναι η απόκτηση μεγέθους κατά 40% στις όψιμες ποικιλίες, η ωρίμανση στις πρώιμες ποικιλίες και στη συγκομιδή των μανταρινιών των πολύ πρώιμων ποικιλιών και των πρώιμων ναβελινών, αν και με όχι πλήρες χρώμα ακόμα στον καρπό λόγω έλλειψης κρύου.

Μούρθια: Η καμπάνια των λεμονιών Fino εισέρχεται σε νέα φάση. Μετά από ένα ξεκίνημα στα τέλη Σεπτεμβρίου που χαρακτηρίστηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον αντίκτυπό τους στην έλλειψη φρούτων του συνήθους εμπορικού μεγέθους, μετά από τέσσερις εβδομάδες η κατάσταση ομαλοποιείται στην αρχή. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ο ανταγωνισμός από την Τουρκία και την Αίγυπτο, ο οποίος απαιτεί εξισορρόπηση των συνθηκών με μια νέα τιμολόγηση επί δέντρου, ώστε η Ισπανία να είναι ανταγωνιστική, να ενεργοποιείται η προτίμηση για κατανάλωση από την Ισπανία και να επιταχυνθεί ο ρυθμός συλλογής και εξαγωγής που θα επιτρέπει να επιτευχθεί η πρόκληση της εμπορίας της προγραμματισμένης παραγωγικής ικανότητας, που εγγυάται κερδοφορία σε ολόκληρη την αλυσίδα: παραγωγό, εξαγωγέα και βιομηχανία, που αντιμετωπίζουν παράγοντες όπως η αύξηση του κόστους συγκομιδής λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν λίγα φρούτα καλού μεγέθους στα δέντρα, και αυξήσεις όπως στην ενέργεια ή στα διάφορα υλικά συσκευασίας και γεωργικών εισροών.

Ολλανδία: Αφίχθησαν τα πρώτα ισπανικά πορτοκάλια μετά την ακριβή σεζόν της Νότιας Αφρικής
Η Νότια Αφρική παρουσίασε σταθερό επίπεδο τιμών για τα πορτοκάλια χειρός φέτος, ωστόσο, υπήρξαν τεράστιες ελλείψεις πορτοκαλιών για χυμό στην αγορά, με αποτέλεσμα υψηλές τιμές, οι οποίες επηρέασαν τις πωλήσεις. Εν τω μεταξύ, τα πρώτα ισπανικά Navelinas αποστέλλονται. «Οι προμηθευτές μας αναφέρουν ότι υπάρχει μια καλή ισορροπία στη διαστασιολόγηση. Όσον αφορά τις τιμές, η Νότια Αφρική είναι πραγματικά το μόνο σημείο αναφοράς αυτή τη στιγμή. Τώρα δεν μπορώ να κάνω τις υψηλές τιμές που κάνει η Νότια Αφρική των 18-20 ευρώ για τα ισπανικά προϊόντα. Αν η αγορά παραμείνει αμετάβλητη, το επίπεδο των τιμών των ισπανικών πορτοκαλιών είναι πιο πιθανό να κυμανθεί γύρω στα 15-16 ευρώ», αναμένει ένας Ολλανδός εισαγωγέας.
Βέλγιο: Οι χαμηλότερες ισπανικές αποδόσεις θα μπορούσαν να βλάψουν τις πωλήσεις
Με την πτώση των θερμοκρασιών την τελευταία εβδομάδα, η ζήτηση για πορτοκάλια στο Βέλγιο αρχίζει να αυξάνεται λίγο. Οι Βέλγοι εισαγωγείς εξακολουθούσαν την περασμένη εβδομάδα να εργάζονται με τα τελευταία πορτοκάλια της Νότιας Αφρικής, τα οποία παρέμειναν στην ακριβή πλευρά της αγοράς παρά το μέτριο ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες. Τώρα που η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές ζητούν επιπλέον πορτοκάλια για βιταμίνες κατά τις δύσκολες βροχερές ημέρες, μένει να δούμε τι θα γίνει το επίπεδο των τιμών. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανησυχία, καθώς οι χαμηλότερες ισπανικές ποσότητες λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων με την ξηρασία και τη διαθεσιμότητα νερού, θα μπορούσαν, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ακόμα να προκαλέσουν πολύ υψηλές τιμές που δεν θα ωφελήσουν προς την επίτευξη μεγάλου όγκου πωλήσεων.
Γερμανία: Τα super market απορροφούν τον όγκο των ισπανικών εισαγωγών – Πληθαίνουν, παραμένοντας λίγες οι προσφορές τους
Πολύ χαλαρή είναι η διακίνηση ισπανικών εσπεριδοειδών από τις γερμανικές λαχαναγορές, οι οποίες επιντρώνονται στα μανταρίνια, που και αυτά είναι ακόμα λίγα, ενώ ακόμη λιγότερα και ακριβά είναι τα μεγάλα μεγέθη. Τα super market είναι αυτά που απορροφούν την ακόμα ελλειματική ισπανική προσφορά και την εντάσσουν όλο και περισσότερο στις διαφημιστικές τους καμπάνιες, με την περασμένη εβδομάδα να το κάνουν 37 φορές. Πρόκειται για αύξηση 42% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μάλιστα 49% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα Ισπανικά Easy Peelers είναι επί του παρόντος και επίσης υστερούν και σε μέγεθος σε σχέση με πέρυσι. Η ανάλυση δείχνει ότι τα ισπανικά προϊόντα διαφημίστηκαν 47 φορές τις τελευταίες τέσσερις ημερολογιακές εβδομάδες, σε σύγκριση με 76 διαφημίσεις την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προϊόντα της Νότιας Αφρικής επισημάνθηκαν στη διαφήμιση 44 φορές – ρεκόρ. Πιο απλά, τα νοτιοαφρικανικά προϊόντα διαφημίζονταν περισσότερο από 60% πιο συχνά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες από ό,τι την ίδια περίοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όμως, με την έναρξη της ισπανικής σεζόν μανταρινιών, η διαφήμιση για τα φρούτα της Νότιας Αφρικής συνήθως τελειώνει γρήγορα. Το επίπεδο τιμών των προσφορών την 43η εβδομάδα διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα έτη. Πέρυσι η τιμή προσφοράς για ένα κιλό Easy Peeler ήταν 2,00 ευρώ, φέτος είναι 2,51 ευρώ/κιλό. Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα ισπανικά προϊόντα είναι ελλιπή λόγω των καιρικών συνθηκών, πράγμα που σημαίνει ότι ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα φρούτα είναι σημαντικά πιο ακριβά σε χώρους χονδρικής σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 15% πιο ακριβά ισπανικά διαφημιστικά προϊόντα στο λιανεμπόριο σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα